Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

CULTURĂ, MUZEOGRAFIE. O CORESPONDENŢĂ: AUGUSTIN Z. N. POP – LUCIAN VALEA

CULTURĂ, MUZEOGRAFIE

O CORESPONDENŢĂ. AUGUSTIN Z. N. POP – LUCIAN VALEA

Binecunoscută prezenţă scriitoricească botoşăneană, LUCIAN VALEA (1924-1992) s-a afirmat de-a lungul vieţii, şi ca muzeograf în cadrul Muzeului Judeţean Botoşani-Oficiul pentru Patrimoniul Cultural Naţional, instituţie de unde, de altfel, a ieşit la pensie. Eram în plină epocă socialistă şi banii alocaţi pentru achiziţionarea de valori muzeale erau cu ţârâita, încât se pierdeau rarităţi de mare valoare. Ca şi acum, în capitalism. Pe această linie, este edificatoare o scrisoare, pe care o redăm mai jos, Lucian valea si Augustin ZN Popadresată de cunoscutul eminescolog Augustin Z. N. Pop lui Lucian Valea, la 5.03.1986: „Stimate şi dragă Domnule Valea, /Din partea mea şi a soţiei, Vă rog, să primiţi felicitări aniversare (n.n. 4 martie fiind ziua sa de naştere), bune amintiri şi urări de sănătate, de mari realizări scriitoriceşti şi mulţumiri, cum le doriţi D-vs. – /Îngăduiţi-mi rugămintea de a verifica D-vs. Din arhiva Muzeului Judeţean Botoşanui, pe oferta scrisă pe imprimat, ce cotă? referitoare la un material, declarat de mine la Patrimoniul Naţional?-/Din lipsă de fonduri, eu mi-am retras oferta. Dumneata mi-ai restituit materialele, care, identificând cota acestui material (adică, vreau să spun, că, pe materialul de la mine şi declarat pe borderourile de la Patrimoniu, doresc să scriu cota pe care am specificat-o, pe oferta de la Muzeul Botoşani, -pe imprimat). /Dacă nu mă înşel, cota este specificată la un material ilustrativ, semnat A. Salmen. /Mai sunt şi alte referinţe la înscrierea pe borderourile Patrimoniului Naţional? /Primiţi, Vă rog, expresia omagiului meu Doamnei Valea, dorinţă de sănătate şi jocuri vesele fecioraşului, iar, pe Dumneata, drag prieten, te îmbrăţişez colegial. /Augustin Z. N. Pop /3.03.1986. Bucureşti /P.S. Oferta mea purta data de 3 octombrie 1982. Cu alese mulţumiri. A. Z. N. Pop”.

Cele ofertate atunci de eminescologul Augustin Z. N. Pop au ajuns, după moartea sa, la Ipoteşti, acţiune la care m-am implicat.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.578 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2020 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5