Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Concursul Naţional de Literatură „Steaua Nordului”, Botoşani, ediţia a II-a, 1 iunie 2016 – 1 august 2016

Gaftoneanu Primit pentru publicare: 30 mai 2016
Autor: D.M. GAFTONEANU

 

  

Concursul Naţional de Literatură „Steaua Nordului”,
Botoşani, ediţia a II-a, 1 iunie 2016 – 1 august 2016

Societatea Culturală STEAUA NORDULUI Botoşani, cu sprijinul publicaţiei de cultură ,,Luceafărul” Botoşani (www.luceafarul.net), organizează ediţia a II-a a Concursului Naţional de Literatură (poezie şi epigramă) „Steaua manoleNordului” în perioada 1 iunie 2016 – 1 august 2016. Concursul are o singură secţiune, un grupaj de două specii literare diferite având tema ,,Steaua Nordului, Botoşaniul”.

La configurarea clasamentului final se vor selecta cele mai reuşite lucrări dar se va ţine cont şi de participarea la una sau două subsecţiuni, ca urmare, recomandăm concurenţilor abordarea ambelor subsecţiuni.

Materialul va fi compus dintr-o poezie şi trei epigrame scrise pe coli de hârtie separate, astfel:

  • Poezie în vers clasic, cu ritm şi rimă- poate fi şi genul umoristic- sau în vers liber, pe un format A4;
  • Epigramă (trei epigrame originale pe un format A4, dintre care, subliniem, doar una la temă, legată de spaţiul cultural al Botoşaniului, epigramă care trebuie să conţină obligatoriu numele oraşului).

Obiectivul acestui concurs: să descopere, să evidenţieze, să reunească şi să sprijine creatorii de literatură de pretutindeni, din ţară sau din comunităţile româneşti ce trăiesc în afara graniţelor ţării precum şi popularizarea unor aspecte din viaţa culturală a oraşului nostru. Nu există restricţii de vârstă, de apartenenţă la una sau alta dintre uniunile de scriitori, sunt excluse favoritismele, se stimulează noul şi nu se percepe taxă de înscriere.

Concursul îşi propune prezentarea prin creaţii în versuri originale sub blazonul ,,Literatura sănătoasă şi cultura autentică” a operelor înaintaşilor, a realităţilor istorice, sociale, a tradiţiilor poporului român, a frumuseţilor patriei sau teme la liberă alegere, cu un accent aparte pentru cele care promovează zona de nord a ţării. Lucrările (fără chenar sau sublinieri de culoare, caractere bold, italic sau alte intervenţii) vor purta un motto liber ales ce trebuie adăugat şi în fişa de înscriere într-un plic mic închis alăturat ce va avea acelaşi motto, pentru ca numai după jurizare concurentul să poată fi identificat. Plicul închis va conţine datele personale ale autorului: nume, prenume, adresă, telefon, vârstă, ocupaţie, alte premii obţinute şi o copie xerox după cartea de identitate. Plicurile mari (sugerăm formatul A5 pentru a evita aglomerarea cutiei poştale de domiciliu) vor fi expediate poştal simplu până la data de 1 august 2016 (data poştei), pe adresa: Societatea Culturală STEAUA NORDULUI Botoşani- D. Gaftoneanu , Calea Naţională nr. 107, bl. O, sc. B, etaj 7, ap. 19, Botoşani, cod poştal 710061. Se desfac doar plicurile mici ce vor fi premiate, plus rezervele pentru cazuri speciale. După selecţie se vor solicita scrierile în format electronic pe adresa de mail gaftoneanu_dorel@yahoo.com în vederea publicării. Juriul (format din personalităţi culturale locale) îşi va intra în atribuţii după ce lucrările vor fi triate în cadrul cercului literar ,,Ion Pillat”. Situaţiile neprevăzute iniţial vor fi analizate ulterior. Se vor acorda, în condiţii de transparenţă totală asupra evaluării, pentru cele mai reuşite creaţii (prin prisma aprecierii cât mai obiective posibil a membrilor cenaclului şi a juriului) următoarele premii:
– Trei premii a câte 200 RON însoţite de o medalie din argint ,,Steaua Nordului” ( ~ 55g);
– Şapte menţiuni a câte 100 RON.

Premiile, constând în medalie, o sumă de bani, diplome şi cărţi se vor înmâna în cadrul unei festivităţi desfăşurate în Botoşani ce se va anunţa în timp util (în caz de neprezentare a primilor chemaţi, premiile se vor redistribui automat următorilor clasaţi de pe lista de evidenţiaţi) iar autorii (împreună cu lucrările premiate) vor fi prezentaţi în paginile revistei de cultură ,,Luceafărul” Botoşani. Poeziile/epigramele trimise nu trebuie să mai fi fost publicate pe net sau în carte până la postarea rezultatelor. Textele vor fi dactilografiate într-un singur exemplar cu Times New Roman, font 12, cu diacritice, la un rând, caracterele scrise cu Bold fiind acceptate numai pentru titlul lucrărilor. Nu sunt admise greşeli gramaticale sau cuvinte/expresii/mesaje directe sau subliminale vulgare, materialele trebuie să dea dovadă de educaţie, respect şi bun simţ. Vor fi eliminate din concurs lucrările cu greşeli gramaticale sau cu greşeli de prozodie (în cazul poeziilor cu ritm şi rimă şi a epigramelor).

Organizatorii îşi declină responsabilitatea atunci când un terţ preia compoziţiile în vederea folosirii lor ulterioare, pentru înscrierea unui text ce conţine părţi copiate sau care nu-i aparţine expeditorului; de asemenea, îşi rezervă dreptul de a publica/posta textele participanţilor în reviste, pe site-uri sau în materiale conexe evenimentului fără a le mai cere concurenţilor acordul. Relaţii suplimentare la tel. 0749499660.

Vă aşteptăm lucrările şi vă mulţumim pentru sugestii şi participare! Comitetul de organizare.

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania