Primit pentru publicare: 02 ian.2016
Şfichiul zilei (2)
Autor: Ion N. OPREA, Membru Fondator de Onoare al Rev. Luceafărul(Bt)
Editor: Ion ISTRATE
Publicat: 02 ian.2016
Crezând în democrația ateniană, Socrate a vorbit despre realitatea vremii sale.”Copiii din ziua de azi iubesc luxul. Nu au maniere, disprețuiesc autoritatea și dovedesc lipsă de respect față de bătrâni. Nu se mai ridică în picioare când oamenii în vârstă intră în încăpere. Își contrazic părinții, mănâncă în grabă delicatesele la masă, stau picior peste picior, și sunt tirani cu profesorii. Tinerii din ziua de azi nu se gândesc decât la ei însiși. Nu au pic de respect pentru părinți sau persoane în vârstă. Vorbesc ca și cum ei însiși ar ști totul și ceea ce noi considerăm înțelepciune este lipsit de relevanță pentru ei. Cât despre fete, sunt directe, lipsite de modestie și nefeminine în limbaj, comportament și îmbrăcăminte.” (Socrate -400 î.Hr)
Au trecut 2500 de ani…. Am ajuns!!!… de unde am plecat! Internetul explică: “Puțini știu însă că, atunci când Socrate spunea asta, Atena tocmai se prăbușise deja din cauza acestei realități sociale decadente, moleșită de bunăstare, pierduse toate războaiele și era ruinată. Când Socrate le-a pus în față aceasta oglindă, a fost judecat de un juriu și acuzat de vinovăție pentru discursul său. Socrate a continuat să-și spună punctul de vedere și a fost din nou judecat. Verdictul a fost condamnarea la moarte, verdict ce s-a aplicat peste o lună, Grecia fiind în mare sărbătoare rituală.
Discipolul său Platon, în acest răstimp, i-a propus și organizat o fugă în surghiun. Socrate a refuzat și în acea lună de răgaz, și-a transmis toată învățătura discipolilor săi. Și Socrate s-a sinucis tăindu-și venele și lăsând sângele să curgă într-o baie parfumată, înconjurat de adepții săi!
Și astfel, toate lucrurile inteligente care s-au spus vreo dată, pun în evidență unicul lucru neperisabil din patrimoniul universal : prostia comunităților umane.
După 2500 de ani Grecia a rejudecat procesul ! Filosoful antic grec Socrate, care a plătit cu viața pentru învățătura și activitatea sa neconformistă, a fost achitat în 2012 după 2500 de ani de la moarte, într-un proces rejudecat, simbolic, în Grecia, fiind reprezentat de zece avocați și apărători ai drepturilor omului, rejudecarea procesului fiind organizată de Fundația Onassis”.
SUPERB… și DE PLÂNS în același timp. Tocmai Grecia să-și retrăiască ISTORIA, scriu sursele citate.
Cum România anilor noștri păstrează și stochează în sine asemenea situații, le facem cunoscute, cu gândul că înfăptuitorii educației și dirijorii democrației locale ascultând glasul propriei istorii nu doar vor trage concluzii, ci vor face și ceva bun ca să supraviețuim frumos.
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania
Sa nu dați niciodată vina pe copii! Ei învață ceea ce vad în jur. Cine a construit pentru ei o lume în care confortul e mai prețios decât efortul creator, în care banul e mai important decât virtuțile? O lume de valori răsturnate, de egoiști și de parveniți? Nu cumva noi, părintii lor?
Avem ocazia să fim un pic mai înțelepți decât anticii și sa ne recunoaștem propria vină. Altfel nu vom învăța nimic, nu vom putea corecta nimic și rămânem condamnați să retrăim experiența acestei ratări iar și iar…, până la nimicire.