Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

MARCĂM STEJARII. ION N OPREA – 83

Primit pentru publicare: 28 april.2015
Autor: Ion ISTRATE
Publicat: 28 april. 2015

 

MARCĂM STEJARII

ION N. OPREA – 83

Acum aproape trei luni, 7 februarie, am trăit o imensă bucurie alături de mama. O sărbătoare de familie, în fiecare an, la aniversarea zilei sale de naștere. O viață de 83 de ani! O viață ce mi-a dat viață, învățând să trăiesc!

Astăzi, 28 aprilie, am trăit o imensă bucurie cu gândul la un maestru al scrisului, Ion N. Oprea. O sărbătoare, la Luceafărul, la aniversarea zilei de naștere a Domniei sale. O viață de 83 de ani! O viață pentru muncă! O muncă de la care am învațat să muncesc, învățând să trăiesc!

O viață într-o muncă de jurnalism autentic și un veritabil om de cultură, palpând socialul și culturalul pentru a-le stoarce esența aceea care organizează memoria și o așează la locul potrivit. ,,Cultura înseamnă memorie!” (M. Petcu, http://www.luceafarul.net/cultura-inseamna-memorie%E2%80%9D-o-lec%C8%9Bie-de-la-care-au-lipsit-poe%C8%9Bii%E2%80%9D).

De la Ștefan cel Mare încoace, stejarii cresc mai falnici și sunt mai numeroși, răspândindu-se ca o răsplată dedicată strămoșilor.
Din ghinda lui Ștefan se trage și neobositul scriitor Ion N. Oprea. La anii senectuții, vigoarea-i asemenea unui stejar ce scoate din adâncuri seva acumulată din lacrimile de suferință și sudoarea istovirii băștinașilor, pentru a-și forma protectoarea-i coroană. O aoreolă, ca un mesaj al izbânzii și semn al suveranității nației. Atât de râvnită și necesară, mereu!

O muncă de intelctual, doxa în informații, care consistă într-o scriere de mii de pagini, cuprinse în zeci de cărți și mii de texte publicate, de-a lungul timpului, în presa obișnuită și în periodicele culturale, printre acestea numărându-se și Revista Luceafărul (peste 300 de articole, http://www.luceafarul.net/autor/ion-n-oprea).

Ca un vechi și consecvent colaborator al publicației noastre, alăturându-se celor ,,ce cred în valorile autentice şi ostenesc pentru conservarea şi promovarea culturii românesti” (http://www.luceafarul.net/revista-luceafarul), contribuția Domniei sale la ,,construirea și creșterea” Revistei Luceafărul (Bt) este edificatoare și meritorie.

Și, de aceea, mă simt norocos și fericit, văzând propunerea Colegiului de redacție pentru acordarea Titlului  MEMBRU DE ONOARE FONDATOR AL REVISTEI LUCEAFĂRUL (BT) Domnului ION N. OPREA, ca semn de gratitudine contributivei muncii creatoare, formatoare de opinii și atitudini la această publicație.
LA MULȚI ANI, MAESTRE  ION N OPREA!

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania