Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Recenzie:  ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ” de Al. Florin Ţene

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 2 (134), Februarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Recenzie: ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ”
de Al. Florin Ţene

Primit pentru publicare: 24 Febr. 2020
Autor: 
Lucia – Elena LOCUSTEANU, Membru al Ligii Scriitorilor Români,  Filiala Cluj-Napoca
Publicat: 25 Febr. 2020

© Lucia – Elena Locusteanu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

,,Comuniunea cu Dumnezeu înrestrişt
 a fost din totdeauna actul de tărie
al sufletului românesc
prigonit, strivit şi răstignit.”
                                                                                              ***
,,Înfrânt nu eşti atunci cănd sângeri,
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri
sunt renunţările la vis.”
Radu Gyr

          Scriitorul polivalent, Jurnalistul anului 2019 – cu o eferfescanţă creatoare ieşită din comun – Al. Florin Ţene ne uimeşte, a nu ştiu câta oară, cu publicarea romanului ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ – Viaţa poetului Radu Gyr între realitate şi poveste”.

          ,,ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ” e  un roman document, nu doar al vieţii şi al creaţiei profesorului universitar – Radu Dumitrescu, al poetului Radu Gyr, ci, mai ales, roman ce aduce în faţa cititorilor un evantai larg de evenimente, cuprinzând o vastă perioadă zbucimată a omenirii,o perioadă. a realităţilor istorice trăite nu doar de români, realităţi determinate / impuse de interesele meschine ale unor state, corporaţii, bănci, etc., interese care au dus la răsturnări de guverne şi nu numai. 

          Aparent un roman – biografie romanţată a lui Radu Gyr – cartea e în realitate o adevărată frescă istorico – socială şi politică a perioadei de la instaurarea Regalităţii, a Primul Război Mondial, a crizei economice din 1929, a evenimentelor de la Griviţa din 1933, a mişcării legiomare, cu încercarea de motivare a asasinării lui Nicolae Iorga, a perioadei antonesciene, a instaurării regimului comunist cu consecinţele-i dramatice, apoi, a perioadelor de detenţie ale poetului, a eliberării şi moarţii acestuia.

          Acurateţea unor date istorice, sociale, politice, rod al unei munci titanice de documentare, dau şi veridicitate faptelor narate.

          De aceea, autorul reuşeşte să te facă părtaş  la evenimentele narate cu mare artă, evenimente desfăşurate în lume, trăind şi retrăind astfel calvarul nedrept al unor momente istorice regretabile, orori ale istoriei, făcute însă cu bună ştiinţă de semenii noştri, semeni preainteresaţi de prosperitatea personală – aş spune – ca un blestem pe neamul nostru – semeni încarceraţi în doctrine politice finanţate, susţinute şi dictate de interese străine.

          Nararea evenimentelor, rezultat al unei titanice munci de căutări, documentare, documentare atentă şi minuţioasă, îi facilitează naratorului să transpună în imagini vii o epocă de mari frământări.

          Imaginaţia bogată, talentul cu care l-a înzestrat Dumnezeu, îi permite lui Al.. Florin Ţene dar şi o recompunere în detalii amănunţite , veridice, a trăirilor omului şi poetului Radu Gyr.

          Paginile de viaţă sunt redate atât de viu, încât cititorul are impresia că nimic nu e ficţiune şi se transpune în pielea personajului, trăind cu emoţie fiecare moment, eveniment.

          Cumpăraţi şi citiţi romanul talentatului şi neobositului Al. Florin Ţene – ,,INTOARCEREA DIN CRUCIADĂ – Viaţa poetului Radu Gyr între realitate şi poveste”!

           Vă veţi umple de bunătate.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania