Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Agresiunea rusă și maleficul ei simbol ,,Z”

,,Vai, săracilor de voi,
Cum v-oi trimite-un război” 
(Colind)

În dimineața zilei de 24 februarie, când hoardele de blindate rusești năvăleau asupra Ucrainei dinspre Belarus și Crimeea, s-a observat că acestea aveau vopsit un uriaș semn ,,Z”. S-a spus de către oficialitățile rusești că este un ,,semn distinctiv”,  adică deosebitor, față de cele inamice.  Europenii, cei care folosesc alfabetul latin, au dat și ei o interpretare, hibridându-l cu limba rusă și spunând că ar veni, pe limba lui Stalin, ,,Za Pabeda”(Pentru victorie).

În termeni militari, această literă semnifică o dată fixă,  pentru începerea unei operațiuni militare. Armata Statelor Unite a folosit această literă ca un fel de codificare   pentru a desemna, în 1918, pe frontul din Franța, asaltul de la  Saint Michel, care era fixat pentru ziua Z(Day-Z), ora H., iar în 6 iunie 1944, pentru marea debarcare din Normandia.

E nevoie însă a lămuri un lucru: în limba rusă nu există a litera ,,Z” din alfabetul latin. Ei scriu cu alfabetul chirilic. Deci nu există. La ruși, litera Z se scrie ca cifra ,,3”-la noi, deci ,,3a” =Pentru.

Masa covârșitoare a rușilor nu are habar de înțelesul care i-l dau unii europeni sau lideri militari școliți. Priviți acest semn dinspre Siberia, Moscova, Donbas, și veți vedea că el este mai mult o jumătate de zvastică, dar întoarsă. Cine consultă Wikipedia spre a vedea simbolurile naziste, va  confirma că două astfel de litere ,Z” întoarse,  alcătuiesc exact zvastica nazistă.

De altfel, câțiva sportivi ruși, în străinătate, chiar au făcut salutul nazist ,,Heil…” în mod sfidător, așa cum a relatat mass-media; confirmând acest înțeles  intenționat malefic. Teroarea s-a  făcut politică de stat în plin secol XXI.

(Îmi aduc aminte de un film sârbesc in care erau doi prieteni. Când a venit fascismul ustașilor, unul din ei a devenit aderent, dar celălalt nu voia. Într-o zi, când s-au întâlnit, amicul al doilea a ridicat și el mâna dreaptă sus.

-Mladko! Te-ai făcut și tu fascist? întrebă Pancici vesel.
-Nu, Doamne ferește! Am vrut numai să-ți arăt că atât de sus sare câinele meu când mă vede venind de la serviciu.)

Au știut sau n-au știut cei care au implementat semnul ,,Z” în forțele armate ale Rusiei? Dacă au știut, atunci a fost un semnal pentru teroare,  ucidere, moarte. Dacă n-au știut (ceea ce n-aș crede), atunci ar trebui să vadă cât de aproape sunt de  ideologia hitleristă ei înșiși, cât de mult se identifică prin simbolistică și felul cum se comportă în Ucraina cu nazismul, despre care au declarat c u cinism că vor ,,să .scape”…Ucraina. 

Oricum, să faci pe semievreul Zelenski nazist, ca și pe alți conducători ai Kievului, denotă fie tembelism, fie ignoranță, dar mai curând amândouă. Au și ucrainenii extrema lor dreaptă, că așa e în ,,fotbalul politic” de pretutindeni, dar a perora asemenea enormități, denotă pe drept suspiciuni de folie.

Din admirație pentru  Putin, rușii au preluat masiv acest  malefic ,,Z”, făcând din trupuri umane litera cu pricina pe stadioane și aiurea, trăgând brazde cu ,,Z” în retragerea  grăbită din fața Kievului (cum ne sfătuiesc ucrianenii să pronunțăm capitala lor) etc. Îndemnul personal al lui Putin spre violență și  distrugerea fățișă a țării vecine este binecunoscut pretutindeni, încât  se spune că în conducătorul lor se oglindește însăși firea barbaro-asiatică a rușilor. Avea dreptate Volodimir Zelenski să spună că ,,Armata Rusiei e cea mai inumană și mai barbară armată din lume”.

                                                       x

  Dacă pe taurii din arenele Spaniei îi înfurie culoarea roșie, pe  habotnicii politici de rând, ruși, i-a apucat o năbădăioasă și halucinantă ură împotriva culorii galbene, oriunde o văd, fiindcă este o componentă (alături de albastru) în steagul național al ucrainenilor, strănepoți ai lui Bogdan Hmelnițki (finul lui Vasile Lupu). Astfel, un stadion din Siberia a suferit distrugeri totale ale scaunelor galbene din galerii…Un cetățean oarecare și-a nenorocit pantofii care purtau și ei o astfel de culoare, ce o asocia cu drapelul ucrainean și alte fapte de ,,rusească vitejie”.  

Cu așa ură, mă mir cum rezistă când merg să folosească toaletele, cum duc galbenele probe la analize medicale, văzând ce culoare produc ei înșiși. Paranoia,  mă rog.

Îmi aduc aminte că, în copilărie și în tinerețea mea, auzisem de multe ori pe  părinții și bunicii noștri zicând cu un fel de teamă: ,,Ferească Dumnezeu de mintea slabă!”  Căci atunci când Dumnezeu vrea să ne pedepsească din pricina prea multor păcate, ne ia mintea cea bună, adică depărtează Duhul cel Sfânt de la noi sau de la popoare întregi. Ne credem înțelepți și nu știm că am înnebunit.

M-am plimbat deunăzi printre merii, piersicii și perii înfloriți dumnezeiește în grădină și cu tristețe m-am întrebat ce fel de păcate grele au putut atrage asupra bieților ucraineni o asemenea  năpastă…(Părintele Moldovan Florin, care păstorește  cu râvnă strada Ghinzii, zice că paradele gay și asuprirea naționalităților.) Și ce păcate grozave a săvârșit neamul rușilor încât să ajungă să-și piardă mintea bună și să aprobe crime și distrugeri înfiorătoare împotriva fraților lor întru credință?  Și n-am aflat răspuns bun nici la una, nici la alta. 

Cum să uiți milioanele de pribegi, de mame înlăcrimate, de eroismul soldaților din Mariupol, de orașele frumoase ajunse în ruină? Singura mângâiere e că Dumnezeu le știe toate cele ce ne cutremură în  aceste furtunatice vremuri 

                                                    Prof. Vasile Găurean
                                                                                   Bistrita

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania