Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cronica ședinței Ligii Scriitorilor Maramureș din 29 aprilie

  • Sâmbătă, 29 aprilie a.c., pe o vreme încântătoare, la ora stabilită, cei mai fideli membri ai Ligii Scriitorilor, în număr de 14, s-au reunit în sala „Ion Burnar” din cadrul Bibliotecii județene pentru a o readuce în sufletele noastre pe poeta, pe nedrept uitată – Magda Isanos, poeta plecată la Domnul la o vârstă tânără  de doar 28 ani.
  • Tot în cadrul ședinței prezidată cu tact de poeta Carmena Felicia Băințan a fost sărbătorit profesorul și scriitorul Viorel Pop din Fărcașa, care peste 5 zile aniversează 86 de primăveri.
  • Cu bucurie semnalăm faptul că a debutat cu această ocazie tânărul student la asistență socială Remus Rogojan, care a citit două poezii din creația proprie și a intrat în contact cu atmosfera și rigorile unui cenaclu literar.
  • O altă premieră a fost prezența editorului și scriitorului Flaviu Mihali care a afirmat că va pune umărul la tipărirea revistei noastre ”Freamăt” într-o haină nouă, cu un concept modern, că va pune ”lupa pe scriitor și creația lui, nu pe editor”, Domnia sa având editura ”Casa Cărților” pe care o va pune la dispoziția membrilor ligii și va înființa pe o rețea de socializare vizionată masiv o pagină a LSR MM.
  • Tema propusă de poeta Carmena Felicia Băințan pentru întâlnirea de peste două săptămâni este a alege, în mod democratic, între poeții Tudor Arghezi și Lucian Blaga, rugămintea ei fiind de a face și muncă de  cercetare, de a ”scormoni” în arhive și a afla lucruri noi, inedite despre personalitățile dezbătute ân cadrul ședinței, adică de a nu luat direct de pe Google informațiile.
  • A fost o ședință de cenaclu constructivă, plăcută încât cele două ore au trecut neașteptat de repede, poate și datorită faptului că folkistul Eugen Marchiș din Colțirea ne-a oferit melodii noi sau mai vechi spre deliciul celor prezenți, în ton cu momentul literar prezentat anterior.
  • Aniversatul Viorel Pop, în vervă deosebită,  ne-a făcut o scurtă radiografie a vieții dumnealui de până acum și am aflat lucruri demne de consemnat: a fost gimnast, campion regional la lupte, stoper fotbal la CFR Cluj Napoca, învățător, profesor de limba română, director de școală. A recitat din volumul propriu ”Popas la borna 80” poezii scrise cu diferite ocazii, pentru diferite personalități cum ar fi, de exemplu Mitropolitul Ardealului Andreicuț.
  • Despre opera, viața și dramele trăite de poeta Magda Isanos (căsătorită cu scriitorul Eusebiu Camilar) au vorbit, bine documentații fiind: prof. Nicolae Dumitru, Carmena Felicia Băințan, Daniela Micu și subsemnatul.
  • Au recitat din creația poetei Magda Isanos dar și din creația proprie: Smaranda Iuga, Elena Borcuti, Vasile Bele, Maria Focze, Virginia Lucia Pop, Nicolae Dumitru, Micu Daniela, Eugen Marchiș, Carmena Felicia Băințan, Remus Rogojan și subsemnatul.

Notă. Au fost înmânate noile LEGITIMAȚII LSR MM celor care le-au avut pe cele vechi (care trebuie returnate), taxa fiind de 15 ron.

Gelu DRAGOȘ, U.Z.P.R.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania