Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 17 → 2025

RAFALA (4)

În satul dintre dealuri, legendele erau la ele acasă. Oamenii aveau imaginație bogată și schimbau mereu câte ceva în legendele care ajungeau în sat. Legenda Rafalei nu putea face excepție. Când se pornea câte o vântoasă, copiii alergau către case și cântau cu voce țipată: Nu ieșiți afară, că vă ia Rafala!
Activitatea de la grădiniță  începu cu o discuție liberă despre Rafală. Copiii nu păreau deloc speriați. Educatoarea Angelica Gheorghiu prezentă mai întâi un filmuleț cu o pală de vânt, care răvăși peisajul și făcu să se înalțe  păsările. Nimeni nu se sperie. Copiii făceau galerie și încurajau zburătoarele să se ia la întrecere.
La finalul proiecției, preșcolarii aplaudară cu strigăte de ura.
Educatoarea porni fondul muzical și declanșă caruselul întrebărilor:
– Este reală o sperietoare ? Tu ce zici,  Antonică?
– Doamna, eu cred că Rafala este o zână părăsită de iubit și bate din aripi ca să alunge tristețea.
– Tu ce crezi, Miruna?
– Eu cred că prin bătaia aripilor vrea să alunge alți pețitori. Primul iubit nu poate fi uitat.
– Alte păreri, copii?
– Doamna educatoare, eu cred că Rafala este o vagaboandă , care umblă hai hui prin lume, sucind mințile  bărbaților slabi de înger.
– Tu ce crezi, Dorule?
– Rafala este întruchiparea frumuseții. Când o să fiu mare, o cer de nevastă.
Prin rafalele de groază, această zeiță a furtunii, rareori face rău oamenilor. Cei vechi vorbeau chiar de un cântec al Rafalei, în care dragostea și dorul se împleteau cu jalea și părerea de rău. Versurile erau pline de amărăciune, dar și  gând de răzbunare.
Eu sunt Rafala blestemată și de mamă și de tată, și de frați și de surori, și de grădina cu flori. Fost-am blestemată  să  rămân nemăritată. Mereu când vântul o să bată Eu voi fi tot blestemată…
Toți copiii plângeau cu hohote ,oferindu-I Rafalei o îmbrățișare și vorbe dulci.
A răspuns, Rafala. Le  trimise o boare dulce ca un sărut. Din înalturi, o melodie a unui cor de îngeri inundă zarea în acompanierea unor bătăi ritmice de aripi nevăzute ale Rafalei metamorfozate acum într-o pasăre venită din Paradis. Copiii visau dumbrăvi cu filomele și râuri cu peștișori de aur.
Pentru cei maturi care priveau spre grădiniță, pământul devenise un colț din grădina Edenului. De sus , de la mănăstirea de maici răsuna un imn de laudă pentru Cel din Înalturi. Slavă Ție Doamne, Slavă Ție!

VASILE LEFTER, MEMBRU UZPR.



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Vasile Iati spune:

    Este o poveste captivantă și plină de imaginație, care aduce la viață legendele și miturile locale într-un mod foarte viu și emoționant.
    Legenda Rafalei, așa cum este prezentată în acest fragment, este un exemplu excelent de cum poveștile tradiționale pot fi integrate în activitățile educative pentru copii. Prin intermediul acestei legende, copiii nu doar că învață despre folclorul local, dar și își dezvoltă creativitatea și empatia.
    Îmi place cum fiecare copil are propria interpretare a Rafalei, reflectând diversitatea gândurilor și sentimentelor lor. De asemenea, finalul poveștii, cu Rafala care trimite o boare dulce ca un sărut și melodia corului de îngeri, aduce un sentiment de pace și speranță, transformând o legendă potențial înfricoșătoare într-o poveste de iubire și răscumpărare.
    Este o poveste care reușește să îmbine elementele de groază cu cele de frumusețe și speranță, oferind o experiență emoțională completă atât pentru copii, cât și pentru adulți.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2025 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania