Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Portrete spirituale ale monarhiei române

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Primit pentru publicare: 09 Iul. 2018
Eseu de Tudor PETCU
Publicat: 10 Iul. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

Portrete spirituale ale monarhiei române

Monarhia română reprezintă unul dintre cele mai strălucite capitole ale istoriei țării noastre prin contribuțiile pe care aceasta le-a adus cu privire la evoluția socială și politică a spațiului carpato-danubiano-pontic. Nu s-ar putea niciodată uita că România există ca stat independent și unitar începând cu data de 9 mai 1877 datorită Regelui Carol I sau că Marea Unire Națională de la 1 decembrie 1918 a fost posibilă ca urmare a politicii Regelui Ferdinand și a Reginei Maria.
Însă, ceea ce fascinează și mai mult în legătură cu Familia Regală a României este propria ei dimensiune spirituală ce a caracterizat-o din plin. De fapt, România în toată istoria ei s-a desăvârșit într-o lumină spirituală profundă pe baza eforturilor depuse de voievozii, principii domnitori și Regii pe care i-a avut pentru că toți aceștia au fost în deplină comuniune cu Biserica sau, altfel spus, și-au dovedit statutul de unși ai Domnului.
Revenind la monarhia română, putem aduce în discuție câteva portrete spirituale de excepție, printre care Regina Maria ale cărei raporturi cu religia Bahá’í au determinat-o să nu obosească a căuta ceea ce ne unește, iar nu ceea ce ne dezbină. Nu în ultimul rând, Regina Maria constituie o temelie spirituală puternică a monarhiei române prin simplul fapt că toate demersurile sale s-au bazat pe o înțelegere spirituală a realității ceea ce s-a reflectat inclusiv în educația pe care i-a dat-o principesei Ileana.
Despre figura spirituală a principesei Ileana s-au scris nenumărate articole și chiar cărți de vreme ce spre sfârșitul vieții și-a depus voturile monahale, devenind astfel Maica Alexandra la o mănăstire ortodoxă din SUA. Dar nu numai faptul că a îmbrățișat calea monahală ne aduce în evidență latura sa spirituală, ci și faptul că încă de copilă a fost educată în spiritul grijii și al sacrificiului, participând ulterior pe front în timpul celui de-al doilea război mondial. Nu mai puțin importante sunt legăturile prințesei care a văzut îngeri cu părintele Arsenie Boca și Monsegnorul Vladimir Ghika, datorită cărora a înțeles ca sensul vieții este unul mult profund și adânc decât dobândirea câștigurilor lumești. Astfel, principesa Ileana și-a dezvoltat și cultivat disciplina isihastă de viață ca exprimare a dragostei față de Dumnezeu într-un stadiu juvenil al existenței sale, prin prisma cadourilor sufletești deosebite de care a beneficiat ca urmare a legăturilor cu cei doi titani ai spiritualității românești la care tocmai s-a făcut referire.
Un alt portret spiritual al monarhiei române la care ar trebui să ne raportăm este Regele Mihai pe care Eugen Ionescu l-a numit inspirat „ultimul mare monarh al Europei”. Sacrificiul, răbdarea, demnitatea, blândețea atitudinală și discursivă, smerenia și mai ales dragostea continuă pe care a purtat-o lui Dumnezeu și Bisericii fac din Regele cel Blând unul dintre cele mai strălucite portrete spirituale ale spațiului românesc în sine, nu doar în cadrul Familiei Regale. Faptul că a fost capabil să sufere în discreție în fața Istoriei care l-a despărțit de propria țară, faptul că fost trădat de toți dar a rămas loial tuturor, faptul că a suportat nedreptatea pentru ca timpul să-i ofere iubirea și respectul binemeritate din partea românilor și faptul că prin ținuta sa morală și-a evidențiat cele mai înălțătoare virtuți teologale sunt motive suficient de pertinente în virtutea cărora să vorbim despre Regele Mihai ca portret spiritual al monarhiei române.
Așadar, întrepătrunderea dintre monarhia română și spiritualitate a fost una exemplară iar nouă ne revine responsabilitatea de a o readuce astăzi în discuție pentru a înțelege două lucruri fundamentale: fiecare dintre noi este chemat către noblețea ca atare prin exercitarea potențialului spiritual care îi asigură kenoza necesară de care vorbeau Sfinții Părinți, adică demnitatea, smerenia și aplicarea întru totul a legii morale și respectul față de ceea ce ne dă viață din punct de vedere identitar și spiritual pentru că noi cei de astăzi nu am fi putut exista fără cei din trecut. Și pentru a extrapola în acest sens, ar fi bine să luăm în considerare întreaga istorie a României, inclusiv cea recentă, și vom observa cu câte portrete spirituale de excepție a fost înzestrată țara noastră. Astfel, vom avea posibilitatea să aprofundăm sensul disciplinării morale a sinelui nostru, al înduhovnicirii și, nu în ultimul rând, al inconștientului spiritual, adică al adâncului neștiut al inimii.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

4 comentarii la acestă însemnare

  1. Virgil Ciuca spune:

    Cum de ignorati faptul ca ultimi doi regi ai Romaniei Carol II si Mihai I sunt tradatori de tara si neam!
    Cum de ignorati faptul ca asa zisa „familie regala” sustinuta de „regalisti” a contribuit si contribuie la saracirea si distrugerea Statului Roman!

    Puteati sa ne spuneti cateva vorbe despre cele doua mari acte de tradare ale lui Mihai I:
    -„23 august 1944” cu predarea Sefului Statului – Maresalul Ion Antonescu -rusilor!
    -„Declaratia de la Budapesta” din iulie 1989!

    Cine sustine si elogiaza „tradatorii de tara si neam” este si el tot un tradator de tara!

    Virgil ciuca
    Bucuresti
    10 iulie 2018

  2. Tudor Petcu spune:

    Dumnezeu sa va ierte ca nu stiti ce spuneti! Mai mult nu am sa raspund pentru ca nu are rost sa ma cobor la nivelul dvs!

  3. Virgil Ciuca spune:

    Pe mine „Luceafarule” nici dumnezeii mami domniilor voastre nu are dreptul sa ma cenzureze!

    De ce m-ati cenzurat!

    Nu ma dezabonez eu -caci vreau sa stiu tot ce debiteaza „tradatorii de tara si neam”!
    regalisti au fost sunt si raman tradatori de tara si neam!
    Ma puteiti insa bloca VOI!
    …nu mai sunt politicos sa zic „ma puteti bloca Domniile Voastre”!

    Cum de ati indraznit!

    Virgil Ciuca
    Bucuresti
    10 iulie 2018

  4. Virgil Ciuca spune:

    De ce ati blocat comentariul meu despre „monarhie” si sustinatorii ei?

    Daca nu am fost clar repet:

    -monarhia este o forma de guvernamant total depasita in era moderna!
    -ultimii doi regi ai Romaniei Carol al doilea si Mihai I au fost si raman in Istoria Romaniei ca TRADATORI DE TARA SI NEAM

    cedarea Basarabiei de catre Carol II
    declaratia de la 23 august 1944 a lui Mihai I
    arestarea si executarea lui Maresalului Ion Antonescu-conducatorul Statului cu participarea directa a regelui imbecil
    declaratia de la Budapesta din iulie 1989!

    lista este insa mult mai lunga

    –tradatori de Tara si Neam sunt si sustinatorii monarhiei si implicit ai celor doi regi!

    Virgil Ciuca
    Bucuresti
    23 iulie 2018

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania