Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

„Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi”. La București: preocupare, la Botoșani: indolență

Sorin Oprescu, la „După 20 de ani”, despre riscul de cutremur în Bucureşti: „Mi-e teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi”

Sursa: http://www.mediafax.ro/social/

Întrebat ce temeri are privind riscul seismic în România, în special în Capitală, primarul general, Sorin Oprescu, a răspuns că îi este teamă pentru oamenii care stau în clădiri vechi, adăugând că în Centrul Vechi din Capitală există aproximativ 70 de clădiri care sunt pericol public.

[…]

Despre ce vor trebui să facă cetăţenii în caz de cutremur:

Cetăţenii avem afişat la intersecţiile foarte mari locurile de adunare, unde găsesc adăpost. Nu va fi confuzie, vor fi informaţii scurte. Vor apărea pe outdooruri, mesajul se repetă 24 de ore.

Ce se întâmplă cu clădirile din riscul 2 de pericol seismic:

Să le văd eu consolidate de urgenţă, în special pe cele care prezintă pericol public, o parte in centrul istoric, o parte in partea de nord a capitalei, peste tot sunt clădiri şubrede. Am început să facem o analiză asupra clădirilor cumpărate de societăţi comerciale. În propunerile pe care le adresăm Guvernului se află şi un certificat de seismicitate, de protecţie în cazul seismelor. La fiecare vânzare-cumpărare va exista certificatul acesta. Omul trebuie să ştie, e viaţa lui până la urmă. Clientul poate să fie păcălit.

Răspunsul Guvernului: până la sfârşitul acestei luni.

Despre siguranţa propriei case privind riscul de cutremur: Asa zice vecinul de a construit-o, că e sigură. A fost şi constructor pe vremuri.

Despre instruirea populaţiei privind cutremurele:

Nu am vrut sa insist, ca romanilor li se face frica.

Bucureştenii trebuie sa cunoasca cum sa incerce sa se acopere cu ceva ca sa nu se lovească, dupa care urmează intervenţia celor de afară. Există un plan de intervenţie, locuri de adăpostire, locuri de tratament.

Am început cu copiii în şcoli, e la flyere prelucrate de corpul profesoral şi de învăţători cu ei. Am început cu clasele 1-4, e segmentul în care am încredere totală, că pot să le modelez educaţia. Sprijinul cel mai mare a fost de la ISU Bucureşti.

I-am rugat pe profesorii de la facultatea de Construcţii, am ales oamenii care pot sa facă expertize. Aştept de urgenţă aceste precizări, cum va considera Guvernul, în aşa fel încât să pot să intru să-l consolidez. În aşa fel încât să pot să închid pentur o durată de timp clădirile care prezintă pericol public.

Despre pericolele în care se află clădirile din Bucureşti privind cutremurele

[…]

Articol complet la http://www.mediafax.ro/social/sorin-oprescu-la-dupa-20-de-ani-despre-riscul-de-cutremur-in-bucuresti-mi-e-teama-pentru-oamenii-care-stau-in-cladiri-vechi-live-text-11542834

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania