Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Bogdan Toma duce mai departe mesajul artistic al lui Drăgan Muntean

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 5 (125), Mai 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Bogdan Toma duce mai departe mesajul artistic al lui Drăgan Muntean

Primit pentru publicare: 29 Mai 2019
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru UZPR
Publicat: 29 Mai. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


Reporter: -Am aflat că ai început să cânţi de la o vârstă fragedă şi că cel care ţi-a descoperit talentul a fost regretatul Drăgan Muntean. Vorbeşte-ne despre perioada aceea.

Bogdan Toma: -Am început să cânt la vârsta de 8 ani, atunci când m-am înscris la secţia de folclor a Clubului Copiilor din Hunedoara. Drăgan Muntean m-a ascultat pentru prima dată la nunta mătuşii mele, în luna octombrie a anului 2000, urmând ca în anul următor să avem mai multe întâlniri, în care am ales câteva cântece pentru repertoriu şi în care dumnealui mi-a oferit multe sfaturi, precum şi îndrumări.    

Reporter: -Când s-a produs adevăratul tău debut artistic ?

Bogdan Toma: -Dacă este să mă raportez la cel mai important moment din copilărie pentru debut, aleg data de 08.07.200, când am avut prima apariţie în emisiunea „Tezaur Folcloric“ realizată de către regretata Marioara Murărescu. Debutul muzical l-am avut în cadrul spectacolelor din cadrul Clubului Copiilor, la câteva luni după înscrierea la cercul de folclor.

Reporter: -De la cine moşteneşti talentul şi harul pentru muzica populară românească ?

Bogdan Toma: -Muzica populară a fost dintotdeauna iubită în sânul familiei noastre. Pot spune că talentul îl moştenesc de la părinţii mei, ambii având o voce frumoasă. Chiar dacă nu şi-au expus-o niciodată, am observat din „fredonările“ din casă, ce e drept, destul de rare, frumuseţea timbrului amândurora. Însă, părinţii mei şi bunica mea, spun că mă aseamăn cu străbunica din partea tatălui, care era un membru important al grupului de femei din sat ce cântau la nunţi, la înmormântări.

Reporter: -Prin melodiile incluse în repertoriul tău reprezinţi zona folclorică specifică Ţinutului Pădurenilor şi duci mai departe mesajul artistic al lui Drăgan Muntean. Mai păstrezi vreo legătură cu familia lui ?

Bogdan Toma: -Bineînţeles, avem o relaţie frumoasă de respect, prietenie şi nu numai. Moaşa de botez a soţiei mele (originară din Poieniţa Voinii), Mioara Muntean, este soţia regretatului Drăgan Muntean. Împreună cu soţia mea am hotărât ca dumneaei să fie şi moaşa de botez a copiilor noştri. De asemenea, păstrăm legătura şi ne leagă o frumoasă prietenie de ambele sale fiice, Cosmina şi Daciana.

Reporter: -Care sunt cele mai importante premii obţinute la diferite concursuri şi festivaluri folclorice la care ai participat ?

Bogdan Toma: -Am obţinut numeroase premii în aproape toată ţara. Cele mai importante pentru mine sunt: Marele premiu al festivalului „Drăgan Muntean“; Marele premiu al festivalului „Strugurele de aur“ – Jidvei; Marele premiu al festivalului „Mariana Drăghicescu“; Marele premiu al festivalului „Maria Lătăreţu“.

Reporter: -Ce proiecte mai importante ai pentru acest an, dar şi pentru anii care vor urma?

Bogdan Toma: -Cel mai important proiect care îmi vizează strict cariera artistică este despre imprimarea şi realizarea unui nou album discografic ce va conţine 21 de cântece. Am pus mult suflet în tot ceea ce înseamnă realizarea lui şi sper din suflet ca iubitorii de folclor să simtă acest lucru. Fac parte din mai multe proiecte, care îmi doresc să devină realitate, dar acestea depind şi de autorităţi, printre care amintesc înfiinţarea Muzeului satului pădurenesc, dar şi realizarea unui festival dedicat plăcintelor pădureneşti.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania