Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Fișele revistei. Ionuț ȚENE, Cluj-Napoca

Ionuț ȚENE

Scriitor și istoric român, născut în 1972, în orașul Drăgășani, județul Vâlcea1. Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și autor a peste 20 de volume de versuri, eseuri, publicistică, critică literară și istorie2. Printre lucrările sale se numără: „Bal ca-n iad” (versuri, 1993), „Clujul Universitar, 1944 – 1948” (istorie, 2008), „Valeriu Gafencu. O biografie teologică a Sfântului Închisorilor” (teologie, 2016), „Solitudini” (versuri, 2021) și altele12.
Ionuț Țene este un poet care îmbină sensibilitatea lirică cu preocuparea pentru valorile naționale și spirituale, cultivând o poezie de reflecție și meditație, prin care își exprimă trăiri personale, dar și teme universale, precum dragostea, moartea, credința, libertatea și destinul. Stilul său poetic este caracterizat de imagini expresive, metafore sugestive, ritm variat și limbaj bogat. Criticul literar Ion Cristofor l-a numit „un apostol al poeziei postdecembriste”2.
Ionuț Țene, scriitor complex și original, își exprimă mesajul artistic prin diverse genuri literare și științifice, fapt pentru care este apreciat de critici și cititori pentru contribuția sa la cultura română.
Ca istoric a studiat în profunzime perioada comunistă din România, cu accent pe Clujul Universitar și mișcările studențești anticomuniste, unde a folosit surse documentare și mărturii orale pentru a reconstitui atmosfera și evenimentele din acea vreme. A abordat și aspecte teologice și filosofice ale istoriei, analizând personalitatea lui Valeriu Gafencu, cunoscut ca Sfântul Închisorilor. A publicat lucrări de referință în domeniul istoriei contemporane și relațiilor internaționale12.

Ionuț Țene susține o colaborare intensă pentru a sprijini demersul propus în Declarația fodatoare a Revistei Luceafărul.

Surse:
uzpr.ro2. uniuneascriitorilor-filialacluj.ro3. howtopronounce.com4. luceafarul.net.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania