Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Educaţie. Disciplina opțională

Primit pentru publicare: 31 mai 2016
Autor: prof. Cristina MAXIM – redactor, Rev. Luceafărul (Bt)
Publicat: 3 iunie 2016

Disciplina opțională, în şcoală

Disciplina opțională este o materie de predare în școală care permite orientări diverse.Stabilirea și selectarea materiei opționale trebuie să fie în strânsă legătură cu particularitățile  și exigențele comunității din care fac parte elevii și familiile lor .
 Planificarea acestora se poate face la recomandarea sau în parteneriat cu alte instituții din comunitate.
 Bineînțeles există și o interdependență între disciplina opțională și celelalte discipline de învățământ și chiar cu tradiția școlii.Este recomandată și implicarea familiilor elevilor și stabilirea unor parteneriate (cu alte școli sau alte instituții:spital,poliție).
 Această materie de predare în școală poate să aibă la bază una din materiile existente deja sau poate fi una nouă,introdusă și planificată cu acceptul membrilor comisiei metodice.
 Interesul elevilor și al educației se va afla în centrul proiectării și derulării tuturor activităților .
 Atenție deosebită atrage și stabilirea profesorului în măsură să predea o astfel de disciplină .Este vorba despre măiestrie didactică,atitudine sensibilă față de posibilitățile școlarilor,față de numeroase aspecte ale comunității, de tipurile de relaționare ale acesteia cu orașele culturale, de formare continuă a cadrului didactic responsabil de derularea opționalului.
 Disciplina opțională, permite o legătură științifică și metodică strânsă cu alte materii cunoscute .Aceasta poate fi involuntar o completare a obiectului sinonim.Se dorește a fi o activitate mai recreativă pentru școlari, se poate permite o personalizare a efectuării unor sarcini de lucru în aceste ore.
 Se pot recomanda teme pentru acasă foarte variate care solicită capacitatea  lor creativă și selectivă.Pot fi recomandate portofolii,proiecte etc.Participarea elevilor devine astfel surprinzătoare ; aceștia se organizează frumos și se autoanalizează în acțiuni diverse tipice și astfel,munca lor devine plăcută,mai puțin o sarcină de realizat .
 Evaluarea se poate desfășura pe tot parcursul lecțiilor,unităților de învățătoare,la sfârșitul semestrului sau anului de studiu prin metodele tradiționale și prin cele mixte, dar și  prin probe practice (unde este posibil).


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5