Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Cultură socială. Note pentru ,,damnatio memoriae”. In foaie, Lucia Olaru Nenati

Cultură socială
Note pentru damnatio memoriae
Foaie pentru Luceafărul de seară,
Lucia Olaru Nenati

 

Am asistat, cu ceva timp în urmă, la adevărate și înverșunate atacuri ale unor concitadini de ai noștri, fie în presă, pe ici pe colo, fie mai accentuat pe la colțuri de stradă și prin rețeaua de telefonie mobilă, la reputația Luciei Olaru Nenati și la adresa celor care, din bun simț, aduc apreceri și întreprind fapte în semn de respect acestei distinse Doamne.

Așadar, unii mi-au telefonat și m-au apostrofat în fel și chip, că de unde îmi permit să inițiez distincții, iar un ONG (respectiv, FNDC) să acorde Titlul de Honoris Civis Comitatus poetei Lucia Olaru Nenati.

După ce m-am dumerit că persoana respectivă nu avea clar în minte sensul sintagmei, confuzia fiindu-i certă cu Titlul de Cetățean de Onoare al Botoșanilor, m-am liniștit, deși ,,atacatorul” m-a amenințat că ,,îți voi arăta eu ce am să-ți fac la emisiune TV, unde colaborez ca realizator”.

Apoi, am mai constatat că, totuși, domnul nu încetează și în aceeași manieră își extinde acțiunea, în bătaie fiind jurnalistul Ion Rotundu. Domnul Rotundu i-a dat replica, cu iuțeala-i caracteristică, în Jurnalul de Botoșani, lucru ce-l ascute pe individ și amenință că va strânge semnături pentru un, probabil, zic eu, damnatio memoriae.

Oare jurnalistul și poetul nostru fără vreo carte scrisă, după cum se știe, nu ar fi fost mai nimerit ca această ,,atitudine civică” să o fi declanșat atunci când a văzut că în lista cetățenilor de onoare a orașului, într-un mod impardonabil și-a găsit loc, recent, cineva care, moral, nu ne poate angaja cinstea, deși, ca poet, este considerat valoros ?! Atunci un acta damnatio ar fi fost adecvat ! (vedeți : http://www.luceafarul.net/surpriza-la-botosani-premiul-national-de-poezie-mihai-eminescu-2014-acordat-unui-colaborator-al-securitatii) Dar, de unde ?… pentru că și respectivul și mai sunt câțiva care, în ultimul timp, speră să prindă pe ultima sută avantajul (la pensie) al Uniunii și, deci, din solidaritate nu ar fi fost potrivită o asemenea pornire în contra statusului în care și ei, probabil, se regăsesc.

Comentariile din presă, pe care le puteți găsi la adresele de internet menționate mai jos, îmi sprijină demersul pentru o notă de cultură socială.

1.O fi chiar pe uşa din dos făcută cetăţean de onoare? (Articol apărut în ziarul  on-line Jurnalul de Botoşani din 5 martie 2014, Blogul lui Rotundu (http://rotundu.blogs.jurnalulbtd.ro/2014/03/05/o-fi-chiar-pe-usa-din-dos-facuta-cetatean-de-onoare/);
2.http://www.jurnalulbtd.ro/articol-Precizarile-scriitoarei-Lucia-Olaru-Nenati-cu-privire-la-comentariul-de-pe-blog-12-3332.html;
3. http://www.botosaninecenzurat.ro/20130209-convorbire-toma-hogea-cu-lucia-olaru-nenati-din-cartea-despre-arta-papusarilor-romani.htm;
4. www.luciaolarunenati.ro;
5. http://www.agero-stuttgart.de/REVISTA-AGERO/CULTURA/Nemuritoare%20-%20Mioritza%20de%20Lucia%20Olaru%20Nenati.htm

La toate acestea ar mai fost de adaugat și scrisoarea Doamnei Lucia Olaru Nenati, ca un Addenda la ,,Despre fenomenul invidiei”, după cum Domnia sa i-a dat numirea, înțelegându-i mâhnirea din aceste imprejurări, și pe care o considerăm oportună și publicabilă în altă ipostază, încercând, așa și acum, să punem la arhivă acest episod nefericit pentru noi toți, ca botoșăneni.

Timpul e cel ce așează lucrurile pe făgașul cel bun, apreciind valorile!Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania