Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

Nucu Pandrea, artistul care învaţă frunza să cânte

Revista Luceafărul: Anul XI, Nr. 3 (123), Martie 2019
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: ISSN 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Nucu Pandrea, artistul care învaţă frunza să cânte

Primit pentru publicare: 08 Mart. 2019
Interviu realizat de Ioan VASIU, scriitor, poet,  membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România
Publicat: 09 Mart. 2019
© Ioan Vasiu, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE
Opinii, recenzii pot fi trimise la adresa: ionvistrate[at]gmail.com  sau editura[at]agata.ro

Nucu Pandrea, artistul care învaţă frunza să cânte


Au trecut peste zece ani de când, într-o după-amiază frumoasă de primăvară, l-am întâlnit şi cunoscut pe maestrul Nucu Pandrea, un artist care învaţă frunza să cânte. Participam împreună la o petrecere în casa părintească a fraţilor Cristea, din localitatea Cib, judeţul Alba, transformată într-o atractivă pensiune turistică.

M-a impresionat prin statura lui impunătoare şi barba albă, care mă ducea cu gândul la oştenii lui Decebal, dar mai ales prin cântecele asemănătoare ciripitului unor păsări măestre. Nucu Pandrea cântă ca nimeni altul, din frunză, bucurându-i şi impresionându-i pe cei din jurul său. Bunul Dumnezeu l-a înzestrat cu acest talent, mai puţin întâlnit. Prin intermediul unei frunze reuşeşte să răscolească sufletele ascultătorilor, făcându-i să treacă de la nostalgie la voie bună, de la tristeţe la bucurie. Este, fără îndoială, un autentic artist, care reuşeşte, de multe ori, să facă singur un spectacol, în adevăratul sens al cuvântului.

Văzându-l şi ascultându-l cum cântă din frunză ai impresia că Nucu Pandrea este un personaj din nemuritoarele balade româneşti, un mesager al codrului legănat de vânturi şi locuit de păsări.

Nucu Pandrea a cântat din frunză în multe spectacole, fiind colaborator al filarmonicilor din Cluj şi din Sibiu. Bucuria lui cea mai mare a fost atunci când a cântat alături de orchestra lui Gheorghe Zamfir. Cele mai multe colaborări le-a avut însă, cu formaţia „Nightlosers”. A fost şi în spectacole susţinute în Franţa, Belgia, Norvegia, Statele Unite.

În urmă cu mai mulţi ani a predat ore de matematică şi fizică, fiind absolvent al unei facultăţi cu profil tehnic. A lucrat şi ca energetician peste 35 de ani. Cântatul din frunză l-a deprins din copilărie, de la bunicul său, fost preot protopop greco-catolic din Cluj-Mănăştur.

Nu există Conservator de cântat în frunză. Conservatorul meu a fost codrul”, recunoaşte clujeanul Nucu Pandrea.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.584 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5