Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Amintiri pe când bucuria expresiei “Hristos a Înviat !“ne era interzisă

Amintiri pe când bucuria expresiei “Hristos a Înviat !“ne era interzisă

Acum, când pandemia virusului corona, mă împiedică să merg la Sfânta Înviere oficiată la Catedrala din centrul Clujului, mi-am adus aminte de anii pe când eram elev la liceul din Drăgășani, când ne era interzis să mergem la biserică.

Îmi aduc aminte că în primăvara anului 1958, m-am dus cu mama la Catedrala din centrul orașului nostru, Drăgășani,  să participăm la Sfânta slujbă a Învierii Domnului nostru Iisus Cristos. Slujba era oficiată de preotul paroh Grigore.Printre mulțimea de acolo l-am văzut pe profesorul de matematică de la școala noastră, care se uita după elevii prezenți în biserică și pe care îi nota pe un carnet. Acesta era secretarul UTC pe liceu. În această situație, mama mi-a spus:
-Du-te cu colegul tău Liviu Lică la Biserica Sfântu Ilie, și ascultați slujba ascunși de după brazii din curtea lăcașului de cult.
-Așa facem, mama!

Ne-am strecurat afară din biserică și ne-am dus repejor, pe strada Nicolae Bălcescu unde am ascultat Sfânta slujbă. Aici, l-am văzut pe secretarul p.c.r pe oraș Roșoagă, care nota  elevii prezenți, după numărul matricol ce-l aveam pe mâneca stângă a hainei.Acesta mai nota numele fucționarilor și salariaților prezenți. Greu se găsea un brad după care să ne ascundem.Fiindcă erau ocupați de elevi și mai de toți salariații prezenți.Totuși, am găsit unul liber în spatele biserici. În felul acesta am ascultat slujba și m-am întors acasă cu lumina Învierii. Și cum era obiceiul, mama s-a întors mai repede cu “Paștele”, pus într-un pahar curat acoperit cu un mileu înflorat. aranjând în pragul casei o brazdă de iarbă pe care să pășim când intrăm.
-Hristos a Înviat! Le-am spus tatei și surorii mele.
-Adevărat a Înviat!
Dimineața ne-am spălat cu apă dintr-un lighean în care mama pusese un ou roșu .
-Să fiți frumoși și sănătoși!

La masa de dimineață am ciocnit câte un ou roșu, nu înainte, de  a spune rugăciunea “ Tat-L nostru.“Am mâncat drob și o cană cu lapte și cozonac. Însă, toată ziua m-am gândit că, dacă profesorul de matematică m-a notat pe listă ? Tot atunci, m-am gândit că tăierea mileului e un obicei păgân. Sărbătorim Învierea Domnului cu o crimă? I-am zis tatei.
-Așa e obiceiul…
De ce mi-a fost teamă, nu am scăpat.Luni dimineața la școală toți elevii am fost strânși în careul din curte, eu cu mai mulți elevi am fost scoși în fața careului de directorul Gh.Chelărescu.Ne notase profesorul de matematică Antonie. Am fost criticați pentru faptul că am încălcat morala marxist-leninistă.Peste un an am fost eliminat din liceu trei zile că am fost prins, a doua zi de Paști, în clasă cu romanul “Rusoaica” de Gib I.Mihăescu. Peste un an când am dat examen la facultate am auzit la Cluj, pentru prima oară, sunetul clopotelor.În orașul meu natal era interzis să se bată clopotele sau toaca.

Amintiri… amintiri… amintiri!

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania