Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Ziua Națională Brâncuși 2020

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 2 (134), Februarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE

Ziua Națională Brâncuși 2020

Primit pentru publicare: 19 Febr. 2020
Text și foto: Cosmina Marcela OLTEAN, redactor șef  adj.- Revista Luceafărul
Publicat: 19 Febr. 2020
© Cosmina Marcela Oltean© Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


 

Ziua Națională Brâncuși 2020

 

S-a vorbit mult în ultimii ani despre omul și artistul Brâncuși, în diferite contexte inedite, cum a fost cel al licitării unor sculpturi ale sale la prețuri impresionante, ce vor rămâne reper în istoria pieței internaționale de artă. 19 februarie, data nașterii sale, a devenit în timp Ziua Brâncuși, o zi dedicată sculptorului pe plan internațional, nu doar național. În această zi mulți îl sărbătoresc pe cel care a pus bazele sculpturii moderne, pe unul dintre artiștii de referință ai secolului XX – români, francezi, spanioli, americani și nu numai. Și anul acesta i-au fost dedicate o serie de evenimente deosebite, demne de menționat.

Muzeul Național de Artă al României (MNAR) din Palatul Regal, București a prezentat pe 19 februarie un spectacol inedit cu proiecții hologramice ale artistului și operelor sale cele mai cunoscute. Accesul în muzeu a fost gratuit pe parcursul întregii zile. Trebuie amintit faptul că MNAR dispune de o sală dedicată în întregime sculptorului – Sala Brâncuși, un mini-muzeu ce găzduiește mare parte dintre operele marelui artist aflate în momentul de față în România. Se știe că vorbim despre un număr mic față de operele ce se găsesc la Paris și New York. Cine vrea să pășească pentru câteva momente în universul creației lui Brâncuși, cel mai aproape de acesta se va simți la MNAR. Tematic, sala Brâncuși urmărește traseul stilistic al artistului până în momentul abandonării detaliului în deplina favoare a formei. Printre operele ce pot fi admirate în Galeria Națională se numără Cap de copil, Prometeu, două machete: Scaun din piatră și Pilonul porții sărutului, precum și o lucrare grafică rară, un nud feminin. Cu ocazia aniversării a 144 de ani de la nașterea sculptorului, muzeul a organizat trei tururi ghidate în sala Brâncuși.

Cu acest prilej, la Târgu Jiu s-a inaugurat Muzeul Național Constantin Brâncuși în casa Barbu Gănescu, casă în care sculptorul a locuit în perioada în care lucra la Ansamblul monumental Calea Eroilor format din Masa tăcerii, Poarta sărutului și Coloana infinitului. Evenimentul inaugural a cuprins o expoziție de fotografie cu cadre inedite – 10 fotografii au fost donate de Centrul Pompidou din Paris și alte 33 de fotografii ilustrează ridicarea Coloanei infinitului.

Acestea sunt doar o parte din evenimentele ce l-au sărbătorit anul acesta pe Brâncuși, la noi în țară și în afara ei. Anul trecut, Festivalul Europalia de la Bruxelles a avut o ediție dedicată lui Brâncuși, României și culturii tradiționale românești. La finalul acestei săptămâni se vor derula evenimente de excepție la Madrid, pe 21 februarie, organizate de Institutul Cultural Român de la Madrid, dedicate de asemenea culturii noastre și lui Brâncuși.Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania