Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Onoare pentru români, la INSTITUTUL CULTURAL ROMÂN din NEW YORK, vineri,  5 noiembrie 2021, eveniment special, in onoarea scriitorului Norman Manea

Primit pentru publicare: 2 Nov. 2021
Editor: Ion ISTRATE
© Ion N. Oprea
, © Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


Cu anticipare, dar utile știrile mass-media, care anunță, Institutul Cultural Român din New York și Ambasada României în Statele Unite organizează, în data de 5 noiembrie, un eveniment special în onoarea pozatorului și eseistului Norman Manea, unul dintre cei mai cunoscuți autori români, supraviețuitor al Holocaustului, prilej cu care se va celebra cariera lui de peste cinci decenii și reușitele literare deosebite.

Este vorba, spun știrile, de un important scriitor și intelectual cu activitate publică, care are un rol excepțional în întărirea relațiilor culturale româno-americane, mereu în consolidare.

Portretistica sa este convingătoare. Norman Manea, născut în 1936, este unul dintre cei mai apreciați prozatori  și eseiști români, profesor de literatură europeană, care, de la debutul din  1966 și până în 1986, când a plecat din țară, a publicat 10 volume, fiind distins cu Premiul Asociației Scriitorilor din București, 1979, și Premiul Uniunii Scriitorilor din România, 1984. După 1986 – plecarea din țară – Norman Manea a fost tradus în peste 30 de limbi, cărțile lui fiind elogios apreciate.  Publicate  în SUA au figurat în selecția celor mai importante apariții editoriale. În 1992 autorul a primit Bursa Guggenheim și Premiul  MacArthur. Un an mai târziu, în 1993, Biblioteca  Națională din New York l-a sărbătorit cu prilejul

Acordării distincției de ”Literary Lion” al Bibliotecii, în 2002 a primit Premiul Internațional de literatură Nonino pentru OPERA OMNIA, iar în 2006 Premiul  Medicis Etranger pentru volumul Întoacerea huliganului, ca în 2010 să i se înmâneze distincția Comandeur dans l-Ordre des Arts et des Lettres din partea guvernului francez.

În 2011 Norman Manea este iarăși pe podium, a primit premiul literar Nelly Sachs și a fost ales membru de onoare al Royal Society of Literature.

În 2012, Uniunea Scriitorilor din  România i-a decernat Premiul Național pentru Literatură, iar mai apoi, în 2013, l-a nominalizat pentru Premiul Nobel, ca în 2014, PEN România și edituri străine să reitereze propunerea.

La Târgul Internațional de carte de la Guadalajara, Mexic, în 2016, autorul român, Norman Manea, a primit Marele Premiu pentru Literatură în limbile romanice, în același timp fiind decorat cu Ordinul Național Steaua României în grad de Mare Ofițer de către    președintele României.

După cum se știe, cărțile scriitorului Norman Manea sunt publicate în România de Polirom  în seria de autor, de-acum, consacrată, fiind unul dintre cei mai îndrăgiți autori. Lansată  în 2008, Seria de autor, destinată lui, cuprinde 19 titluri. Nu  doar pentru membrii Cenaclului literar la distanță și cititorii care ne caută, răsfoim lista  cu titlurile. Întoarcerea huliganului, Sertarele exilului, Dialog cu Leon Volovici, Înaintea despărțirii, Convorbire cu Saul  Bellow –Un proiect Words Images,Vorbind pietrei, Atrium,Variante la un autoportret, Vizuina, Curierul de Est, Dialog cu Edward Kanterian, Plicul negru, Anii de ucenicie ai lui August Prostul, Fericirea obligatorie, Captivi: Dictatorul și Artistul, Plicuri și portrete, Laptele negru, Pe contur, Umbra exilată, care este, cea mai recentă carte a sa.

Cartea, 312 pagini, este un colaj spune wichipedia.Un roman-colaj despre un supraviețuitor al lagărelor din Transnistria, despre existența sa ulterioară într-o dictatură comunistă și exilul în America. Discursul narativ se desfășoară pe mai multe niveluri, completat  cu un colaj de fragmente literare semnificative și însemnări de lectură despre identitate, iubire și literatură.

Metafora umbrei ca purtătoare a identității, o referire la clasica povestire germană a lui Adelbert von Chamisso Extraordinara poveste a lui Peter Schlemihl, rămâne un laitmotiv pe toată  întinderea cărții și exprimă obsesia protagonistului cu privire la destinul său incert și opresiv. Dialogul dintre protagonist (Nomadul Mizantrop, N.M.) și vechiul său prieten Gunther, un român de etnie germană exilat la Berlin, comunist înfocat și critic al realităților din România, obsedat de vina germană și de implicațiile ei actuale, este, în fapt, o retrospectivă a realității postbelice din estul Europei. „Arhiva Gunther” cumulează tensiunea dintre cei doi prieteni, motivată de obsesiile lor diferite.

Ceea ce  menține constantă intensitatea epică  a carții este relația de intimitate dintre protagonist și sora sa vitregă, orfani și supraviețuitori ai Holocaustului, marcați de trauma  lagărului și de vina de a fi supraviețuit urgiei, ca și de dorința de a găsi un echilibru în existența lor plină de contradicțiile prezentului.

Romanul este, în fapt, o călătorie prin dramaticele evenimente ale secolului XX: naționalism, fascism, comunism și exil. La sfârșitul lecturii, cititorul se află solidar cu protagonistul nomad, cu melancolia, umorul și forța sa de supraviețuire”.

„Norman Manea, spune Andrei Muraru, ambasador al României în SUA, este nu doar unul dintre scriitorii noștri cei mai străluciți, a cărui operă impresionează, scrisă aproape exclusiv  în românește chiar  și după lungi ani de exil, a cunoascut un succes uriaș, este o voce influentă și respectată”.

„Norman Manea e admirabil în multe privințe ca scriitor a cărui literatură a putut într-adevăr să schimbe vieți și pe care  confrați încă și mai celebri l-au considerat nu numai un egal, ci și  un prieten, ca o mare conștiință…” îl prezintă Dorian  Branea, director al Institutului Cultural Român din Nw York.

Ion N. Oprea, Iași, 2 noiembrie 2021. Despre Norman Manea a se vedea și Presonalități… 300 la număr, Opera Omnia. Dicționar, de Ion N. Oprea, Ed. TipoMoldova, 2017, p.598-605.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania