Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Păpușarii din Pustie. Bursucul”, flux epic prin teluric și cosmos

O nouă apariție editorială: „Păpușarii din Pustie. Bursucul”, Vasile LEFTER; Botoșani: Agata, 2024

Vasile LEFTER este un nume cunoscut în lumea literară românească, iar romanul „Păpușarii din Pustie. Bursucul” este o operă interesantă. Pasionat de mituri și legende, într-un stil poetic cu o capacitate de a crea lumi fantastice, a făcut din acest roman o lectură captivantă pentru toți cei care vor avea norocul să-l descopere. Titlul romanului „Păpușarii din Pustie. Bursucul” sună fascinant!
Fluxul epic care se desfășoară prin teluric și cosmic oferă o călătorie captivantă. Fragmente:
,,(…) Aplauzele nu mai conteneau. Fostele călugărițe făcură cerc în jurul fostei starețe și o invitară la un dans străvechi din vremea tracilor. La mănăstire, Evdochia le învățase cuvintele: „ Undeva departe/ Dincolo de moarte/ Cu nume ciudat/ Greu de pronunțat/Ce-mi făcuși Marie? Te-ai măritat/ Cu-n tâlhar din sat./ Lumea toată știe/ Frumoasă Marie, că iubitul tău/ Fu dușmanul meu.”. Dansul călugărițelor fu preluat în toată poiana. Evdochia simțea că și-a regăsit bucuria de a trăi. Atrași de gălăgia de lângă apa Nărujelului, păpușarii veniră și ei cu niște strigături amenințătoare, avertisment. (…). (…) Cosmin voia de asemenea să înceapă o afacere cu bursuci. Prețul de pornire era  de 59 de euro.  Axinia și  Alin nu vor avea nimic împotrivă să facă bani pentru studii. Ideea de participare la Bursuciadă a fost primită cu entuziasm. Încă de la primele ore, părinții au venit la Stânca Roșie să-și înscrie copiii. Amatori erau mulți. Cosmin inventă mai multe criterii de selecție. În final fură selectați 10 copii. Fură repartizați în cele două echipe prin tragere la sorți, indiferent de sex. Echipa Axiniei va fi echipa roșie,  iar echipa lui Alin va fi echipa albastră. Arbitrul va fi Cosmin.(…).”

Povestea acțiunii romanului este plină de elemente fantastice și misterioase, care o face captivantă. De reținut câteva aspecte:
1.Personajele principale își manifestă trăirile într-un context cosmic, legate de credință, obiceiuri, cosmic și lumi misterioase. Această setare combină elemente supranaturale cu realitatea cotidiană;
2.Simbolismul Astral: Peisajul astral fascinează personajele, iar dansul străvechi și versurile de inspirație mioritică adaugă o notă poetică. Ideea că pot pune mâna pe întreg ținutul pământesc sugerează o conexiune profundă cu cosmosul;
3.Intriga: Vehicule spațiale se învârt deasupra, iar Alin și Axinia sunt luați prizonieri de pirații cosmici. Această întorsătură neașteptată adaugă tensiune și mister.
4.Reflecții Filozofice: Citatele din Eminescu și reflecția lui Alin despre infinitatea cosmosului aduc o dimensiune filozofică. Se explorează limitele cunoașterii și ale existenței umane.

În concluzie, în acest roman se combină elemente fantastice, mister și filozofie, creând o poveste intrigantă ruptă din realitatea social-politică a vremurilor de azi.

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania