Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La Cluj-Napoca, Ședința de constituire a filialei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 12 (132), Decembrie 2019
V-ați iubit vreodată țara?
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

La Cluj-Napoca

Ședința de constituire a filialei Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România

Primit pentru publicare: 17 Dec. 2019
Autor: Alexandru Florin ȚENE, președintele Ligii Scriitorilor Români, membru corespondent al Academiei Americană Română
Publicat: 17 Dec. 2019
© Alexandru Florin Țene© Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE


 

În prezența celor 89 de membrii ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști Români, din Cluj Napoca, aflați  în sala Reduta a Muzeului Etnografic, președintele UZPR Doru Dinu Glăvan, a deschis ședința de constituire a filialei clujene, a acestei organizații profesionale, nu înainte de a distribui celor prezenți mapa cu publicația “Împreună scriem istoria clipei! 1919-2019 “, revista “Certitudinea” și insigna “UZP-100 de ani “.

În cuvântarea sa de început a făcut o scurtă retrospectivă a bogatei activități, din ultimul timp, a Uniunii Ziariștilor Profesioniști, cuvântare care mi-a adus aminte de ce scria Nicolae Dan Fruntelată în publicația Uniunii Ziariștilor Profesioniști apărută cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la înființare: “După aproape trei decenii de mărșăluire în gol prin deșertul tranziției, organizația profesională a jurnaliștilor români are, în sfârșit, o casă de suflet. Adică, una adevărată, normală, conform cu prestigiul ei și cu valoarea unor oameni care au slujit o viață, care slujesc încă, o profesie de creație și de conștiință. “

Președintele Doru Dinu Glăvan,  a arătat dificultățile pe care le-a avut în strădania sa ca UZPR să devină o organizație de utilitate publică, amintind, printre altele, și sprijinul jurnalistului clujean Al.Florin Țene în acest sens. A vorbit despre propunerea de a se constitui “Ziua ziaristului român “, despre “Teatru NostruM”, “Convorbirile jurnalistice”, despre parteneriate și rolul acestora în promovarea activităților culturale etc. S-a discutat despre necesitatea găsirii, cu sprijinul Primăriei clujene, a unui spațiu pentru sediul filialei UZPR-Cluj.

După amplu evantai de informații despre bogatele activități ale  celorlalte filiale din țară, președintele UZPR a dat cuvântul profesorului universitar Mircea Popa care a vorbit despre istoria jurnalismului din Ardeal și mai ales din Cluj-Napoca, capitala culturală a Transilvaniei. Subliniind, în ampla expunere, apariția revistei “Gândirea”   la care a lucrat Cezar Petrescu, Gib I. Mihăescu Lucian Blaga etc și rolul acesteia în promovarea culturii naționale după Marea Unire. Cuvântarea distinsului profesor a fost subliniată cu vii aplauze de cei prezenți.

În continuare a luat cuvântul Miron Manega, purtătorul de cuvânt al UZPR-ului și directorul editorial al interesantei reviste “Certitudinea “, care a vorbit despre rolul lui Eminescu în evoluția jurnalismului în spațiul Carpato-Danubiano-Pontic, dar și despre politica de unitate națională a aleșilor noștri. Ne-a informat despre Seratele “Eminescu, jurnalistul “și despre multe alte proiecte ale UZPR-ului.

La sugestia domnului Doru Dinu Glăvan, în urma unei consultări cu sala, a fost aleasă, și confirmată prin vot unanim, președinta filialei clujene a UZPR, doamna Silvia Pintea, care lucrează la TVR-Cluj, căreia i-a fost înmânată Placheta UZPR și Medalia, semn de prețuire a conducerii UZPR pentru noua filială a organizației noastre.

În încheierea acestei interesante și utile ședințe a fost prezentat “Imnul Jurnalistului” pe versurile lui Miron Manega, care se încheie cu refrenul “Nu te amăgi/ Cât ești printre vii/ Că vei fi bogat/ Prin ce-ai consemnat/ Istoria…/ Istoria este plata ta! “

Ședința s-a încheiat când peste burg s-a lăsat înserarea și pleoapele zilei se închideau obosite după o zi de trudă și creație.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. […]                                                                  Al.Florin Țene / UZPR […]

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania