Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Șfichiul zilei. Jargonul, picantul ce dă vioiciunea și sprinteneala necesară exprimării jurnalistice

Primit pentru publicare: 05 febr.2015.
Autor: Ion ISTRATE.
Publicat: 05 febr.2015.

 

Șfichiul zilei
Jargonul, picantul ce dă vioiciunea și sprinteneala necesară exprimării jurnalistice

Am citi, în botosaneanul.ro, cum ,,colacar de Centrul Vechi”  își face de cap prin zonă, un articol cu toate ingredientele jurnalistice, edificator pentru mesajul ce se vrea a fi trasmis opiniei publice, prin încorporarea unui colaj foto.

[…]Acesta și-a parcat mașina blocând un alt autoturism parcat regulamentar fără să-i pese de faptul că celălalt conducător auto ar putea pleca în grabă undeva, ar avea o urgență sau pur și simplu ar dori să părăsească zona. […] Însă, șoferul Loganului, cel mai probabil că a urmărit ca mașina lui să-l aștepte la ,,scară” după ce a lăsat în bord un mesaj cu locația în care se află. […]/ Și astfel naște o nouă modă la Botoșani, blochezi o mașină, lasă detaliile locului în care te afli pentru a putea fi deranjat mai apoi să-și muți mașina sau eventual un număr de telefon pentru ca șoferul care nu poate să-și vadă de treburi să te poată găsi mai ușor. […]. (botoșaneanul.ro, http://www.botosaneanul.ro/stiri/din-seria-parchezi-ca-un-cocalar-parcare-ca-masina-sa-fie-l/)

Majoritatea celor care, în nesimțire lor, calcă cu mijloace auto prin Centrul Istoric sunt dinafara orașului, și în general constructorii, furnizori de mărfuri (industiale, alimentare) etc.
Cei mai vechi în ale traiului sau în ale treburilor economice ale Botoșanilor, în general comerț, sunt în limita unui bun simț adecvat condițiilor de aici, cu un oarecare respect pentru ceea ce reprezintă această zonă veche.
Necazul e altul. Deși de nenumărate ori s-a pus problema unui program de aprovizionare și circulație auto prin Centrul Istoric, încă nu se aplică. Datorită acestui fapt, fenomenul mișcărilor auto necontrolate/ nedirijate au provocat și foarte multe pagube prin distrugerea totală sau parțială a unor bunuri: bănci, teii plantați, rondourile pentru flori, scări de intrare, pavajul pietonalului, împroșcarea cu noroi și ape murdare pe pereții clădirilor, la vreme de ploaie sau ninsori.

Eu cred că nu ar fi rău, pentru că nu e nici un pericol, să se circule pe un sens, cu mijloace ușoare (numai autoturisme), în special taxiurile, străbătând artera principală, bine delimitată, așa cum întâlnim mai în toate orașele lumii. Așa cum stau lucrurile privind circulația auto și organizarea parcărilor, este un fapt depășit. Totul trebuie regândit, dacă dorim ca în Centrul Istoric să fie o viață culturală și economică animată.

Și o altă chestiune, un comentariu ne-a atras atenția, care sigur e cu rea intenție la adresa presei: nu din bt spune:/ 05 Februarie, 2015 la 5:56 pm/ daca nu cunoasteti sensul cuvintelor semnificatia lor sau pur si simplu cum se scrie de ce va aventurati sa faceti presa scrisa? Se spune cocalar …si ce tot il folositi in presa scrisa? E un jargon astfel de cuvinte nu trebuie sa apara in presa scrisa .Cei ce fac presa trebuie sa fie niste docti si sa foloseasca cuvinte ca atare/. (sublinierile ne aparțin).

Iertat fi-e ne cititorule/comentator!… cum ai văzut diacriticul din colăcar și nu ți-ai dat seama de lipsa lor din textul ce cu respect redacția l-a admis, postându-l.
Ia aminte, se scrie /dacă/ în loc de /daca/… /și/ în loc de /si/…, /îl/ în loc de /il/…, și sunt o groază…, acolo, în bucățica ta de exprimare scrisă!

Lasați presa să-și facă doatoria, știu ei ce știu! Folosirea unui jargon în textul jurnalistic și lipsa sau plusul unui semn de grafie sunt admise, atunci când știrea trebuie să ajungă mai repede la public (mai ales în presa online). Jargoanele, dau vioiciunea și sprinteneala necesară exprimării, e ca și ,,condimentul” în bucate, vorbă tot din botosaneanul.ro. Limbajul de lemn în presă e supărător, plictisitor și repugnant!

Nu vă sfiiți jurnaliști de comentariile răutăcioase!
Înainte!… și biciuți!… și șfichiuți!.., căci asta-i menirea presei.

 

Nota bibliografică:
1.botosaneanul.ro: Cocălar de Centrul Vechi: Cum blochezi ca nesimţitul o maşină într-o parcare: FOTOGALERIE, Botoșani, 5 febr.2015; http://www.botosaneanul.ro/stiri/din-seria-parchezi-ca-un-cocalar-parcare-ca-masina-sa-fie-l/

 

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania