Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

La cenaclul Al.Florin Țene „Medalionul literar” La Luminație – În fața prezentului

 

La cenaclul Al.Florin Țene „Medalionul literar” La Luminație – În fața prezentului, al istorie și înaintea Lui Dumnezeu scriitorul în primul rând este OM “.

 • Ședinței cenaclului “Al.Florin Țene “, din cadrul Centrului pentru Vârstnici nr.2 din Cluj-Napoca, str.Decebal nr.21, condus de Ligia Bocșe, din data de 1 noiembrie a.c, a fost deschisă de scriitorul Al.Florin Țene, președintele și fondatorul cenaclului, ce funcționaează în cadrul acestei instituții de peste 20 de ani.
 • După ce președintele cenaclului a anunțat ordinea de zi în fața unui public constant și iubitor de cultură, acesta a ținut conferința “Tradiții și obiceiuri la comemorarea morților “, ce a avut și partea a doua, intitulată: “La Luminație-În fața prezentului, al istorie și înaintea Lui Dumnezeu scriitorul în primul rând este OM “
 • În prima parte a conferinței vorbitorul a subliniat  că pe 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează “ Luminația“, considerată a fi o sărbătoare a morților.Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.Al.Florin Țene a vorbit despre legendele și obiceiurile practicate de oameni în această perioadă. În partea a doua a conferinței cunoscutul scriitor și promotor cultural a vorbit despre atitudinea unor scriitori care prin mândria lor se cred supra-oameni.De nu le dai de nas.Lipsiți de modestie, plini de sine și cu atitudini arogante aceștia uită că în fața lui Dumnezeu, în primul rând sunt oameni, iar opera lor, dacă au o opera de luat în seamă, nu le acoperă bădărănia.În România Profundă și Tainică sunt foarte mulți scriitori care nu se bat în piept că sunt geni, și nici nu au prieteni să-i laude în presă și la televizor, nici comisii prietene care să le acorde premii, și totuși operele lor străbat prin vreme până la inimile cititorilor. Nu au nici “Istorii “suvenționate din bani publici pentru ai imortaliza în paginile acestora.Aceștia nu au loc în astfel de”Istorii”, fiindcă sunt cuprinși scriitorii care au colaborat cu regimul criminal comunist.
 • Al.Florin Țene a conchis cuvântarea sa cu propunerea, așa cum procedează francezii cu scriitorii care au colaborat cu regimul criminal nazist, ca pe coperțile scriitorilor români care au colaborat cu regimul criminal comunist să se scrie: “A colaborat cu regimul criminal comunist. “
 • În acest context, au adus completări Cristina Marian, Câmpean Nastasia, Moldovan Mihaela și Luci Elena Locusteanu.
 • Președintele cenaclului a citit un ciclu de poeme închinate părinților, viu aplaudate de cei prezenți.
 • În continuare a vorbit scriitoarea profesor Luci Elena Locusteanu în cadrul rubrici permanente “Memoria calendarului.“Aceasta a vorbit, bine documentat, așa cum o face de fiecare dată, despre viața și opera lui livi Rebreanu, Vasile Voiculescu Eugen Todoran și Camil Petrescu.
 • Al.Florin Țene a apreciat expunerea doamnei profesoare, subliniind faptul că Luci Elena Locusteanu este o conferențiară de excepție, un adevărat model de dascăl.
 • Profesorul Vasile Sfârlea la rubrica permanentă “Clio a vorbit despre viața și opera muzicală a lui Ciprian Porumbescu.
 • Ședința sa încheiat cu discuții pe marginea celor prezentate.
 • Viitoarea ședință are loc miercuri, 6 decembrie, la orele 11.

Victor RoșianuAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania