Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Farmecul şi ineditul talentului, dintre lumini şi umbre

Primit pentru a fi publicat de la autor, Carmen MORARU, 01 iul.2014.
Editor: Olivian Ivaniciuc, 01 iul.2014.

 

Farmecul şi ineditul talentului, dintre lumini şi umbre

Farmecul şi ineditul talentului, dintre lumini şi umbre

Trăim un timp în care e foarte simplu să fii cântăreţ de muzică uşoară, populară sau nelipsitele manele. Vocea se prelucrează pe calculator până când ajungi să fii mai ceva decât Caruso sau Maria Callas. Am auzit, la tot felul de manifestări citadine inclusiv artişti consacraţi cântând la modul jenant atunci când erau puşi în postura interpretării  live, fiind evident că talentul nativ e o Rara Avis.

Cu totul altfel curg lucrurile în lumea artişilor nevăzători. Ei cântă live, întotdeauna, îşi dăruiesc sufletul şi tot ce au mai bun spectatorilor, totul fiind însoţit de un zâmbet dezarmant. Şi mulţi au voci mai bune decât ale unor solişti ce şi-au făcut un nume în lumea celor care văd.

E o realitate care a fost evidentă la ediţia din acest an a Concursului naţional de interpretare pentru nevăzători „Ion Blăjan” – cu secţiunile folclor şi romanţe. Manifestarea a fost organizată de Asociaţia Nevăzătorilor Botoşani, în parteneriat cu Primăria municipiului Botoşani şi a reunit artişti din 12 asociaţii ale nevăzătorilor din ţară.

I-am privit, lung, în dimineaţa festivalului, în momentele în care coborau spre sala Cinematografului Unirea Botoşani, unde urma să prindă viaţă evenimentul de anvergură naţională. În ţinute popularede reală diversitate, cu chipul respirând zâmbet şi speranţa succesului, la braţul unor apropiaţi sau angajaţi ai filialelor pe care urmau să le reprezinte pe scenă.

Cu toţii au avut emoţii, aşa cum se întâmplă oricui are de urcat pe scenă, mai ales când evoluează în faţa unui juriu format din artişti renumiţi. Concurenţii şi-au demonstrat valoarea, pe 27 iunie, în faţa a doi instrumentişti reputaţi – Oleg Sacaliuc şi Cozmiţă Lascarache şi a cunoscuţilor festival b [1024x768]solişti de muzică populară Cornelia Ciobanu şi Dan Doboş (ultimul fiind actualul manager al Orchestrei „Rapsozii Botoşanilor”).  Preşedintele juriului a fost distinsa interpretă de muzică populară Elena Mândrescu.

Cu toţii au avut o foarte grea misie atunci când a venit vorba de alcătuirea, pe secţiuni, a clasamentului actualei ediţii a concursului naţional de interpretare pentru artiştii nevăzători, mulţi concurenţi fiind de valori sensibil egale. După un „cuvânt înainte” al evenimentului susţinut de Tudorel Tupiluşi, preşedinte al Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, momentele artistice – unul mai bun ca altul – s-au succedat pe scena Cinematografului Unirea, liantul dintre ele fiind prezentarea de ţinută a solistei de muzică populară Mariana Ichim.

Primii care au cules aplauzele publicului au fost membrii Tarafului „Entuziaştii” al Asociaţiei Nevăzătorilor Botoşani, ansamblu folcloric ce s-a clasat pe locul intâi al concursului naţional la numeroase ediţii precedente. De această dată au evoluat înafara competiţiei, într-o dublă postură de gazde şi de invitaţi, sub bagheta dirijorului Mitică Ştefan – de la Orchestra „Rapsozii Botoşanilor”.  La Secţiunea formaţii, pe primul loc s-a clasat Taraful „Bistriţa” al Asociaţiei Nevăzătorilor Bacău, ce a prezentat nu doar un program valoros, ci şi plin de inedit, printre „instrumentele” la care au cântat figurând … o nicovală şi o coasă!  Locul doi a fost adjudecat de Taraful „Crizantema” al Filialei Argeş.

O competiţie strânsă a fost cea dintre violonişti, primele locuri fiind ocupate, în ordine, de Constantin Surugiu – Botoşani, Ionică Horătău – Bacău şi Victor Jitea – Argeş. Virtuozi ai acordeonului s-au dovedit a fi Costică Sandu din Bacău – locul I, Nicolae Zamfir din Dâmboviţa – locul II şi Daniel Ghiţă din Argeş – locul III.

O primă surpriză a apărut la Secţiunea instrumente de suflat, unde locul I a recompensat talentul unui adolescent de 17 ani, Eusebiu Toma, care cântă deja la şapte instrumente. Deşi Eusebiu are numeroase premii „în panoplie” de la competiţiile pentru copii, niciodată nu i-am văzut tatăl atât de emoţionat ca în momentul în care solistul de muzică populară Dan Doboş i-a conferit diploma pe care scria „Premiul I”. La aceeaşi secţiune pe locul II s-a clasat Viorel Zvâncă de la Bacău – pentru recitalul la muzicuţă (tot el a cântat cu taraful la… nicovală!), iar pe III Ştefan Timar de la Satu Mare. Ultimul a trezit interesul celor din sală şi în momentul în care a anunţat că în zona sa se face pălincă bună, mulţi fiind interesaţi în ce cameră stă la hotel…

Lăsând gluma la
o parte, foiletăm mai departe clasamentul soliştilor vocali la Secţiunea folclor. Primul loc i-a revenit Andreei Rosznai din Cluj, iar poziţia secundă a fost o recompensă pentru talentul Valericăi Constantin din Argeş. Pe locul III s-au clasat două soliste, Steluţa Surugiu din Botoşani şi Corina Sabrina Dobra din Arad.

La romanţe, laurii juriului şi i-a adjudecat Mariana Iacobescu din Bucureşti, ea fiind urmată, pe podium, de Petrică Avădănii – Bacău şi Alina Asăvoaie – Suceava.

Am lăsat pentru final cele două premii speciale, acordate unor interpreţi cu adevărat speciali. Primul dintre ele i-a revenit Roxanei Poiană din Iaşi, ea priminNicolae Truta si Gina Poenaru Radio Romania Actualitati [1024x768]d Premiul tinereţii şi al ţinutei artistice la Secţiunea solişti vocali folclor. Nicolae Truţă (ce a reprezentat Asociaţia Nevăz
ătorilor Teleorman) şi care este un artist care m-a impresionat de-a binelea, a fost recompensat cu un premiu special pentru autenticitate, la aceeaşi secţiune ca şi Roxana. Rapsodul venit din sudul ţării a cântat acompaniindu-se la acordeon, pentru ca apoi să cânte şi la solz de peşte. Expresia de pe faţa corespondentului Radio România Actualităţi – Gina Poenaru – în momentul în care îl intervieva – spune mu
lte despre capacitatea interpretului de a genera emoţii, prin vorbă şi prin cânt.

Nu trebuie uitat că toţi laureaţii au fost recompensaţi cu premii oferite de Asociaşia Nevăzătorilor din România.

Şi uite-aşa s-a mai încheiat o ediţie a Concursului naţional de interpretare pentru nevăzători, cu secţiunile sale de folclor şi romanţe. Cu chipuri destinse, cu oameni încântaţi că s-au întâlnit într-un oraş frumos,  cu oameni zâmbitori.

Să ne reîntâlnim cu toţii, cu bine, în 2015! La fel de senini la chip şi la suflet!

eusebiu toma 2 [1024x768]



Taraful Bistrita Bacau [1024x768]
Taraful Entuziastii Botosani [1024x768] Tudorel Tupilusi [1024x768]

 



Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania