Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

MIHAELA TATU: ”Îmi place cu disperare ceea ce fac.”

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 9 (129), Septembrie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

MIHAELA TATU: ”Îmi place cu disperare ceea ce fac.”

Primit pentru publicare: 17 Sept. 2019
Interviu realizat de Ioan Vasiu, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 18 Sept. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul

Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro


 

  REPORTER: – Unde și când ați început activitatea în televiziune ?

  MIHAELA TATU: – Voi încerca să intuiesc întrebarea, cred eu, reală, pe care ați vrut să mi-o puneți. Când am început sa lucrez în media ? Pentru că nu cu televiziunea am început, ci cu radioul. Radio1 Brașov, la vârsta de 30 de ani, după 11 de activitate în intreprinderea Hidromecanica Brașov.  Nu vă așteptați la asta, așa-i ? Așadar sunt brașoveancă, iar primul contact cu presa l-am avut în 1993, când am hotărât să renunț la contabilitate, spre disperarea familiei, și să merg în radio să spun povești copiilor. În urma probei pe care am dat-o le-a plăcut vocea mea, astfel încât am ajuns să fac programul de dimineața și alte vreo două emisiuni, timp de 3 ani și mai bine de jumătate. Asta cu o întrerupere de 9 luni, în care am făcut cunoștință cu televiziunea la TVS Holding, tot Brașov. În perioada magică a radioului, în care am trăit entuziasmul și efervescența, cred eu la superlativ, am câștigat în cadrul Zilelor Marconi, locul 2 pe țară pentru cea mai bună voce radiofonică feminină. Mi-a plăcut enorm ceea ce începusem să trăiesc și mai ales latura din existența mea și din structurile mele, intelectuală și emoțională, la care începusem să lucrez și să șlefuiesc. Apoi a urmat Protv Brașov, până în decembrie 1999, când tot în urma unei probe, am ajuns la Protv București. Din 2000 am realizat una dintre emisiunile importante ale postului la vremea aceea: „Viața Bate Filmul”.

          REPORTER: – De ce ați ales profesia de moderator și realizator de emisiuni în televiziune, care, după cum se știe, nu este deloc ușoară ?
          MIHAELA TATU: –  Nu eu am ales-o. Mai degrabă ea m-a ales pe mine. De mică, dorința mea a fost teatrul și scena. Dorință cu care mama nu a fost de acord sub nicio formă. Așa am lucrat în Hidromecanica la contabilitate, pentru că mama a vrut ! A fost o perioadă în care am acumulat un soi de experiență care m-a și recomandat pentru emisiunea pe care aveam să o realizez peste ani, la AcasaTv, De 3x Femeie. În egală măsură  „viața din contabilitate” a fost o perioadă în care am simțit cum mă sting puțin câte puțin. Sunt o fire dinamică, foarte energică, de acțiune. Perioada de birou m-a… topit. Cred mai degrabă că toată conjunctura a dus înspre drumul pe care l-am urmat. După un an de „Viața Bate Filmul”, emisiune ce ne făcea cunoștință cu povești de viață ale unor oameni obișnuiți, care ar fi putut deveni modele de „așa da” sau „așa nu”, pentru cei care priveau la tv, a urmat „De 3xFemeie” la AcasăTv. Prima emisiune serioasă care a adus în atenția publicului problemele reale cu care se confrunta și încă se confruntă femeia, în societatea românească de după `89 (prea mare lucru nu s-a schimbat). Am simțit că sunt un deschizător de drumuri, că responsabilitatea pe care mi-am asumat-o este uriașă, că prin intermediul invitaților pe care îi am pot schimba ceva în mentalitatea românilor, încât am început un proces de învățare și pregătire involuntar. Adică la 42 de ani m-am apucat de psihologie. Și într-adevăr această emisiune a schimbat vieți, inclusiv pe a mea. Așa am învățat ce înseamnă să fiu gazdă de emisiune, să moderez un talkshow, să nu fiu o simplă cititoare de prompter, ci un realizator de emisiune de televiziune. Nu a fost ușor, însă a urmat cursul firesc al lucrurilor.

              REPORTER: – Câți ani ați lucrat în televiziune și care sunt posturile în care ați activat ?
              MIHAELA TATU: – Din 1996 la Protv Brașov, a urmat anul 2000 la Protv București, apoi din 2001 până în 2008 AcasaTv. În paralel am avut emisiunea „De Suflet” pe Protv Internațional. Au urmat 3 ani la Antena 2, până în 2011. Iar anul trecut am realizat o emisiune la Canal 33. Așadar în televiziune au fost mai bine de 16 ani. Iar în total în media, vreo 22 de ani extraordinari.

              REPORTER: – Care sunt cei mai importanți și apreciați oameni de televiziune de la care ați ”furat” câte ceva din secretele acestei profesii ?
              MIHAELA TATU: – Radio și televiziune. De departe Adrian Sârbu. Apoi Ruxandra Ion, directoarea postului AcasaTv, d-na Ileana Cârstea Simion profesoara mea de dicție, Florin Călinescu și Eugenia Vodă, Paul Grigoriu-radio, Sanda Țăranu, Mariana Zaharescu și Florian Pittiș vocile Teleenciclopediei.

                REPORTER: – Emisiunile realizate de dumneavoastră s-au bucurat de aprecierea publicului, aducând ratinguri de invidiat. Amintiți-le, vă rog.
                MIHAELA TATU: – La Protv a fost „Viața bate Filmul”. La AcasăTv am realizat „De 3x Femeie”. La Protv International, „De suflet!”. La Antena 2 au fost „Celebri sau nu la Mihaela Tatu” și „La Hanu’ lu’ Tatu”. Cele mai importante.

              REPORTER: – După părerea dumneavoastră, s-a schimbat ceva în televiziune în ultimii ani ?
              MIHAELA TATU: –  Bineînțeles că da. Îmi aminesc de o perioadă, ședințele de sumar pe care le aveam înainte de emisiune. Și eram foarte revoltați de faptul că un post de televiziune care acum nu mai este, slavă Domnului, profita de naivitatea bătrânilor care nu aveau ce altceva să facă sau nu erau capabili să facă și altceva, și îi puneau să dea sms-uri pentru a răspunde la tot felul de inepții. Și făcea o audiență „beton”. Era foarte greu de acceptat că românul este atât de ușor de manipulat. Și îmi amintesc de replica lui Adrian Sârbu: „priviți cu atenție, pentru că ăsta este viitorul televiziunilor !” Bineînțeles că nimeni nu l-a crezut. În timp s-a dovedid a fi un vizionar ca în atâtea alte situații. Nu mi-am imaginat niciodată că pe un post de tv național se pot transmite emisiuni de felul celor care s-au difuzat. Oricum mi se pare că acum lucrurile s-au mai așezat, spre deosebire de perioada 2010-2016…Da. Lucrurile s-au schimbat în televiziuni, în toate sensurile. Nu știu dacă este un trend, însă știu sigur că programele oglindesc nivelurile de cultură, conștiință și economic ale românului.

              REPORTER: – Când și de ce ați renunțat la televiziune ?
             MIHAELA TATU: – În 2011 am avut niste probleme de sănătate peste care am trecut cu bine. Atunci am conștientizat vremelnicia noastră în această lume. Mi-am dat seama că aveam atât de multe visuri pe care aș fi putut să nu mi le împlinesc niciodată. Atâtea dorințe care ar fi putut rămâne doar niște dorințe. Și am luat o hotărâre. O pauză de un an-doi în care să călătoresc și să îmi văd visurile, măcar o parte dintre ele, realizate. Zis și făcut. A fost cea mai transformațională perioadă din viața mea. Fabuloasă, revelatoare, de trezire cumva. Cred că sunt o norocoasă tocmai pentru faptul că am avut această șansă. Sau mi-am creat această șansă.
Și a venit și momentul  în care m-am întors. A fost un șoc pentru mine ceea ce vedeam la tv. Și nu m-am mai regăsit nicăieri. Am avut o perioadă de vreo 3 luni de confuzie, după care mi-am descoperit nișa. Și m-am apucat iar de învățat. Acum vorbesc detașată de acel timp și mi se pare ușor. Însă nu a fost. Aveam 50 de ani. Dar mai știu și am văzut pe pielea mea faptul că Dumnezeu îi iubește pe curajoșii inconștienți și pe nebuni. Cred că am câte puțin din fiecare

                    REPORTER: – Cu ce vă ocupați acum ?
                    MIHAELA TATU: – Sunt trainer și coach în Comunicare. Am făcut TOT, formator de formatori, am început să studiez logopedia, sunt Competent Comunicator în Public Speaking. Și iată-mă-s la datorie. Îmi place cu disperare ceea ce fac. Mai ales când e atâta nevoie de cunoaștere în acest domeniu. Mai pun voce pe desene animate, moderez evenimente și sunt invitată să le vorbesc oamenilor din diverse zone de activitate despre curaj și puterea de a o lua de la capăt de fiecare dată.

                    REPORTER: – Nu simțiți nevoia, uneori, să reveniți în studiourile unei televiziuni ?
                    MIHAELA TATU: – Ba da ! Vă imaginați că odată „virusat” de această lume, nu scapi prea ușor. Și atunci răspund invitațiilor pe care colegii mei din presă mi le fac la emisiunile lor. Și îmi reamintesc anumite lucruri și văd cum se face acum televiziune și îmi trece, mă trezesc. Așa îmi ostoiesc dorul. M-aș întoarce dacă aș face o emisiune în care să-mi găsesc utilitatea așa ca-n vremea în care făceam De 3x Femeie, brand care mă urmărește și acum.

                    REPORTER: – Ce mesaj doriți să le trasmiteți fanilor dumneavoastră, prin intermediul acestui interviu ?
                    MIHAELA TATU: – Mesaj… Hmmm… Să nu renunțe la Cunoaștere! Informație = cunoaștere = putere = încredere = atitudine. Să nu fie niște „Morți umblaători”!  „Morți” la 30 și „îngropați” la 80. Să fie prezenți în ei! Și dacă nu le mai pasă de ei înșiși să se gândească la aceste generații minunate de tineri extraordinari, care au nevoie de modele și de valori. Altfel cresc niște dezrădăcinați și e păcat de frumusețea-asta de țară. Să realizeze că diferența dintre a fi informat și a-ți păsa cu adevărat de tine, este ACȚIUNEA. Să facă ceva cu ei. Să nu lase timpul să treacă oricum ! Să fie sănătoși și conștienți ! Să fim iubitori, înțelepți și TREJI !Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania