Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Geanina Zaharia, o grafică desprinsă dintr-un imaginar poetic propriu

Autor: Cosmina Marcela OLTEAN
Foto – Geanina Zaharia, grafică din arhiva personală

 

 

 


Geanina Zaharia, o grafică desprinsă dintr-un imaginar poetic propriu

 

Absolventă a Universității Naționale de Arte “George Enescu” din Iași, Geanina Maria Zaharia a urmat studiile Facultății de Arte Vizuale și Design, specializarea Grafică (nivel licență) și specializarea Grafică/Aminație 3D în cadrul programului de master. Chiar și înainte de studiile artistice universitare, tânăra graficiană se făcea remarcată în diverse concursuri locale și naționale de arte, câștigând numeroase premii. Și-a conturat devreme o manieră de reprezentare proprie, o manieră pe care a cizelat-o și mai mult sub îndrumarea cadrelor didactice de la UNAGE Iași. 

Privind o serie de lucrări semnate de Geanina, precum cele care ilustrează prezentul material, putem observa o grafică ce denotă o poetică proprie, cu o tentă imaginară accentuată și o cromatică vie. Cu alte cuvinte, găsim în grafica ei frânturile unor lumi de basm. Acest aspect l-a urmărit apoi cu predilecție la master, în grafica 3D pe care o realiza pentru scurt-metrajele de animație pe care trebuia să le pregătească pentru cursuri și apoi ca proiect final al lucrării de disertație. Geanina și colegii ei au fost prima generație de graficieni de la UNAGE Iași care au studiat Aminație 3D la programul de master al specializării Grafică. Partea practică a disertației Geaninei a fost un scurt episod aminat dintr-o poveste cu zâne, poveste realizată în întregime de ea, și practic și conceptual. Pentru acest material mi-a furnizat câteva cadre din filmuleț.

Însă înainte de master, grafica Geaninei se încadra strict în normele graficii tradiționale. A realizat numeroase compoziții în creion, peniță și acuarelă. Lucrările sale au avut mereu compoziții complexe, la care a lucrat meticulos, ore în șir, asupra cărora revenea mereu pentru a retușa sau a adăuga elemente noi. Toate acestea le pot spune în calitate de “martor ocular”, pentru că am urmărit-o adesea în timp ce lucra, fiind colege de cameră în căminul studențesc timp de 4 ani. Așadar o cunosc îndeaproape ca prietenă și ca artist. Geanina este o graficiană foarte atentă la detalii, meditativă, care pune mult din sine în tot ceea ce face. Frumusețea ei fizică și interioară se reflectă în fiecare compoziție grafică pe care a realizat-o până acum. Pentru a încerca să o cunoști, chiar și în cazul celor care nu au întâlnit-o fizic, este de ajuns să-i vezi grafica. Un adevăr valabil în cazul fiecărui artist. Dacă știi să privești, arta pe care o ai în față îți va dezvălui multe despre omul din spatele ei – timpul compoziției, cromatica, subiectele predilecte, maniera artistică, toate sunt indicii ale intenției artistului și ale psihologiei sale.

În ultimii doi ani, Geanina a lucrat aproape integral grafică digitală și 3D. De altfel, ea realizează la comandă portrete individuale, de cuplu sau de familie, ilustrații de carte, logo-uri pentru firme și invitații de nuntă personalizate, cu portete. Portretele realizate de ea pot deveni cadoul ideal pentru cineva drag, iar invitațiile de nuntă personalizate îi pot ajuta pe cei interesați să dea o tentă mai specială și personală unuia dintre cele mai importante evenimente din viața lor. Portofoliul său de artist se poate vizualiza pe platforma internațională www.behance.net/geaninam94art , unde se pot vedea mai multe mostre ale graficii sale. Cei interesați pot comanda portrete, invitații de nuntă, logo-uri sau ilustrații de carte, contactând-o la adresa zahariageanina94@yahoo.com.

KODAK Digital Still Camera

KODAK Digital Still CameraAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania