Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Povestea savantului Victor Babeș în expoziția “Bucureștiul maghiar. Povestea unei diaspore”

Cu toții legăm numele lui Victor Babeș de domeniul vast al bacteriologiei, o arie de cercetare în medicină pe care a revoluționat-o. În 1885, publica la Paris, alături de Andre Victor Cornil, primul tratat de bacteriologie din lume cu titlul “Bacteriile și rolul lor în anatomia și histologia patologică a bolilor infecționase”. Datorită cercetărilor sale, bacteriologia s-a impus ca disciplină în marile facultăți din Europa și SUA, iar azi e nelipsită din orice facultate sau școală care formează medici și asistenți medicali.

Bacteriolog, morfopatolog, profesor universitar, membru al Academiei Române, Babeș a fost triplu laureat al Academiei de Științe din Paris și distins cu premiile Montyon și Breant. Din povestea pe care curatorul Adrian Majuru o conturează în jurul acestei mari personalități a culturii universale, aflăm că prin toată activitatea sa, desfășurată la Budapesta, iar ulterior, timp de patru decenii la București, Victor Babeș a creat mereu legături între cele două capitale, demonstrând că știința este universală și apolitică, menită să unească umaniatea. Prin plecarea sa din Budapesta către București, oamenii de știință de acolo au simțit o mare pierdere pentru comunitatea științifică.

Cum a ajuns Victor Babeș om de știință? – aceasta e o întrebare la care poate nici nu ne-am gândi prea mult azi, întrucât poate rezulta de-a dreptul redundantă, însă un aspect foarte interesant pe puțini îl cunosc legat de marele om de știință este că aspirația sa a fost aceea de a deveni actor, iar calea medicinei a luat-o în urma unei tragedii instalate brusc în mijlocul familiei cu nouă copii – aceea că una dintre surori s-a îmbolnăvit și a murit foarte timpuriu.  

Vă invităm în expoziția de la Muzeul Oltului și Mureșului Superior din Miercurea Ciuc, până pe 12 noiembrie, să descoperim și mai multe aspecte interesante legate de personalitatea marelui Victor Babeș, unde veți găsi documente inedite din patrimoniul Muzeului “Victor Babeș” din București, recomandări care îi atestă calitățile și aspecte legate de activitatea științifică și didactică.  

Cosmina Marcela OLTEAN

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania