Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Liviu Șoptelea – 50

ParvanPrimit pentru publicare: 25 ian.2016
Autor: Lucia PÂRVAN
Publicat: 25 ian.2016

 

 

Liviu Șoptelea – 50

 

Liviu Soptelea BtAgata     Pentru că a fost chemat, prin vocație și destin, să se ocupe de educația estetică a celor mici, să deslușească împreună cu aceștia tainele picturii; pentru că între timp și-a finalizat studiile în domeniul artistic, Liviu Șoptelea a intrat, cu drepturi depline, în categoria profesorilor de frumusețe, acei oameni care cred în munca lor și în faptul că aceasta are un sens și o finalitate.

Înzestrat cu arta de a dărui, artistul vizual Liviu Șoptelea a demonstrat de-a lungul anilor că poate face acest lucru din ambele ipostaze: pictor și profesor. Deținător al unei impresionante cărți de vizită, cu un palmares uluitor, peste 70 de participări la expoziții de grup, saloane, anuale, expoziții republicane, peste 25 de expoziții personale deschise la Brașov, Constanța, Piatra Neamț, Suceava, Iași, Câmpulung Moldovenesc, Târgu-Jiu, Botoșani, pictura lui Liviu Șoptelea se susține, așa cum afirma criticul de artă Valentin Ciucă „prin adevărul personal pe care vrea să-l exprime și pe adeziunea spontană a celor care-l cred pe cuvânt”.

La Liviu Șoptelea se simte în tot ceea ce face profesionalismul, rigoarea, exercițiul atent în explorarea universului interior, voința de a ne oferi nouă, publicului, satisfacția unei întâlniri artistice de calitate. A făcut-o și acum în chiar ziua în care a împlinit 50 de ani, demonstrând o dată în plus că pentru el, a picta echivalează cu rațiunea de a exista, chiar dacă pentru a exista (financiar vorbind) a fost nevoit uneori să evadeze în arta decorativă sub diferite forme ale acesteia.

Demn de remarcat este și faptul că Liviu Șoptelea este unul dintre puținii artiști vizuali din Botoșani care și-a însușit în timp arta relației sociale, care a înțeles că nu este suficient doar să așezi lucrările pe simeze și să aștepți liniștit aplauzele celor din jur, trebuie să relaționezi cu publicul și el știe să o facă. Este cred explicația pentru care la vernisajele expozițiilor personale sau la cele pe care le organizează în calitate de curator, sălile sunt arhipline. Asta face din Șoptelea un artist valoros și recunoscut, iar din expozițiile sale un prilej de încântare și reflexie. Comunicarea funcționează ceea ce dovedește că și de această dată artistul a reușit să creeze zone de emoție estetică și interes, pentru că s-a apropiat de artă și de public cum o face mereu cu smerenie, cu inteligență și devotată dragoste.

Personal m-aș fi așteptat la o expoziție retrospectivă: motive diverse, tratări diverse ( peisaje, naturi statice, portrete ), chiar și grafică, lucrări cu tentă abstractă și de artă decorativă. Artistul a ales să vină cu lucrări noi, o expoziție tematică Îngeri Urbani – Îngerarium dar și câteva pictoinstalații: „îmi asum dimensiunile picturii și cred că atitudinile de introspecție sunt completate de pictoinstalații în contextul socio – cultural, în cheia metaforic – vizuală” susține autorul. O lume în care realitatea se transpune în vis iar visul dă conținut realității exprimate plastic într-o manieră modernă.

Să salutăm această nouă expoziție semnată Liviu Șoptelea cu convingerea că la cincizeci de ani autorul își poate trece în portofoliu un parcurs existențial și artistic împlinit.

            La mulți ani!

Născut la 24 ianuarie 1966 în Botoșani;
Licențiat în arte vizuale la Universitatea Ovidius Constanța;
Membru UAP, Filiala Iași
Președinte și membru fondator al Societătii culturale ,,Expo-Art Botoșani.
Coordonator a 7 tabere de pictură, 3 tabere decor porțelan; curator a numeroase expoziții de artă plastică și iconografie.
Organizator și curator al Salonului național de arte vizuale Interferențe.
Participant la numeroase tabere de creație: Seini-Maramureș; Târgu-Mureș; Păltinoasa – Suceava; Valea Vinului – Bistrița; Vorona, Agafton, Dorohoi, Pomârla – Botoșani; Medgidia – Constanța; Baia de Fier – Gorj; Toplița – Harghita; Slănic – Prahova; Durău – Neamț.
Are lucrări în colecții din: România,Italia,Germania, Cipru, SUA, Suedia, Germania, Canada etc.

soptelea,2Soptelea,1 soptelea,3 soptelea,liviuAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

2 comentarii la acestă însemnare

  1. ROCI spune:

    La Multi Ani si la cit mai multe expozitii

  2. D.M. Gaftoneanu spune:

    …Sincere felicitări, toată stima!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania