Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ziua Culturii Naționale 2022 – evenimente de cea mai înaltă ținută culturală la București și Iași

Primit pentru publicare: 16 Ian. 2022
Autor: Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – TNB
Editor: Ion Istrate

© Cosmina Marcela Oltean, © TNB, ©Revista Luceafărul (www.luceafarul.net)


 

Gala Culturii de la Teatrul Național „I.L. Caragiale” București

Ministerul Culturii, alături de Teatrul Național „I.L. Caragiale” București (TNB), Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău și Opera Națională București, a pregătit pe 15 ianuarie un eveniment de marcă pentru a celebra Ziua Culturii Naționale – o Gală extraordinară dedicată artei și culturii românești – un concert de muzică clasică, recital Eminescu și o expoziție-eveniment de artă românească cu opere din mari colecții private, ce poartă semnătura unora dintre cei mai mari artiști români, printre care maeștrii Nicolae Grigorescu și Ștefan Luchian, instalată în foaierul TNB. Evenimentul prezentat pe scena Teatrului Național București a fost transmis live pe TVR1, TVR Internațional, TVR Moldova și Radio România Cultural, dar și pe pagina de Facebook a ministerului. 

Concertul extraordinar al Orchestrei Operei Naţionale Bucureşti s-a desfăşoarat sub bagheta dirijorilor Daniel Jinga şi Tiberiu Soare, în care au performat soliştii Rafael Butaru, Alfredo Pascu, Iordache Basalic, Daniel Magdal, Teodora Gheorghiu, Ruxandra Donose, cu participarea extraordinară a actorilor Oana Pellea, Horaţiu Mălăele, Mariana Mihuţ, Maia Morgenstern, Victor Rebengiuc şi a actorilor Teatrului Mihai Eminescu din Chişinău: Diana Decuseară, Ghenadie Gâlcă, Iurie Focşa, Aliona Triboi. Spectacole și manifestări artistice deosebite au avut loc la nivelul întregii țări, organizate de numeroase instituții din subordinea Ministerului Culturii și nu numai. 

Ziua Culturii Naționale 2022, moment memorabil 

În ce privește evenimentul de la TNB, am avut și eu oportunitatea de a mă implica, datorită unei solicitări venite din partea Ministerului Culturii în ceea ce privește grafica mea, centrată pe lirica eminesciană, realizată în special în intervalul 2012-2015. E de prisos să caut cuvintele potrivite pentru a exprima importanța ce o are pentru mine faptul că am fost asociată unui eveniment cultural de o asemenea anvergură, prin ilustrația pe care Ministerul Culturii a ales-o la finalului anului trecut pentru a deveni identitatea vizuală a evenimetului în 2022, etalată pe invitația evenimentului și fiind proiectată în sală pe toată durata galei. Acest fapt a fost o mare și neasteptată bucurie, cea mai importantă realizare artistică din ultimul timp și o confirmare a calității graficii mele, cu atât mai mult cu cât pentru asta nu a avut loc un concurs, ci doar o documentare prealabilă a echipei din cadrul ministerului, prin care au selectat câteva imagini reprezentative pentru acest eveniment. În final, imaginea selectată ca identitate vizuală a ediției de anul acesta a fost ilustrația mea. Anul acesta și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni a ilustrat programul activităților realizate de instituție cu o altă lucrare a mea, din seria ilustrațiilor liricii eminesciene.

Proiect – filme de artă

Ministerul Afacerilor Externe a marcat de asemenea această zi într-un mod inedit, care cu sprijinul Fundației Centrul Cultural ArtSociety, a oferit publicului o serie de filme dedicate unor mari maeștri ai picturii românești: Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Camil Ressu, Ion Țuculescu și Constantin Piliuță.

Filmele sunt grupate în două serii: „Maeștri ai artei vizuale românești și poveștile lor“, un proiect al Institutului Cultural Român, realizat în colaborare cu ArtSociety și curatoriat de echipa Art Safari și „Maeștrii artei românești”, un proiect Art Safari, susținut de Ministerul Culturii.

Mihai Eminescu și TIMPUL

“Anul acesta, pe 15 ianuarie, privim cu reverență și oarece sfială spre un trecut marcat de condeiul poetului nostru național, Mihai Eminescu. Totodată ne îndreptăm privirea spre viitor, adaptându-ne vremurilor și punând bazele unui nou proiect de anvergură: Portalul Revistei de cultură TIMPUL”, transmitea echipa revistei. Cu această ocazie, echipa Timpul a prezentat publicului evenimentul Mihai Eminescu și TIMPUL, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu”, în centrul căruia s-au aflat noile blog-uri ale Portalului de cultură, cât și ultimul număr al Revistei TIMPUL. Alături de colectivul publicației s-au aflat diverse personalități din spațiul cultural ieșean, precum maestrul Eugen Doga, prof. univ. dr. Liviu Antonesei, Corul de Copii al Municipiului Iași (dirijor Raluca Zaharia) și, nu în ultimul rând, actorii Emil Coșeru și Gheorghe Marinca. Moderator a fost managerul proiectului TIMPUL – Portal de cultură, dr. Mihai Vacariu.

Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – TNB
Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania