Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

Conversaţia, metodă didactică

Primit pentru publicare: 30 aprilie 2016
Autor: Prof. Cristina MAXIM, redactor al Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 02 mai 2016

,,Conversația, ca metodă didactică, este dialogul permanent dintre profesor și elevi pe teme științifice și de educație „.
   Este o metodă activă prin care elevii descoperă ei înșiși informații,prin care își dezvoltă capacitatea de exprimare.
Prin metoda conversației elevul comunică,solicită și descoperă informații. Uneori se dezvăluie pe sine, își expune limitele personalității, ideile, concepțiile ș.a.
 ,,Față de conversația socratică, cea didactică nu urmărește sădirea neîncrederii în mintea elevilor, ci tocmai stimularea lor în găsirea adevărului științific (recunoașterea unei noțiuni și analiza ei corectă) și îmbogățirea cunoștințelor.Mai mult, elevii nu trebuie ironizați și intimidați pentru a le se crea complexe în fața chestiunilor abstracte de gramatică”.
   (Metodica predării limbii și literaturii române, autori: Vistian Goia, Ion Drăgotoiu, editura Didactică și Pedagogică)
   Comunicarea presupune o legătură frumoasă între participanții,obiective comune și un limbaj adecvat,comun,perceptibil care permite ușurarea si eficientizarea muncii.
    Stimularea comunicării este în strânsă dependență cu priceperea profesorului,cu nivelul de relaționare a acestuia cu elevii,cu buna cunoaștere a grupului de copii, a particularităților lui și a fiecăruia în parte. Nu trebuie evitată evidențierea importanței faptului că natura obiectivului de predare poate fi un factor de influență asupra elevului care comunică.De asemenea este foarte important modul cum introduce cadrul didactic tema în cadrul orei de curs.
   Sunt elevi cărora le place să comunice prin imagini.Acesta este însă un subiect puțin cunoscut și valorificat.
   Comunicarea prin imagini nu numai ca este și  distractivă, ea poate fi folosită ca activitate de completare sau de diversificare.
    Celelalte forme de comunicare nu sunt deloc bine de neglijat. Ele toate au importanța lor.Îmbinarea corectă și potrivirea lor cu priceperea la momentul cel mai bun al lecției duc, bineînțeles la succesul lecției si la atingerea obiectivelor.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania