Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

O carte de suflet – ,,Cuvântul dragostei’’

Primit pentru publicare: 22 mai 2017
Autor: Mircea DAROȘI
Publicat: 22 mai 2017
Editor: Ion ISTRATE

 

O carte de suflet – ,,Cuvântul dragostei’’

 

       La vremea când Irineu Pop îndeplinea funcţia de episcop vicar al Ahiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului şi purta numele de Bistriţeanul, a vizitat şi satul Nepos, din judeţul Bistriţa-Năsăud, dăruindu-mi o carte de suflet intitulată ,,Cuvântul dragostei’’, pe care am citit-o şi recitit-o cu multă plăcere pentru frumuseţea gândului curat şi înţelepciunea ei  a tot cuprinzătoare.

Afirmaţia Prea Sfinţiei Sale că, ,,niciodată n-a fost atâta nevoie de iubire ca în ceasul pe care îl trăim, când lumea este bântuită de magi şi yoghini, vrăjitori şi astrologi, de prezicători şi ghicitori prin care diavolul reuşeşte să înghită multe suflete în abisul hibernal’’, este argumentată în mod strălucit în această carte , apărută în ,,Presa Universitară Clujeană’’,

Cele 60 de predici duhovniceşti prezentate într-un limbaj evanghelic cuceritor, sunt pentru oricare din noi un prilej de înălţare sufletească şi o călăuză spre cunoaşterea marilor taine ale iubirii dumnezeieşti.

Scrisă într-un stil atrăgător, foarte apropiat de sufletul şi înţelegerea cititorului, această carte este un izvor preţios şi un tezaur de învăţături morale care impresionează prin frumuseţea şi actualitatea temelor prezentate.

,,Cuvântul dragostei’’ este o carte care completează pe celelalte două, apărute mai înainte şi anume : ,,Pavăza credinţei’’ şi ,,Mărturisirea nădejdii’’, care împreună alcătuiesc o trilogie a virtuţilor noastre creştineşti: credinţa, nădejdea şi dragostea. Adunate într-un minunat buchet şi ilustrate cu pilde şi istorioare, predicile Prea Sfinţiei Sale au menirea de a deschide sufletul şi mintea oricărui creştin spre acea ,,faţă adorabilă a dumnezeirii’’, care înseamnă iubire, căci ,,o inimă iubitoare întrece în frumuseţe şi cea mai superbă floare şi cel mai minunat cânt. O inimă plină de iubire intonează melodia păcii, a bunei înţelegeri între oameni, transformând aspectul sumbru al vieţii într-un senin de primăvară exuberantă’’.

În cuprinsul celor 218 pagini se găsesc titluri semnificative, precum, ,,Dumnezeu este iubire”, ,,Iubirea creştină’’, ,,Împreună lucrători cu Dumnezeu prin iubire’’ şi multe altele, care oglindesc legătura indisolubilă dintre viaţa spirituală şi iubire.

Din această nobilă lucrare se poate desprinde şi îngrijorarea autorului că societatea omenească  se confruntă astăzi  cu o gravă criză morală şi spirituală. Pretutindeni se întâlneşte neliniştea, războiul, ura, dezbinarea vieţii familiale, corupţia tineretului. Toate acestea sunt un produs al vieţii fără Dumnezeu, toate sunt cauzate de absenţa credinţei, care este lucrătoare prin iubire.

În concepţia autorului, astăzi nu sunt atât de extraordinare cuceririle ştiinţei şi tehnicii moderne, ci dimpreună cu Iisus să răspândim iubire în lume, făcând din ea regula de aur a vieţii noastre. Suportul acestei verticalităţi o poate constitui una din frumoasele pilde aflate în cuprinsul predicii,, Iubirea creştină’’ care scoate în evidenţă că, marile împărăţii istorice au fost întemeiate pe forţă şi putere, pe când Iisus Hristos şi-a întemeiat împărăţia pe iubire şi iubirea lui poate mişca pământul.

,,Cuvântul dragostei’’ este o carte emoţionantă în care autorul reuşeşte prin arta cuvântului să-şi câştige dragostea cititorilor, să toarne în inimile lor lumina dragostei care se află ,,sub fiecare din crucile noastre’’

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania