Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Lansarea cărții de poezii “Solitudini“ de Ionuț Țene. ”Un poet celest care aduce noi sensuri metaforei și mesajului liric înspre esențe”

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.5 (149), Mai 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

TREZEȘTE-TE NAȚIE !


Lansarea cărții de poezii “Solitudini“ de Ionuț Țene. ”Un poet celest care aduce noi sensuri metaforei și mesajului liric înspre esențe”

Preluat pentru republicare: 14 Mai 2021
Sursa text și foto: NapocaNews (napocanews.ro)
Publicat: 14 Mai 2021
© NapocaNews, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


Lansarea cărții de poezii “Solitudini“ de Ionuț Țene. ”Un poet celest care aduce noi sensuri metaforei și mesajului liric înspre esențe”

Apărută recent la Editura clujeană “Ecou Transilvan“, cartea cu o 100 de poeme, intitulată “Solitudini“, a poetului Ionuț Țene, s-a lansat joi, 13 mai, a.c. la orele 17.00, la Biblioteca Județeană OCTAVIAN GOGA (foaier) din Cluj-Napoca, în prezența unui public numeros.

Cartea a fost prezentată de scriitorii Adrian Țion și Eugen Cojocaru, inclusiv de editorul Nadia Fărcaș. Au mai luat cuvântul scriitorii Marius Țion, Victor Măruțoiu (îngrijitorul colecției de poezie al editurii) și Horia Bădescu.

Nu a lipsit momentul artistic susținut de cantautorii Camelia Hodiș, Alina Mizgan și chitaristul Ervin Szabo, pe versurile poetului Ionuț Țene, care au încântat auditorul cu compoziții muzicale folk.

Editoarea Nadia Fărcaș a făcut un excurs al operei literare a autorului evidențiind importanța evenimentului literar, scriitorul Adrian Țion a subliniat existențialismul liric al poetului în maniera lui Albert Camus, care scrie o poezie neo-avangardistă cu incantații lirice inedite și surprinzătoare.
Scriitorul Eugen Cojocaru a subliniat resursele lirice ale poetului care demască metaforic pandemia sistemică a preajmei dincolo de epoci. Poetul Ionuț Țene a reușit să destructureze metafora clasică, reinventând-o prin schimbarea sensurilor. Eugen Cojocaru consideră că avem nevoie de o poezie de calitate, arta lirică fiind salvatoare în fața structurilor opresive și a mediocrității ideologice.

Poetul Victor Măruțoiu a arătat că poeziile autorului lansat sunt de fapt niște stanțe lirice ce mustesc de culoare, care readuce vechile teme homerice. Consideră că poetul Ionuț Țene contribuie cu un nou suflu și stil în poezia românească actuală.
Poetul Horia Bădescu l-a felicitat pentru carte pe poetul Ionuț Țene, volum care aduce o expresie lirică înnoitoare.
Ultimul vorbitor, poetul Marius Țion a făcut o excelentă recenzie critică a volumului ”Solitudini”, pe care îl consideră o expresie lirică ce aduce emoții și trăiri spre sensuri celeste. Chiar dacă poetul pare că destructurează versurile în realitate reconstruiește temele lirice universale. Ionuț Țene este ”un poet celest care aduce noi sensuri metaforei și mesajului liric înspre esențe”.

La final, autorul le-a mulțumit prezentatorilor și celor prezenți subliniind necesitatea reconstruirii unei stări de grație lirice la Cluj-Napoca, în care poezia să fie o cuminecătură pentru cei îndrăgostiți de adevăr, libertate și frumos.
În sală au fost prezenți scriitorii I.P. Azap, Dan Marius Drăgan, Octavian Sergentu, Sandu Cătinean, Sorin Grecu, Mirela Duma, Gavril Moisa și Al. Florin Țene.
În încheiere, autorul a oferit autografe numeroșilor iubitori de poezie.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania