Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

HAIDUCUL SAU BANDITUL? GH. COROI – FILMĂRI INSOLITE ÎN ARESTUL DIN BOTOŞANI

Primit pentru publicare: 23 febr. 2013
Autor: Ionel BEJENARU
Publicat: 23 febr. 2013
Actualizat: 03.10.2017
Editor: Ion ISTRATE

 

HAIDUCUL SAU BANDITUL? GH. COROI – FILMĂRI INSOLITE ÎN ARESTUL DIN BOTOŞANI

 

Era 9 aprilie 1935. Sosise la Botoşani cunoscutul regizor de film Jean Mihail, în vederea filmării lui Gh. COROI, marele nostru înaintaş, personaj de legendă, intrat în legendele Botoşanilor,  în legendele ţării. Jean Mihail avea, în acest scop, autorizaţii eliberate de Ministerele de Interne şi de Justiţie. Deci, cadrul legal exista. Avea să fie însoţit la Arestul Preventiv (pe locul său aflându-se acum noul Palat de Justiţie din Botoşani) unde se afla eroul nostru, de procurorii Ioan Adam şi A. Spiru, de judecătorul de Instrucţie C. Mihăescu, de avocatul D. Mănăstireanu (pe acesta cunoscându-l la bătrâneţe, cândva, la Bucureşti).

Coroi, la judecată,9april1935,Botosani [800x600]În curtea Arestului Preventiv este adus Coroi, după ce i se scoseseră lanţurile de la picioare. Vederea aparaturii de filmat l-a cam speriat, Coroi temându-se să nu fie una şi aceeaşi cu scaunul electric. De asta e bine să lămureşti omul! Atunci, a făcut-o unul din procurori. Apoi, Coroi şi-a intrat în rol, văzându-se deja star, precum Greta Garbo. Mai mult, l-a gratulat pe regizor, lăudându-i unul din filmele sale, văzute şi de el. Din închisoarea femeilor a fost adusă, tot pentru filmări, Adela Ionescu, ibovnica lui Coroi. As în materie, regizorul Jean Mihail a înregistrat sonor un şir de cântece şi poveşti, intrate bine în gura lumii, pe seama lui Coroi. Chiar în arest fiind, efortul a meritat, aşa că faimosul Coroi, firesc, a pretins un onorar. Nu ştim dacă i s-a dat. Oricum, nu s-a dezminţit nici de aceasta dată.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. Maxim Janeta spune:

    Imi amintesc f. bine ca eram eleva la scoala si ascultam cu mare atentie la radio , piesa de teatru in seriale numita BANDA LUI COROI,care avea o introducere cam asa:In padure la GURANDA Ref HO,HOP SA SA SA SA, STA COROI CU TOATA BANDA ref.TOTI-S HAIDUCI DE VOINICIE Ref. CE-AU FUGIT DE SARACIE Ref….Se auzeu apoi calareti si mare zarva, apoi incepee propriu zis episodul radiofonic ,ce-l urmaream toata familia cu mare atentie.As dori sa-l mai pot asculta sau chiar viziona daca este facut si film.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania