Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Marieva, esența diacroniei omenirii

Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.7 (151), Iulie 2021
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


Marieva, esența diacroniei omenirii

Primit pentru publicare: 4 Iulie 2021
Autor:   Ion ISTRATE 
Publicat: 4 Iulie 2021
© Ion Istrate, © Revista Luceafărul

 


Marieva, esența diacroniei omenirii

Reflexii post eveniment Lansarea cărții ,,Șapte muze și a opta repetată” (poezii), Marieva A. Demetrescu,  Botoșani: Agata – 2021.

Marieva nu e un nume ca oricare altul în istoria omenirii, iar poezia ei curge din natura sa internă, ascunsă, neperceptibilă fără concentrare dar poate fi cunoscută numai prin exteriorizare, dacă există har dumnezeiesc.  Această șansă sacramentală îi oferă tinerei poete, Marieva A. Demetrescu, accesul la informația universală pentru a percepe experiențele unei iubiri ancestrale caracteristice evoluției istorice a omenirii, totul luând cursul unei atitudini erotice în actul creației literare.

În referirea scriitoarei Lucia Olaru Nenati, se sesizează clar acest fenomen creativ din cartea ,,Șapte muze cu a opta repetată”, lansată recentă într-o atmosferă magică (Carmen Moraru). Marieva A. Demetrescu, un nume de autor, iscusit ales, acoperind onomasticul-patronimic Maria A. Roșu, a reușit ,, […]. Să așeze pe coperta cărților ei un nume în care a adunat esența celor două femei vedete ale diacroniei omenirii, Maria și Eva. Sunt foarte bucuroasă să văd că în orașul în care trăiesc, Orașul Panteon, pentru că așa l-a hărăzit Creatorul cu atâția oameni de dimensiune colosală, iată aici răsare ca o floare, apare și o doamnă, o tânără femeie care adună în ființa ei un oximoron, pentru că ea este un lider în tot ce face, după cum s-a văzut, se apucă de tot felul de lucruri nici nu vreau să mă gândesc cum va fi parcursul ei existențial, dar sunt sigur că va fi mereu în frunte și va ști să înfrunte toate provocările. Pe de alta parte, citindu-i poezie, de cealaltă parte a oximoronului, vedem cealaltă parte a ființei sale, care este altceva, pentru că nu întâmplător, cartea este atât de densă și reprezentativă încât m-a fascinat, m-a uluit/. Pentru cei ce cunosc poezia, cartea va fi o surpriză, o poetă romantică, autentică și care pendulează cu cealaltă parte a personalității ei, pentru că și poetă și lider, cam greu merg mână în mână.[…].” (Lucia Olaru Nenati).

Profilul Prințesei Poeziei a Nordului Moldav, Marieva A. Demetrescune poate fi conturat și de un frumos și amplu material publicat de Laura Panțiru în Monitorul de Botoșani (www.monitorulbt.ro). https://www.monitorulbt.ro/local/2021/07/03/lansare-de-carte-inedita-la-botosani/

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania