Autor: Ionuț ȚENE
Primit pentru publicare: 26 Mart. 2022
Editor: Ion ISTRATE
Copyright: © 2022 Ionuț Țene, © 2022 luceafarul.net
© 2022 by Agata
Scopul publicării: promovarea și diseminarea informațiilor culturale.
Este exclus scopul pentru a obține avantaj pecuniar Revistei Luceafărul sau autorilor publicați.
NB
Conținutul acestei publicații nu reprezintă în mod oficial opinia revistei Luceafărul.net, a cărei unică responsabilitate este de a publica opiniile colaboratorilor ei. Răspunderea privind corectitudinea și coerența informațiilor prezentate, precum și eventuale consecințe revin autorilor, conform prevederilor legale.
Tragedia prin care trece Ucraina astăzi este o pată pentru istoria Europei contemporane. În urma războiului, Ucraina încearcă să accelereze integrarea în Uniunea Europeană ca să se protejeze de ofensiva agresivă a Rusiei. În afară de Ungaria, care este destul de reticentă, majoritatea țărilor europene privesc cu simpatie încercarea de integrare a Ucrainei, dar situația este departe de a se finaliza. În primul rând o țară care este în război este greu de crezut că poate implementa programele de integrare în structurile europene. Integrarea în UE presupune modificări majore de legislație și aplicare de metodologii și proceduri pe toate palierele vieții politice, economice, culturale și spirituale, care necesită o durată de timp. Politica de incluziune presupune negocieri structurale care să adapteze Ucraina la legislația și modul de viață european. Președintele Zelinski care dă calificative țărilor și liderilor europeni privind integrarea țării sale, trebuie să înțeleagă că primul pas pentru integrarea europeană constă în respectarea drepturilor și libertăților minorităților naționale din țara sa. Ungaria, Polonia și România când au început negocierile de aderare la UE au inclus un pachet legislativ larg de respectare a drepturilor minorităților naționale. Protejarea școlilor în limba minorităților, de la grădiniță la universitate, precum și folosirea inscripțiilor bilingve, conform legislației europene, au devenit axiomă. Când Polonia, Ungaria și România au intrat în UE, drepturile și libertăților minorităților erau respectate și implementate conform normelor legislative europene, sigur cu anumita nuanțe sau recurențe. România a înțeles, când a semnat tratatul de aderare la UE în 2004, că trebuie să respecte și să protejeze școlile în limba minorităților, precum și montarea de plăcuțe bilingve în zonele cu procentajul minoritar substanțial.
Nu poți fi membru UE, dacă nu respecți minoritățile naționale. Dar ce a făcut Ucraina în 2017. A legiferat o Lege a Educației prin care limbile române, poloneză și maghiară au fost prigonite în școli și administrație. Legea Educației adoptată în 2017 a reprezentat o lovitură împotriva minorităților naționale din țara vecină, inclusiv a comunității românești din Ucraina, fiindcă desființa sistemul de învățământ în limba maternă. Potrivit art. 7 al noii legi adoptate, sistemul de educație din Ucraina se desfășoară doar în limba ucraineană. Legea 3419-D prevede introducerea treptată a noului sistem al educației, și prin aceasta, înlocuirea materiilor care se predau în limba română cu discipline care vor fi predate în limba ucraineană. Temporar, sistemul de învățământ în limba română sau în limba altor minorități se va păstra doar în clasele primare. Va fi păstrată doar predarea limbii române în clasele medii, nu și predarea altor materii în limba română. În unele localități cu populație majoritară minoritară li s-a interzis preoților, deși toți enoriașii erau minoritari, ca să se oficieze liturghia pre limba lor. Au existat unele cazuri în Maramureșul istoric și Bucovina de nord când SBU a intervenit la preoții români ca să oficieze liturghia în limba ucraineană, conform relatărilor din mass-media. Totodată, în 2020 în Transcarpatia lideri ai asociațiilor de cultură maghiară au fost reținuți de SBU. Știu că aceste clipe cumplite pentru poporul ucrainean greu încercat și care trebuie ajutat material și moral este greu să le amintești liderilor de la Kiev despre respectarea drepturilor minorităților, dar pentru integrarea în UE este un criteriu de bază în vederea accederii în marea familie democrată europeană. Nu poți să te integrezi în UE aprobând legi împotriva folosirii limbii minorităților în școli, biserică și pe plăcuțe bilingve în zonele unde trăiesc un procent semnificativ de minoritari. Liderii europeni trebuie să fie sincer cu Zelenski și, după război, să-i ceară acestuia și liderilor de la Kiev să respecte, printr-o nouă legislație, cu sfințenie unul dintre criteriile de bază ale integrării în UE: respectarea drepturilor și libertăților minorităților. Uniunea Europeană este un sistem de valori sub paradigma toleranței. În Europa democrația, libertatea și drepturile minorităților este pentru toată lumea, nu se pot face excepții de la regulă pentru că altfel visul de unitate europeană s-ar nărui și pacea continentului.
Ionuț Țene
Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania