Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 11 → 2019
Revista Luceafărul
Revista „LUCEAFĂRUL” este o publicaţie de cultură, educaţie şi atitudini destinată sufletului neamului românesc. Considerăm că omagierea marelui român Mihai Eminescu, fondator al spaţiului cultural românesc modern, este o provocare şi o datorie de onoare a fiecăruia dintre noi, căreia îi putem da curs în nenumărate feluri. Cu credinţă în misiunea noastră, încercăm să contribuim prin această revistă la crearea unor repere culturale autentice şi stabile.

SOLI DIN REPUBLICA MOLDOVA LA BOTOŞANI

SOLI DIN REPUBLICA MOLDOVA LA BOTOŞANI

În ziua de 31 august 2010, chiar de Sărbătoarea Naţională a Republicii Moldova „Limba noastră cea Română”, la puţin timp, deci, după Ziua Independenţei (27 august), la invitaţia Uniunii Vatra Românească – Filiala Botoşani, în colaborare cu Cercul Militar Botoşani şi Muzeul Judeţean Botoşani, au fost oaspeţii noştri trei emisari culturali ai Republicii Moldova, profesorii Ludmila Bălţatu şi Anatol Cârnu, precum şi medicul Vasile Caraman. Aici, în Sala Polivalentă a Muzeului Judeţean Botoşani, D-na Profesor, o mai veche cunoştinţă a unor botoşăneni, a trecut în revistă momente ale evoluţiei limbii noastre cea romană în Republica Moldova, cu exemplificări, ţinând să înceapă alocuţiunea cu o întâmplare în care, trezindu-se matinal si pornind-o de la hotel spre Biserica Uspenia, întrebând o localnică pe unde s-o ia, a fost întrebată – Dar, pe cine aveţi acolo? (persoana crezând pesemne că are vreo rudă decedată), Doamna Ludmila Bălţatu dându-i un răspuns, în genul – „Cum pe cine?… Pe Mihai Eminescu”. N-au lipsit din intervenţia Domniei Sale referirile la poezia de slavă a limbii române a poetului Grigore Vieru, cu exprimarea omagiului permanent pentru acesta.

D-l Profesor Cârnu care, între câţiva dintre noi, rămaşi la urmă, ne-a mărturisit că are o origine botoşăneană, înaintaşi de-ai Domniei Sale migrând, ca oieri, prin transhumanţă, din Botoşani în Basarabia (de altfel, din cercetările sale, nu a întâlnit o altă familie Cârnu acolo) a punctat momente ale zbuciumatei istorii, inclusiv ale ocupaţiei sovietice şi ale deportării populaţiei româneşti, cu consecinţele lor, după cum şi-a exprimat încrederea că referendumul din 5 septembrie va da câştig de cauză forţelor care doresc ca Preşedintele să fie ales direct de către popor. Totodată, a precizat că este un apropiat al actualului Preşedinte interimar Mihai Ghimpu, el însuşi conducând organizaţia Partidului Liberal Democrat din raionul Ştefan Vodă.
În moderarea lui Gh. Median, localnicii au exprimat opinii pe marginea celor expuse de către oaspeţi, de consemnat fiind propunerea ca Limba noastră cea Română să fie adoptată ca Sărbătoare a Limbii tuturor Românilor de pe Mapamond. Inginerul Paul-Mircea Iordache, vicepreşedinte al Uniunii Vatra Românească – Filiala Botoşani şi cel care este artizanul aducerii solilor de peste Prut la Botoşani, a ţinut, cu sufletu-i mare, de patriot, să recite cunoscuta creaţie eminesciană „La Arme!”, făcând deliciul participanţilor.

Profesorul Anatol Cârnu a promis că va duce mesajul de frăţietate al botoşănenilor la Chişinău, i-l va transmite Preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, chiar la Congresul Partidului Liberal Democrat, din 12 septembrie 2010, cum era planificat.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.587 de abonați

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2019 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania

Statistici T5