Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ce nu face Centrul Cultural din Montreal, fac scriitorii talentați ce  iubesc cultura română  

Revista POEZII PENTRU SUFLETUL MEU nr.13 și 14/2023- Revista Românilor de pretindeni

Am primit din Canada cele două numere al superbei reviste “Poezii pentru sufletul meu “ nr.13 și 14/2023, publicații de literatură, artă și cultură al românilor de pretutindeni. Cele două numere sunt tipărite în condiții grafice deosebite, policolor și pe hârtie cretată, fapt ce denotă respectful, celor ce o editează, pentru cultură, literatură și arta românilor.Această publicație a fost fondată în 30 octombrie 1918 în Montreal, Canada de familia de scriitori Mihaela CD, redactor fondator, și Johnny Ciatloș Deak, editor coordonator. Fiind cooptată și scriitoarea Aurelia Oancă ca director onorific.

În caseta tehnică  descoperim ca șefi de departamente scriitori de mare talent, pe : Camelia Florescu, departament “Interviuri”,  Marian Costache,” Știri”, Marieta Coman, „Publicații”, redactor senior:Ana Maria Surugiu,  și redactori scriitorii:Aurelia Rînjea, Gabriela Raucă și Mihaela CD. La rubrica colaboratori sunt nominalizați scriitorii:Al.Florin Țene,  Lăcrimioara Iva, Ana Munteanu Drăghici, Lucian Dumbravă și Vasile Bele. Imagini foto și video:Lucian Mihai Purici; Layont:Mihaela CD și Prepress: Arthur Weber.

Numărul 13 se deschide cu editorialul semnat de Johnny Ciatloș-Deak, senior editor la Editura“Globart Universum”, intitulat “Ce înseamnă să fi bun ?“, în care autorul pedalează pe educație, pe dezvoltarea personală privind atitudinea și comportamentul în societate. recomandă ca empatia față de semeni să fie mereu prezentă între oameni. Editorialul este o adevărată lecție de educație civică, și nu numai.

În acest număr de excepție înbogățit cu imagini ale tablourilor semnate de talentatul pictor turdean Cornel Vana, descoperim o paletă largă de semnături ale scriitorilor români din țară și de pe mapamod, cum sunt: Al.Florin Țene, unul din fondatorii Zilei Limbii Române, cum se specifică într-un articol, Mihaela CD,  Carmen Rădulescu, Alexandrina Iurcu- Bălan, Ana Munteanu Drăghici,  Aurel Furtună, Ioan Romeo Roșiianu, Ionuț Țene,  Ligia Ana Grindeanu,  Ion Anton Datcu, Melania Rusu Caragioiu,   Kessy Ellys Nycollas, Titina Nica Țene,  Marian P.Belciug,  Radu Botiș,  Trandafir Sîmpetru etc.

Numărul 14 al revistei , de care facem vorbire,  se deschide cu un editorial al neobositului și talentatului  Johnny Ciatloș  Deak în care relatează “Gala artelor, edi’ia a IV-a, Montreal, 2023-Aniversând împreună revista “, text ce se deschide cu zicerea apostolului Petru, care spunea: “Dumnezeu nici nu se grăbește, nici nu întârzie “. Practic editorialul este un reportaj al amplelor activități culturale, însoțit de fotografi color ( poate fi considerat și un fotoreportaj) care ne intoroduce în ampla și frumoasa manifestare  a Galei Artelor, unde a participat un mare număr de spectatori,  la care și-au dat concursul următorii artiști și poeți:  domnul Mihai cu Balada lui Ciprian Porumbescu, poeta Claudia Hogman, Diana Vîrlan care a interpretat o romanță,  soprana Andra Raluca Covaciu ce a interpretat  o melodie  din repertoriulo international. Doamna Elena Grădinaru a interpretat poezia Toamna, iar artistul Leonid Șaramet a interpretat O solo mio etc.

În acest număr publică autori enumerați mai sus , dar și alții, precum : Gelu Dragoș, Ecaterina Rolea, Luminița Trăistaru,  Marius Fincă,  regretata Olimpia Sava,  Nina Lavric,  Tudosia Lazăr, Vasile Dan Marchiș,  Victor Manole, Pica Maria N. Boștină etc.Semnează lucrări de pictură: Carmen Doreal, Carmen Mihaela Coca, Mircea Ruștiuc, Monica Grecu și Ofelia Armașu-icoane pe sticlă, iar Iulian Pașca publică fotografii artistice.

Constat, în cele două numere alei revistie, împletirea armonioasă a diferitelor generații de creatori, rezultând ca aceste generații de scriitori de expresie română, unificați de aceste publicații, ar reprezenta  un nou val, mâine clasigizabil,  care astăzi are posibilitatea  de a se afirma în lume prin publicațiile editurii „Globart Universum”. Studiind poezia  apărută în cele două numere, de care facem vorbire, avem de aface pe de oparte cu autori poeți  de un viguris talent, puternice personalități, cu o categorie  lirică unitară, originală, cu tendințe estetice în general comune.Interesant este de observat în paleta policronă de poezii publicate în cele două numere, că se întâlnesc lirici de toate formele estetice, de la suprarealiști, medievaliști, balcanici,  ermetici erudiți și până la poeți ai notației.Majoritatea făcând parte din noul curent apărut după evenimentele din decembrie 1989, evidențiat de Al.Florin Țene, și botezat proglomodernul, teoretizat în urmă cu 20 de ani în revista Oglinda Literară. Poezia publicată în cele două numere este pluricoloră, o probă a diversității  de stiluri și bogate în valori care în fond caracterizează literatura română de pretutindeni. Majoritatea acestor poeți exemplifică o tendință insolită a literaturii române contemporane și anume aceea complementaristă.Raportul lor cu tradiția este unul activ și înnoitor.

Universul seriei de poezii publicate în numerele revistei internaționale POEZII PENTRU SUFLETUL MEU , prin meritul și gentilețea  poetei Mihaelei CD și  Johnny Ciatloș-Deak este în fond universul poeziei românești majore, de pe mapamond, emblema diversității ei și nu mai puțin unicitatea acesteia în literaturile universale.

Al.Florin ȚeneAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania