Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

A fi profesor. Revelația smereniei

Viața de profesor e povestea pe care ne-o spunem în fiecare dimineață din septembrie și până în iulie târziu…
Fiecare dintre noi alegem ce poveste ne spunem pentru a rezista într-un sistem de învățământ greu încercat de reformele ultimilor 30 de ani.

Uneori, singurul mod de supraviețuire când simți că nu mai poți, că ești sătul, este să îți spui o minciună plăcută sau să dai vina pe alții. Am încercat la finalul anului școlar trecut să tragem un semnal de alarmă printr-o grevă asumată. Am crezut că vom recâștiga locul profesiei de dascăl pe scara valorilor (asta e minciuna plăcută 😁) și că cei vinovați de dezastrul din sistem vor face un pas înapoi lăsând cale liberă unor oameni cărora le pasă cu adevărat de evoluția societății, de educație, de viitorul copiilor noștri. N-a fost să fie cu izbândă…

Am învățat însă o lecție importantă: lecția eșecului, a înfrângerii. Când poți să recunoști că ai pierdut, când poți să recunoști cine ești și să te privești în oglindă, îți poți cunoaște mai bine condiția umană. Să fii om (profesor) înseamnă să fii implicat, să fii parte, să doară și să te doară. Și e musai uneori să trăiești durerea ca să treacă supărarea. Și am trăit toată vacanța cu durerea înfrângerii după grevă…sau am evitat să ne mai gândim la școală, la problemele din școală etc. Odată cu revenirea în activitate, înțelegem că evitarea nu este o soluție. Nu putem converti amărăciunea eșecului din experiențele trecute în ură față de noi înșine, față de profesia noastră. Ideea e să înțelegem cine suntem și cât putem iubi, nu cât putem urî.
Știm că sunt printre noi oameni cărora le pasă, știm că suntem buni și putem fi și mai buni, știm că suntem repere și că orice mișcare a noastră contează, știm că avem de oferit, știm că nouă ne pasă. Știm că educația e cea mai importantă! Știm că educația e viitor! Știm că educația salvează! Da, alegem să ne spunem povestea asta în fiecare dimineață!

Respirați adânc, expirați ușor…va fi un an greu! Dar va fi un an cu educație! Pentru că noi suntem educația! Și asta e tot!

Kind reminder: Pentru o viață echilibrată, cultivați disciplina. Cât de cât.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania