Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

,,Poezia mirabilis”. Laurențiu Maftei : ”Răscolind cenușa fierbinte” (poezii; Iași: Editura ,,Princeps Multimedia”, 2023

  • Sursa: https://www.facebook.com/ (Corbul Daniel); text și imagini.
    Publicare sponsorizată de Fundația Editurii Agata (FNDC).
  • Scopul publicării: diseminarea informațiilor culturale fără a urmări avantaje pecuniare.
  • Editor: Ion ISTRATE
_______
În colecția ,,Poezia mirabilis” a Editurii ,,Princeps Multimedia”, a apărut cartea RĂSCOLIND CENUȘA FIERBINTE, semnată de LAURENȚIU MAFTEI. Este a treia carte de poeme a autorului, după „Herghelia din cuvinte” și „Pași pe nisip”.
Laurențiu Maftei scrie o poezie meditativă și interogativă de mare forță verbală, gravă, adesea imnică, este un constructor și șlefuitor de text liric, stăpân pe mijloacele sale. Profesor, istoric cercetător (a publicat numeroase studii, între care apreciatele ,,Împreună au făurit istoria” și ;;Rădăcini adânci”, botoșăneanul Laurențiu Maftei mărturisește că în zilele și nopțile sale de studiu poezia i-a asigurat trezia. De aceea, evocările sale în limbajul poeziei au un parfum original, poetul fiind fascinat de dulceața, bogăția și farmecul limbii române.
În prefața cărții, poetul și eminentul traducător ieșean MARIUS CHELARU, scrie:
,,Laurențiu Maftei, autor solitar în felul său, a scris în acest fel asumat, căutând, încă, un fel poetic de a se mărturisi care i se potrivește, „o muzicalitate proprie a versului”, fie el rimat sau alb, căci, ne spune, „poetul nu poate fi altfel decât sincer, adevărat și nevinovat. Cine-l privește sau îl analizează poate găsi greșeli, umilințe, frică de moarte, lupte interne”.
Voit circumscris unui spațiu poetic pe care și-l dorește alcătuit după un construct personal marcat de o anume spontaneitate dublată de o căutare a „cuvântului ce exprimă adevărul”, pendulând între trecut (simțind și pandantul temporal al finitudinii sale)/ teme majore și realitatea (uneori și introspectivă) așa cum o simte, dincolo de stratul empiric al vieții, poate și ca un drum spre regăsirea sinelui și a echilibrului propriei existențe, în consonanță cu sentimentul profund al apartenenței la neam, Laurențiu Maftei este un autor pentru care contează întâi de toate ce spune. Și scrie, așa cum crede, ceea ce consideră că are semnificație pentru dânsul, dar și pentru semeni.” – Marius CHELARU
Coperta și prezentarea grafică: Paul GORBAN
Lansarea cărții va avea loc miercuri, 12 iunie 2023, ora 17.30, la Biblioteca Județeană ,,Mihai Eminescu” din Botoșani.


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania