Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

DANIELA  VASILOSCHI : ”Nu este târziu să fac demersurile necesare pentru primirea în UZPR”

 • DANIELA  VASILOSCHI : ”Nu este târziu să fac demersurile necesare pentru primirea în UZPR”

 

 • IOAN  VASIU : –  Cum explicați pasiunea dumneavoastră pentru literatură, în general, și pentru poezie în special?
 • DANIELA  VASILOSCHI : – Percep actul de creație ca pe o vibrație a sufletului creatorului la impactul cu tot ceea ce îl înconjoară.
   Fiecare persoană are o înclinație genetică spre un anume domeniu.
   În cazul meu, la aceasta s-a adăugat atmosfera de familie, unde cărțile ocupau un loc de cinste. Cu cât citeam mai mult, cu atât sporeau interesul și dragostea pentru lectură. Un rol decisiv în focusarea mea spre literatură l-a avut tatăl, profesor universitar, Octavian Vasiloschi.
        Cărțile reprezintă experiențe de viață, creații artistice inspirate din ea, cu alte cuvinte, vieți multiplicate, zugrăvite în diverse circumstanțe. Cine atinge o carte atinge o viață. Așadar o fac cu sfială și venerație. Cărțile însele, mesajul lor, modul de abordare, arta cuvântului m-au cucerit.
       Literatura e un suflet uriaș, care așteaptă să fie devoalat, pasiunea pentru ea constituie un foc lăuntric. Un rol important l-au avut și distinșii dascăli ai Facultății de Litere Cluj-Napoca, renumiții profesori Iosif Pervain, Teodor Boșca, Mircea Zaciu, Ion Vlad. Astfel interesul pentru literatură s-a transformat în pasiune.
       Poezia înseamnă simțire, emoție, participare afectivă, melodia creatorului, ce rezonează cu ceea ce miracolul născut la Lancrăm  numea „corola de minuni a lumii”. Poezia este o broderie a cuvintelor, aflându-se mai aproape de genul feminin, datorită faptului că femeia semnifică poezia universului. Aș afirma, fără echivoc, precum Marin Sorescu faptul că „poezia rămâne pentru mine locul unde mă întâlnesc cu sufletul”.
 • I.V. : – Vă rog să explicați în câteva propoziții debutul dumneavoastră ca scriitor și debutul dumneavoastră ca jurnalist.
 • D.V. : – Debutul ca scriitor și jurnalist s-a realizat concomitent. Publicam poezii și articole (pe teme literare, politice sau legate de evenimente) în ziare și reviste clujene precum: „Tribuna”, „Mesagerul transilvan”, „Monitorul de Cluj”, „Adevărul de Cluj”, „Făclia”, „România Mare”.
           Cea mai fructuoasă activitate publicistică am desfășurat-o în intervalul 2010-2015, axându-mă pe revista „România Mare” si ziarul „Tricolorul”. Am scris editoriale care s-au bucurat de real succes, suscitând comentarii pozitive din partea cititorilor si totodată aprecierea Tribunului.
 •  I.V. : – Amintiți titlurile cărților pe care le-ați tipărit în decursul anilor.
 • D.V. : – Titlurile cărților tipărite sunt următoarele:  Poezii, Editura Ilex,
 • București,  2002 ;  Invitație la meditație, Editura Napoca-Star, Cluj-Napoca, 2005 ;  Magia cuvintelor, Editura Napoca-Star,Cluj-Napoca, 2009 ;   A fi sau a nu fi (cugetări și repere existențiale), Editura Napoca-Star,Cluj-Napoca, 2009 ;      Unde sunt literele de-altădată?, Editura Revers, Craiova, 2012 ;  Radiografii spirituale, Editura Revers, Craiova 2012 ;      Amfora gândului, Editura Revers, Craiova 2012 ;     Destine sub cupola istoriei, Editura Revers, Craiova 2012 ;  Fotografie pentru posteritate, Editura Napoca-Nova, Cluj-Napoca, 2018 ;    Aforisme și vorbe de duh, Editura Napoca-Nova, Cluj-Napoca, 2018 ;    Reflecții, Editura Napoca-Nova, Cluj-Napoca, 2021 ;      Anotimpul amintirilor, Editura Napoca-Star, Cluj-Napoca 2022 .
 •  I.V. : –  Pe pagina dumneavoastră de Facebook sunteți prezentată ca poetă, romancieră și jurnalistă. Care vă reprezintă mai bine?
 • D.V. : – Toate mă reprezintă în egală măsură. Fac parte din mine.
 • I.V. : –  Ați îndeplinit, cu ani în urmă, condițiile de a fi membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din Romania. De ce nu ați solicitat încă primirea în această Uniune?
 • D.V. : – Obișnuiesc să acționez în ordinea priorităților. Am amânat solicitarea de primire în UZPR, deși îndeplineam condițiile, fiind răvășită de cumplita boală a unui membru al familiei. Nu este târziu să fac demersurile necesare. Dar, vorba eminenței Octavian Paler: „Un om care trăiește în spiritul valorilor de a sprijini viața, nu mai încearcă să dovedească nimic”. Îmi permit să completez: Nici mie însămi.
 • I.V. : –  Ce aveți acum pe masa de lucru?
 • D.V. : – Când mă caută inspirația, răspund afirmativ. În privința mesei de lucru, mă las ademenită de grațioasa Euterpe.
 •  I.V. : – Ați regretat vreodată că nu ați ales o altă profesie?
 • D.V. : – Nu am regretat și nici nu o voi face. Profesia aleasă mă reprezintă în totalitate, înseamnă chemarea mea, bucuria mea, locul unde pot da randament maxim, se află in consonanță cu arpegiul sufletului și al gândirii.
 •  I.V. : – Care sunt diplomele și premiile pe care le-ați primit în decursul anilor?
 • D.V. : – În privința diplomelor sau a premiilor obținute, amintesc:     Diplomă de excelență pentru activitate literară în cadrul Galei Celebrităților, București, 2016 ;   Premiul Special pentru carieră în domeniul social și învățământ, Gala Celebrităților, 2017 ;  Premiu în cadrul Galei Femeilor de Succes (Secțiunea Cultură), București,       2018 ;  Premiul de excelență pentru activități complexe, cultură și jurnalism, Gala Celebrităților, București, 2019. Ar mai fi și altele, dar mă opresc aici.  

                                      Interviu consemnat de Ioan Vasiu /UZPR

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania