Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La margine de dor și de gândire, cu Gavril Moisa

Lumea este o realitate atât de complexă și inepuizabilă, încât fiecare om este chemat, prin darul primit la Botez, să scoată la iveală, puterile și frumusețile așezate în creație de către Dumnezeu. Se spune că la Botez are loc învierea firii noastre, mirungerea ei cu talanții Împărăției! Cel botezat primește în Taină experiența Apostolilor din ziua Învierii: Ați primit Duhul Sfânt, spune Sfântul Ambrozie neofiților, Duhul Înțelepciunii, Duhul Înțelegerii, Duhul Sfatului și al Puterii, Duhul Cunoștinței și al Evlaviei, Duhul Temerii de Cel Sfânt. Părintele Arsenie Boca precizează că la Botez primim Lumina cunoașterii lui Dumnezeu, Lumina cunoașterii lucrurilor și Lumina nezidită dumnezeiască, Lumină care se arată desăvârșit întru sfinți. Și tot la Taina Sfântului Botez sunt împărțiți talanții – unul primește cinci, altul doi, altul un singur talant, fiecare în funcție de chemarea sa față de rostul lumii, față de locul și timpul istoric în care a fost chemat la existență. Și cel cu un talant și cel cu cinci talanți au, fiecare în parte, toate înzestrările pentru realizarea rostului propriu în viață. Privind adesea în jurul nostru ne dăm seama de aceste adevăruri. Mare mi-a fost mirarea și bucuria când l-am cunoscut pe domnul Gavril Moisa. Încă de la început a demonstrat că Bunul Dumnezeu a fost darnic cu domnia sa, că harul revărsat asupra sa a fost materializat în zeci de cărți, că trudește cu multă dăruire pe Ogorul scrisului. Îmbinând armonios profesia cu darul scrisului a reușit să publice parte din creația sa, șă transmită iubitorilor de cultură, frumusețea cuvântului și bucuria cititului. Răsfoind biografia domnului Gavril Moisa vedem că vine dintr-o zonă binecuvântată de Dumnezeu. Este născut pe 06.12.1951, în localitatea Voivozi, din județul Bihor. Licențiat în științe militare.
    Absolvent al Academiei de Înalte Studii Militare, București, Facultatea de Arme, specialitatea Artilerie și Rachete (1993).    
    Este membru al Uniunii Epigramiștilor din România (2004), membru fondator și secretarul general al Ligii Scriitorilor Români (din 2006), vicepreședintele Cenaclului „Artur Silvestriˮ (2011) și al Cenaclului „Satiricon” (2013) din Cluj-Napoca.
    A obținut numeroase premii și diplome la concursuri de creație și festivaluri naționale și internaționale de poezie, literatură umoristică și epigramă.
    Din anul 1977, este cuprins în 15 antologii de versuri, peste 50 de antologii de epigramă și este inclus în 16 volume colective (la două fiind coautor).
    Semnează în diverse publicații de literatură, cultură, epigramă și sociale din țară, articole diverse, cronici literare, eseuri, epigrame etc.  Este Cetățean de Onoare al Comunei Popești, județul Bihor (2016).  Pseudonim literar: Gavril Voivozeanul. Deși este mai cunoscut pentru epigramă, un gen literar care nu este la îndemna oricui, domnul Gavril ne surprinde plăcut și cu poezie. Volumul Dincolo de timp , ne încântă cu poezii frumoase, cu gândurile și trăirile autorului, ajuns la vârsta maturității, cu versuri pline de iubire, cu anotimpuri și locuri de poveste. Sensibilitatea și talentul poetului ne arată că poezia sa vorbește despre iubire, umanitate, metamorfozând cel mai simplu poem într-un îndemn la introspecție interioară, un imbold la dialog, pace și toleranţă. „Poezia este o fereastră spre diversitatea uluitoare a omenirii”, spunea Irina Bokova. Poezia domnului Gavril Moisa din acest volum este scurtă, dar bogată în emoții. Poetul concetrează și prelucrează în versurile sale lumi și universuri interioare și exterioare, le pune într-un anumit ritm, folosește cuvinte și metafore, dându-le înțelesuri mai înalte. Citind poeziile domnului Moisa, cunoscând complexitatea scrierilor sale de la epigramă la texte jurnalistice, gândurile m-au purtat spre cuvintele marelui filosof Aristotel, care ne spune  „Diferența dintre istorici și poeți nu constă din faptul că unii scriu proză , iar ceilalți versuri … Cei dintâi descriu lucrurile care au fost , ceilalți faptele care pot deveni. Din această cauză , poezia este mult mai filozofică și mai importantă decât istoria , întrucât afirmațiile ei sunt de o natură mai curând universală , față de cele predilect singulare ale istoriei.” Fiecare poezie din acest volum are o semnificație și un timp anume, toate sunt scrise cu inima și cu speranța că vor fi pe placul cititorului. 

  • Să fiu convins că n-o să îmi lipsești
  • Cu zâmbetul cu care îmi zâmbești
  • Să fiu convins că am să te găsesc
  • Și după ce am să mă risipesc,
  • Stea te-am făcut în orice anotimp
  • Iubita mea și dincolo de timp.
  • La margine de dor și de gândire
  • Reper să-mi fii și-n cealaltă trăire,… spune poetul în Dincolo de timp .

Poetul Gavril Moisa este vizionar permanent, un iubitor de oameni și de frumos, un făuritor de cuvinte alese, și cum spune William Hazlitt „Poezia este tot ce merită să ne amintim dintr-o viață.”  A publicat peste 35 de cărți și cu siguranță nu se va opri aici.

Zenovia ZamfirAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania