Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

An 2020 – Al. Florin Țene – ,, ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ”

Revista Luceafărul: Anul XII, Nr. 2 (134), Februarie 2020
Editor: Agata, Botoșani, str. 1 Decembrie nr. 25
ISSN: 2065 – 4200 (ediţia online)
ISSN: 2067 – 2144 (formatul tipărit)
Director: Ion ISTRATE


An 2020 – Al. Florin Țene – ,, ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ”

Primit pentru publicare: 14 Febr. 2020
Autor: Nușa CANTEMIR
Publicat: 15 Febr. 2020

© Nușa Cantemir, © Revista Luceafărul
Editor: Ion ISTRATE


An 2020 – Al. Florin Țene – ,, ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ”

   ,, Smulge-mă, carte, morții și durerii,
Sporește-mă cu tainice imperii,
         Și clipa mea, oloagă și subțire,
     Răzbună-mi-o, făcând-o nemurire!
La o carte – Radu Gyr

Ieșită proaspăt de la ,,Casa Cărții de Știință” – Cluj Napoca, 2020, romanul dlui Florin Țene  – ,,ÎNTOARCEREA DIN CRUCIADĂ”, ne aduce în actualitate faptele reale, viața cu bune și mai puțin bune, ale unui poet inegalabil cunoscut sub numele de  Radu Gyr. Dacă aveți norocul să intrați în posesia acestui roman, veți găsi adevărul despre viața acestui intelectual, care ,,a scos atâtea suflete din disperare”… și nu numai. 

Autorul romanului, Al.Florin Țene, pe bună dreptate ne spune câți deținuți au fost salvați de la pieire, datorită lui Radu Gyr. Acestia sunt adevărații sfinți , care au suferit în celulă, alături de versurile  sale de încurajare ,,Iisus în celulă”.

Pe lângă viața familiei de intelectuali Ștefan și Eugenia Demetrescu (numele real al poetului) , autorul ne duce în istoria adevărată a vremii. 

Făcând parte dintr-o familie respectabilă, ortodoxă, eroul romanului citește mult, este captivat de istoria neamului , a locului unde s-a născut –de minunata capitală a Țării Românești – Câmpulung Muscel, de istoria Colegiului ,,Carol I”, care este al doilea colegiu după Colegiul ,,Sf. Sava” din București și multe alte locuri istorice, dar, vremurile fac să se mute cu familia la Craiova și astfel își începe scrierile sale printr-o poezie dedicată învățătoarei, asemeni lui Eminescu, dascălului său.

,,Învățătoarea mea cu nume frumos
M-a învățat să-L înțeleg pe Cristos
Acum la despărțire promit sub soare
Că voi ajunge un om…Mare!”

La Craiova, micul Radu ,face cunoștință cu Elena Farago – prietenă de familie, dar și cu alți scriitori importanți ai vremii. Povestește colegilor de școală despre Ardealul nostru drag, despre Comandamentul Armatei I, care pe parcursul desfășurării campaniei din toamna anului 1916, și-a avut sediul la Craiova (p.54), dar și despre Gl. Ion Cupșa care spune: ,,Luptele de la Jiu din luna octombrie 1916 se înscriu printre cele mai reușite acțiuni desfășurate de trupele române în timpul Primului Război Mondial” ( p.54)

La numai câțiva anișorori – avea 11 ani când, îl găsim pe eroul nostru Radu înrolat ca ,,cercetaș”în luptele din valea Jiului. Deși este rănit, nu renunță la ajutorul lui pe front.

,,Vizitat aproape zilnic de părinți și de mătușă, Radu a stat în spital până în luna martie 1917, când cursurile liceului au început cu întârziere. Liceul era adăpostit într-o clădire veche care a fost folosită de cursul primar, lângă biserica ,,Madona Dudu”. Clădirea Liceului ,,Carol I” fusese rechiziționată și transformată în lazaret nemțesc.
Cu dureri și junghiuri în braț, Radu a început cursurile anului întâi de liceu, purtând bandaj la brațul stâng, dar mândria de cercetaș rănit în război nu-l părăsise.” (p.81)

În clasa a V-a , mama sa Eugenia, îl îndeamnă să citească. Citește din literatura clasică și universală, acumulează multe date, ceea ce îl surprinde și pe scriitorul Emil Gârleanu, director la Teatrul din Craiova la acea dată. Însoțindu-și tatăl , care este actor la Teatrul din 

Craiova, cunoaște pe Șt. O. Iosif, pe L. Rebreanu, Cincinat Pavelescu, D. Nanu și mulți alții.

Autorul romanului ne face o descriere amplă a evenimentelor timpului, având în vedere că 15 august 1916, reprezintă intrarea României în Primul Război Mondial, apoi la 15 octomvbrie 1922, te traversează în istorie la Catedrala Reîntregirii Neamului de la Alba Iulia, alături de Regele Ferdinand și  Regina Maria care sunt încoronați ca suverani ai României Mari – ,,de la Nistru pân’ la Tisa”. 

Dar timpul fuge deopotrivă pentru Radu, cât și pentru autorul romanului iar personalitățile vremii…Mircea Eliade, Zelea Codreanu, Petre Țuțea, Nae Ionescu și alții incearcă să pună țara pe temelii solide. ,,Țara este terfelită de venetici” (p.172)…

,,-Dragă Radule, de câteva zile stau ascuns aici, în casa asta de pe Lipscani. Sunt căutat…dar nu mă las. Dar spune-mi cum m-ai găsit ?
-Mi-a  spus Cotaie, amicul tău, să vin să-ți aduc ceva mâncare și ultimele ziare…
-Mulțumesc, prietene! Pune-le aici pe pat! Mult suferim, amice, pentru că ne iubim țara.” …(P.216)

Oricum, autorul romanului Al.Florin Țene, în cele zece capitole, ne aduce multora dintre noi, istoria știută și mai puțin știută a unui secol întreg. De asemenea, ne arată vitregiile la care a fost supusă și pe care le-a trecut cu ,,brio”, intelectualitatea neamului de-a lungul secolului XX. Rămâne un roman ,,document”.

,,Gingășia lui naturală, a fost crispată de tragedia vieții sale și a cântat toată gama frământărilor și chinurilor acestui secol.” (p.282)

Am avut onoarea , în 27.02.2014 să mă întâlnesc cu fiica poetului Radu Gyr, și să depănăm amintiri într-o ,,Searată literară”. Poezia lui Radu Gyr a reușit să ajungă la inimile celor de astăzi și să fie cântată la scenă deschisă. Ferice de cei ce renasc, după moarte!

Al.Florin Țene este printre puținii scriitori care a oglindit veridic drama intelectualilor români în timpul regimului de tristă amintire.

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania