Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

Noi evenimente la MAB: Expoziția „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” și Artist talk

  • Muzeul de Artă Brașov invită publicul pe 21 aprilie 2023, ora 18, la sediul instituției, la deschiderea unei noi expoziții de artă contemporană având ca temă ecologia, văzută din perspectivele creative ale 17 artiști români. În contextul expoziției, pe 22 aprilie 2023 va fi organizat un dialog cultural între artiștii Dan Perjovschi, George Roșu și curatorul Mihai Zgondoiu.
  • Expoziția „Predicțiile pământului. Despre gândirea și practica ecologică” prezintă o selecție de artiști români contemporani care abordează provocările ecologice ale ultimelor decenii într-o viziune proprie și în medii artistice variate, de la desen, colaj, fotografie, obiect, sculptură, video-art, instalații media, instalații de sunet, la intervenții site-specific. Proiectul a fost inițiat de Muzeul Național Cotroceni în 2021, sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, fiind prezentată în 2022 publicului din Paris, Luxemburg și Londra. Invitat special în contextul organizării la Muzeul de Artă Brașov este artistul brașovean Olimpiu Bandalac, cu o predicție personală asupra posterității.
  • Tema curatorială a expoziției ‘Predicțiile Pământului. Despre gândirea și practica ecologică’ aduce în prim plan un discurs angajat (și asumat) prin care artiștii își prezintă vizual opiniile filozofice, spirituale, activiste sau estetice. Raportarea la timp și spațiu este necesară mai ales atunci când analizăm și comparăm date. Modul în care și-au conceput lucrările a fost la fel de important precum lucrarea finală expusă. Aceste ‘forme de dialog’ sunt prezentate într-un soi de laborator al cunoașterii prin care privitorul relaționează  profund la nivel mental și emoțional. Se fac dezvăluiri. Se ridică semne de întrebare. Predicțiile sunt și ele parte din acest dialog non-verbal”, transmite Mihai Zgondoiu – artist/curator. 
  • De la Alexandra Ardelean (dep. Comunicare și Relații Publice a MAB) aflăm că lucrările prezentate în expoziție aparțin artiștilor: Elena Adorian, Olimpiu Bandalac, Cătălin Burcea, Sergiu Chihaia, Ciprian Ciuclea, Claudiu Cobilanschi, Ștefan Radu Crețu, Liviu Epuraș (EPV), László Forrai, Cosmin Paulescu, Dan Perjovschi, Dan-Raul Pintea, Bogdan Rața, Saint Machine, Florin Ștefan, Iulia Toma și Mihai Zgondoiu, studenți UVT Arte și UNArte.
  • Deschiderea expoziției este urmată de un dialog de excepție, ai cărui participanți sunt Dan Perjovschi, George Roșu și Mihai Zgondoiu. În cadrul evenimentului Artist Talk, de sâmbătă, 22 aprilie, ora 12.00, se vor dezbate rolul artei în contextul ecologic actual, activismul realizat prin intermediul artelor vizuale, impactul protestelor și posibile răspunsuri la interogări despre viitorul planetei. Intrarea la evenimente este liberă!


Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania