Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Proiectul „Castele şi conace revitalizate”, al Asociației ARCHÉ – un proiect care vorbeşte despre preţioasa moştenire culturală a României

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Proiectul „Castele şi conace revitalizate”, al Asociației ARCHÉ – un proiect care vorbeşte despre preţioasa moştenire culturală a României

Primit pentru publicare: 17 Sept. 2018
Text şi foto: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef adj. Rev. Luceafărul
Publicat: 18 Sept. 2018
Editor: Ion ISTRATE
©Cosmina Marcela Oltean,  ©Rev. Luceafărul

 

 

În cadrul evenimentului cultural amplu desfăşurat la Castelul Urmánczy din Topliţa cu ocazia Zilelor Patrimoniului Cultural European, Asociația ARCHÉ din Bucureşti a dorit să prezinte sub forma unei expoziţii foto-documentare date despre al doilea proiect pe care l-au desfăşurat. Expoziţia „Castele şi conace revitalizate” prezintă câteva dintre cele mai frumoase castele şi conace, clădiri-simbol de pe teritoriul ţării, restaurate sau aflate în curs de restaurare precum Castelul Bánffy din Bonţida (Cluj), Castelul Sturdza din Miclăuşeni (Iaşi), Palaul Cuza de la Ruginoasa (Iaşi), Castelul Sâncrai (Alba-Iulia) şi altele. Raluca Bărbulescu, arhitect şi preşedinte al Asociației ARCHÉ, a vorbit şi despre primul lor proiect: „Monumente uitate. De la proiect universitar la o serie de proiecte culturale”. Asociației ARCHÉ a organizat şi o dezbatere pe tema „Dezvoltarea durabilă a Văii Mureşului. Valorificarea potenţialului patrimonial”, în cadrul căreia s-a discutat despre diferitele modalităţi de promovare a patrimoniului cultural şi natural din zona Topliţei.

Proiectul „Castele şi conace revitalizate”, prezentat la Topliţa, s-a desfăşurat în 2015-2016 şi s-a conturat ca o continuare a proiectului „Monumente uitate”. Scopul proiectului a fost acela de a descoperi, documenta şi promova iniţiativele ce au dus la revitalizarea, reabilitarea sau restaurarea unui domeniu nobiliar sau boieresc din ţara noastră. În încercarea de a semnala câteva dintre cele mai frecvente probleme cu care se pot confrunta proprietarii de clădiri istorice, echipa de proiect şi-a dorit să prezinte publicului larg câteva poveşti văzute din perspectiva celor care şi-au luat angajamentul de a readuce aceste clădiri istorice la viaţă. „În acest scop s-au realizat interviuri cu membrii vechilor famili nobiliare, cu echipele muzeelor ori cu antreprenori inplicaţi în protejarea şi conservarea patrimoniului construit. Pornind de la aceste interviuri, am realizat expoziţia Castele şi conace revitalizate, care aduce în discuţie o gamă largă de abordări, idei de revitalizare, proiecte de reabilitare în cursul realizării ori recent realizate”, specifica echipa de proiect. În cele două ediţii, proiectul a reuşit să contureze o imagine clară a ceea ce înseamnă reabilitarea unor domenii nobiliare şi reintroducerea lor în circuitul economic şi turistic actual.

„Pe teritoriul României au fost identificate aproximativ 1000 de castele şi conace, dintre care doar aproximativ 10% au beneficiat de investiţii recente. Această situaţie e rezultatul a numeroşi factori ce fac procesul de reabilitare dificil: starea precară de conservare a acestor edificii, lipsa fondurilor private, lipsa implicării autorităţilor locale şi centrale, iar lista poate continua. În ultimii ani, la nivel internaţional, perspectiva asupra conservării patrimoniului construit s-a mutat pe conservarea valorii culturale, economice şi sociale a obiectului arhitectural. Astfel, patrimoniul construit se prezintă ca o resursă preţioasă, iar cultura ca un aspect cheie al dezvoltării durabile. Proiectul a evidenţiat o nevoie acută de conservare şi valorificare a patrimoniului cultural construit. Se remarcă şi nevoia  de formare şi specializare a unor profesionişti capabili să aducă o contribuţie sustenabilă la protejarea, conservarea şi valorificarea acestui segment al moştenirii noastre culturale”, concluziona echipa de proiect.

Prin proiectele pe care le desfăşoară, Asociația ARCHÉ doreşte să atragă atenţia asupra faptului că moştenirea culturală a României ne priveşte pe toţi, că este o resursă preţioasă şi că acesta trebuie readusă la viaţă, protejată şi valorificată.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania