Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Editorial. Cea mai frumoasă statuie de Centenar: Memorialul lui Iuliu Maniu de la Șimleu Silvaniei!

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Cea mai frumoasă statuie de Centenar: Memorialul lui Iuliu Maniu de la Șimleu Silvaniei!

Primit pentru publicare: 09 Sept. 2018
Autor: Dr. Ionuț ȚENE, membru U.Z.P.R.
Editorial
Publicat: 09 Sept. 2018
Editor: Ion ISTRATE

 

 

Paradoxal cea mai frumoasă statuie realizată până în prezent de Centenar este Memorialul dedicat lui Iuliu Maniu de la Șimleu Silvaniei, localitatea de naștere a marelui bărbat politic. Statuia a fost dezvelită anul trecut pe 5 februarie 2017, deci nu în 2018, anul Centenarului. Zilele acestea, am participat la un eveniment privat și am trecut prin centrul orașului Șimleu Silvaniei, fosta capitală a județului Sălaj. Trebuie să recunosc că vizionarea monumentului mi-a tăiat respirația. Este de o frumusețe artistică inegalabilă și surprinde un Iuliu Maniu la vârsta maturității: hotărât, după ca a luat decizia ruperii negocierilor din toamna lui 1918, cu delegația maghiară de la Arad condusă de Oszkar Jaszy, cu celebra remarcă „Teljes elszakadas” (Despărţirea totală)” și unirea românilor ardeleni cu Regatul României. Sculptorul a surprins genial fermitatea deciziei lui Iuliu Maniu pentru realizarea unirii Transilvaniei cu România. Sculptura evidențiază un bărbat de stat care nu dă înapoi când ia o hotărâre pentru unitatea națională. Nu întâmplător s-a realizat memorialul Iuliu Maniu în centrul orașului în care s-a născut marele patriot pe 8 ianuarie 1873. Statuia s-a construit la 63 de ani de la trecerea la cele veșnice a omului politic, care a murit ucis de bolșevici la închisoarea Sighet. Monumentul se cheamă sugestiv: Iuliu Maniu – făuritor de țară. Potrivit artistului care a realizat memorialul, Nicu Mihoc, statuia lui Iuliu Maniu, ce este reprezentat stând pe un jilţ pe care este aşezată o cergă, evidenţiază trăsăturile şi expresivitatea pe care acesta le avea la vârsta de 45 de ani, în anul 1918. „Am vrut să evidenţiez calităţile lui Iuliu Maniu şi ca om şi ca făuritor de ţară. Am construit partea de statuie bazată pe tradiţie. Se regăsesc elementele tradiţionale în cerga de pe spatele scaunului, iar harta României Mari vine ca o completare, ca o imagine clară a faptelor lui Iuliu Maniu. Astăzi este posibil să ne întâlnim cu cinci din 10 oameni care nu ştiu cine a fost Iuliu Maniu şi e trist că este aşa”.

Conform artistului, construcţia lucrării este în jurul personajului din mijloc, Iuliu Maniu, care este realizat din bronz şi este aşezat pe un jilţ, care subliniază statura lui de om de stat. „Cât despre poziţia mâinilor: mâna stângă strânsă înseamnă unitate, iar mâna dreaptă, cu palma în jos, înseamnă poziţia liderului care conduce. Toată lucrarea stă pe un piedestal aşezat în mijlocul unui luciu de apă care se revarsă peste conturul României Mari. Pe soleea care înconjoară conturul ţării este un citat, un fragment din declaraţia de la 1918 a lui Iuliu Maniu. (…) Pe jilţul personajului este o cergă ţărănească pe care sunt motive tradiţionale din Moldova, Ţara Românească şi Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârşie Iuliu Maniu provenea din rândul ţărănimii şi a evoluat până la postura de om de stat, pe de alta, unitatea celor trei provincii româneşti. Iuliu Maniu stă aşezat pe un jilţ din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică (…) şi faptul că personajul stând pe un jilţ reprezintă demnitatea lui de om de stat”, afirma sculptorul acestui memorial, înainte de inaugurare. Iuliu Maniu așezat ca un pater familias al națiunii pe un jilț deasupra hărții României Mari este un testament pentru națiunea română să păstreze moștenirea. ”Pe jilțul personajului este o cergă țărănească pe care sunt motive tradiționale din Moldova, Țara Românească și Transilvania, ceea ce subliniază, pe de-o parte, faptul că la obârșie Iuliu Maniu provenea din rândul țărănimii și a evoluat până la postura de om de stat, pe de altă parte subliniază unitatea celor trei Provincii românești. Iuliu Maniu stă așezat pe un jilț din două motive: reprezentarea personajelor stând în picioare este de sorginte sovietică și faptul că personajul stând pe un jilț reprezintă demnitatea lui de om de stat”, afirma la festivitatea de inaugurare sculptorul acestui Memorial, Nicu Mihoc. Pe soclul memorialului este un înscris din discursul lui Iuliu Maniu de la Alba-Iulia din 1 Decembrie 1918. „Noi, fiii naţiunii române de pretutindeni, suntem de aceeaşi obârşie, de aceeaşi fire, cu o singură şi unitară limbă şi cultură, şi suntem încălziţi de aceleaşi tradiţii sfinte şi de aceleaşi aspiraţii măreţe”. Turiștii care trec prin Șimleu Silvaniei vor avea ocazia să vadă cea mai frumoasă statuie de Centenar dedicată lui Iuliu Maniu, care a avut un rol covârșitor la realizarea Marii Uniri. Opera lui Nicu Mihoc este în același timp un testament și un mesaj pentru generațiile viitoare ca să păstreze moștenirea politică a lui Iuliu Maniu, garantul moral al României Mari. Sper ca anul acesta și la Cluj-Napoca să se dezvelească o statuie la fel de frumoasă ca cea de la Șimleu Silvaniei.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

 1. Virgil Ciuca spune:

  Iuliu Maniu a fost agent englez si a boicotat „tratativele Maresalului Ion Antonescu ” pentru isirea Romaniei din razboi!si alaturi de ex regele Mihai ramane vinovat de tradare de Tara si Neam!

  Oare toate statuile „in picioare” realizate din cele mai vechi timpuri dealungul si dealatul pamantului sunt de sorginte sovietica!? Ce aberatie!

  Scrieti frumos, interesant uneori, dar prea va grabiti „crestineste”!Fiti mai echilibrat chiar daca va pastrati religia caci credinta este „discutabila”

  Virgil Ciuca
  Bucuresti
  10 septembrie 2018

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania