Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Să respectăm Limba Română

VasiuPrimit pentru publicare: 31 aug.2015
Autor: Ioan VASIU, scriitor si jurnalist, Orăştie
Publicat: 31 aug.2015

Să respectăm Limba Română

 

Fără îndoială că cea mai sfântă şi mai de preţ zestre a acestui neam este Limba Română. Primele cuvinte le-am învăţat, fiecare dintre noi, de la mama care, cu cântecele ei, ne-a legănat şi ne-a îndulcit copilăria. Ajunşi apoi pe băncile şcolii, am deprins alte şi alte taine ale minunatei limbi materne, care ne-au permis să comunicăm mai bine între noi, să desluşim minunăţiile ştiinţei şi tehnicii, să ne exprimăm gândurile şi sentimentele.

Începând din 2013, printr-o lege adoptată de Parlamentul României, ziua de 31 august a fost declarată Ziua Limbii Române, fiind celebrată oficial, aşa cum se cuvine.

De-a lungul îndelungatei noastre istorii, poporului român, subjugat adeseori, i-au fost furate bogăţiile pământului şi i-au fost sfârtecate graniţele şi luate cu forţa teritorii, mai mari sau mai mici. Un singur lucru însă nu a reuşit nimeni să ne ia: Limba Română. Bunul acesta naţional e doar al nostru şi niciodată nu ne-a fost furat, distrus ori batjocorit.

În nicio altă limbă de pe mapamond, nu-ţi poţi exprima mai clar simţămintele, visele şi aspiraţiile, aşa cum o faci în limba maternă. Limba Română este oglinda fidelă a fiinţei tale, este metafora care dă culoare şi muzicalitate cântecelor tale, este armonia perfectă dintre tine şi semenii tăi, este libertatea care îţi înseninează viitorul.

Iată de ce se cuvine să respectăm mai mult Limba Română pentru că doar astfel putem să dovedim lumii întregi că ne respectăm propria noastră identitate. Ziua de 31 august este ziua când trebuie să ne mândrim, mai mult ca oricând, că suntem români ! Ziua de 31 august e ziua când bucuria noastră trebuie să se reverse asemenea unui fluviu nestăvilit de vitregiile timpului.

Ziua de 31 august este curcubeul ce se arcuieşte, multicolor, peste ţara aceasta, unde, de atâta lumină, până şi gardurile înmuguresc, an de an. Ziua de 31 august este fereastra, larg deschisă către un orizont mai senin…

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

1 comentariu la acestă însemnare

  1. D.M. Gaftoneanu spune:

    ,,Fără îndoială că cea mai sfântă şi mai de preţ zestre a acestui neam este Limba Română.” Felicitari!

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania