Revista Luceafărul
 • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

  Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 14 → 2022

  Politica ucide

  Revista Luceafărul: Anul XIII, Nr.5 (149), Mai 2021
  Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
  ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
  ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
  Director: Ion ISTRATE


  Politica ucide

  Primit pentru publicare: 20 Mai 2021
  Autor:  Vasile FILIP, Iași
  Publicat: 20 Mai 2021
  © Vasile Filip, © Revista Luceafărul
  Editor: Ion ISTRATE


   

  Politica ucide

  Cel de al 30-lea volum din ciclul antologic ,,Istorii, comentarii, miscelanea”, coordonat de Ion N. Oprea, a apărut recent la Editura ,,Armonii Culturale” din Adjud și este structurat pe o idee nobilă, demnă de luat în seamă de toată lumea: memoria valorilor umane ale neamului românesc. De data aceasta, coordonatorul serialului îi are în vedere pe martirii uciși în închisorile comuniste românești, acuzați fiind de opțiuni politice contrare celor de sorginte socialist-comuniste-bolșevice.

  Crima politică nu e un apanaj al comunismului. Acest regim a perfecționat-o doar, practicând în cele mai diverse moduri o luptă pe care el însuși a onorat-o cu expresia pe moarte. Sunt pline paginile de istorie cu exemple de ucidere a unor mari personalități, cele mai multe pe criterii politice, dublate de foamea și setea de putere: Barbu Catargiu – șeful primului guvern unitar al României; primul ministru I. Gh. Duca; Corneliu Zelea Codreanu – șeful legionarilor; primul ministru Armand Călinescu; marele istoric Nicolae Iorga. Au mai fost și alte crime, pe care cei interesați le-au numit suspecte.

  În susținerea ideii menționate, Ion N. Oprea face precizarea: ,,În ziua de 25 februarie 2021, în Palatul Patriarhiei din București, sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, s-a desfășurat ședința de lucru a SFÂNTULUI SINOD al Bisericii Ortodoxe Române în urma căreia s-a anunțat, în premieră, cum era de așteptat, printre altele, că vor începe demersurile de canonizare a unor mari personalități române care în timpul comunismului au suportat prigoana regimului comunist, astfel ca în 2025 să se desăvârșească Ceremonialul – canonizarea lor – când se împlinesc 140 de ani de autocefalie a BISERICII ORTODOXE ROMÂNE (1885) și  100 de ani de la înființarea PATRIARHIEI ROMÂNE (1925)”.

  În volumul de față, se alătură gândului de recunoștință al lui Ion N. Oprea și membrii Cenaclului de la distanță, cu intervenții argumentate și demne de luat în seamă cu prilejul demersului oficial. Între aceștia, Ionuț Țene, care face ,,Trei noi propuneri de canonizare a Sfinților Închisorilor pentru 2025”, făcând și o precizare foarte importantă: ,,Nu se poate face canonizarea Sfinților Închisorilor doar cu clerici, ar da o notă de conferire, castă sau breaslă sacerdotală. La cei trei mari mărturisitori (…), Părintele Profesor Dumitru Stăniloae… Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie, Arhimandritul Gherasim Iscu (…) ai dreptei credințe în perioada atroce a comunismului aș mai adăuga trei nume: Valeriu Gafencu, Daniel Sandu Tudor și Gh. Calciu Dumitreasa…”

  Tudor Petcu: ,,Dialog cu Vlad Herman despre martirii și minunile de credință din închisorile comuniste românești”; Florin T. Roman: ,,Ecouri ale bătăilor inimii mele.” Al. Florin Țene, Pr. Prof. Nicolae Feier, Stelian Gombos, Pr.Dr. Mihai Valică, Acad. Ioan Aurel Pop, Gheorghe A. Stroia, Pr. Al. Stănciulescu-Bârda, Nicolae Vălăreanu, Voichița Tulcan Macovei, Victor Roșianu, Marin Ifrim, Paula Romanescu participă la împlinirea acestui volum. Spre deosebire de cele anterioare, în mai puțin de 200 de pagini se tezaurizează condensat informații demne de memoria istorico-culturală a contemporanilor. Iar starea fizică și de spirit a nonagenarului Ion N. Oprea nu dă semne de istovire. Și peste cifra 30 mai este destul loc.

     Abonare la articole via email

  Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

  Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

  Drept de autor © 2009-2022 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
  Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
  Server virtual Romania

  Statistici T5