Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Muzeul Judeţean Botoşani. „Evoluţiei habitatului uman pre- şi protoistoric în depresiunea Prutului Mijlociu”

  Comunicat de presă
  Primit pentru publicare: 7 iulie 2016
  Transmis de Ana Florescu, muzeograf

   

  Muzeul Judeţean Botoşani a continuat şi anul acesta campania de cercetari arheologice interdisciplinare în cadrul şantierului de la Ripiceni. Proiectul, realizat în colaborare cu Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava (Facultatea de Istorie) şi Platforma ARHEOINVEST de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi, face parte dintr-un program mai amplu ce vizează studierea „Evoluţiei habitatului uman pre- şi protoistoric în depresiunea Prutului Mijlociu„.

  În cadrul săpăturilor arheologice demarate la sfârşitul lunii iunie 2016 au fost realizate descoperiri de axcepţie de către arheologii botoşăneni pentru arealul românesc de răspândire a Civilizaţiei Cucuteni (perioada eneoliticului). La descoperirile arheologice de la Ripiceni au fost folosite tehnologii de ultimă generaţie, printre care scanări magnetometrice şi scanări 3D, ce au permis determinarea exactă a amplasării locuinţelor în cadrul aşezării.

  Astfel, pe lângă cele peste 100 de locuinţe rămase în zona neafectată de apele lacului de acumulare, a fost descoperită o structură uriaşă de cca. 1000 de m2, cu o incintă împrejmuită şi fortificată printrun şanţ şi palisadă. Această mega-structură, unicat deocamdată în preistoria românească, putea fi un templu, locuinţă a căpeteniilor sau avea altă funcţionalitate. Poziţionarea sa centrală şi dimensiunile uriaşe demonstrează importanţa sa deosebită în cadrul aşezării, care şi ea este una dintre cele mai mari cercetate până în present în cadrul arealului cucutenian din România (cca. 20 ha).

  Deocamdată, din uriaşa structură a fost cercetată, în campania iunie 2016, doar o mică parte (cca. 100 de metri pătraţi), datorită fondurilor insuficiente şi a dificultăţii efectuării cercetărilor în teren. În zilele următoare vor fi demontate resturile locuinţei pentru recuperarea întregului inventar (vase, arme, unelte, plastică zoomorfă şi antropomorfă etc.) şi pentru stabilirea mai cu exactitate a funcţionalităţii sale. Vom reveni cu detalii.

   

   

   

   

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Lasă un comentariu

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5