Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

Basarabia atacată pe două fronturi

ROMÂNIA ÎN ANUL MARII UNIRI – C[entum]
Revista Luceafărul (Bt), Anul – X

Basarabia atacată pe două fronturi

Primit pentru publicare: 15 Dec. 2018
Articol publicat în săptămânalul ,,Literatura și Arta”, Chișinău -1993
Republicare integrală: 15 Dec. 2018
Editor: Ion ISTRATE

Basarabia atacată pe două fronturi
Articol semnat de Victor NIȚESCU și publicat în săptămânalul Uniunii Scriitorilor din Moldova, ,,Literatura și Arta” nr. 16 (2488) din 15 aprilie 1993 (Redactor șef: Nicolae DABIJA, secretar de redacție: Alexandru DONOS)

Parcă nu ar fi fost de ajuns năvala dinspre Tiraspol: biată Moldova se vede agresată, iată, și dinspre București! Parcă  nu ar fi fost de ajuns cuplul Smirnov-Lebed; sărmana Basarabie s-a trezit pusă la zid, iată, și de cuplul Coposu-Cristoiu!

Pentru că în ce altceva s-au transformat atacurile împotriva Leonidei Lari și a celorlalți mari români de peste Prut, decât în atacul împotriva Basarabiei, inițiate la marele stat major al pnțcd,  unde poeta-simbol al martirului acelei părți de România călcată mai crunt de cizma bolșevică, este declarată dezaxată, dejecțiile politicianismului mărunt, de cloacă, de Dâmbovița, se scurg prin cele două principale guri de canal ale opoziției autonumit – democratice, ,,Evenimentul zilei” și România liberă”. ,,Cazul Leonidei Lari nu e singular. Multe personalități din Basarabia au căzut sau s-au aruncat singure în brațele celor care uzurpează (Corect: uzurpă – n.n.) la București sintagma sfîntă a limbii române care este România Mare. Unii pentru a-și îngriji sănătate la Elias, alții pentru a obține o casă, alții pentru a intra în Academie” calomniază de exemplu,  RL. Ceva mai inteligent, domnul Cristoiu se ferește, formal, de generalizări: ,,nu toți basarabenii sînt ca Leonida Lari, ca Grigore Vieru, ca Mircea Druc”. Pentru ca peste câteva rânduri,  să declare despre toți basarabenii de zeci de ani au fost obișnuiți să li se dea nu pentru că ar avea dreptul, ci pentru că s-au pus bine cu cel puternic. Așa i-a învățat de zeci de ani stăpânirea în rusească”. Și, ca un făcut, de îndată ce dna Lari a încălcat prețioasele indicații pe linie de partid, presa aservită a început să aplice eticheta de basarabence tuturor curvelor care se lasă pozate goale, sau implicate în orgii și perversiuni, chiar dacă provin din Tiraspol (deci nu din Basarabia istorică), chiar dacă poartă nume tipic rusești.

Credem că asupra fondului moral al problemei este puțin de discutat. Credem că este evident pentru oricine dacă oamenii ca Leonida Lari, Grigore Vieru etc. etc., ar fi umblat după case, onoruri, privilegii, le-ar fi găsit cu mare ușurință în tabăra opusă românismului, fie de la Moscova, fie de la București. Așa cum le-au găsit detractorii lor de azi, conducătorii celor două publicații antibasarabene, dnii Paler și Cristoiu, primul nomenclaturist, al doilea înalt activist comunist. Este clar că nu Lari și Vieru și-au pus vreodată convingerile și simțirea pe tarabă, nu ei și-au vândut neamul bolșevismului pe 30 de arginți, nu ei și-au prostituat talentul punându-l în slujba unui crezi pe care îl declară astăzi străin. Dacă vom consulta listă vilelor de lux repartizate de Gospodăria de Partid tovarășilor din nomenclatură nu vom întâlni acolo numele Leonidei Lari, ci pe cel al actualului director onorific al ,,României libere”. Dacă vom consulta nomenclatorul tovarășilor din CC care aveau dreptul să-și îngrijească prețioase sănătate la ,,Elias” nu vom întâlni numele lui Grigore Vieru, ci tot pe cel al onorificului de mai sus. Lari și Vieru aveau doar dreptul să fie hăituiți de K:G:B: molestați de ,,cetățenii indignați”, zdrobiți la nevoie de șenilele tancurilor Armatei Roșii. La fel de roșii că trecutul detractorilor lor de astăzi!

Dacă statură morală a acuzațiilor și acuzatorilor face inutilă orice discuție în coordonate etice, nu ar fi lipsite de interes câteva comentarii în plan politic social. Se observăm mai întâi că, în șase luni după parlamentarism, adversarii politici ai dnei Lari nu au făcut nici cel mai mic comentariu răuvoitor la adresa opozantei lor, poeții Vadim și Păunescu găsind chiar modalitatea de a-și face publică simpatie față de românca și poeta care nu le împărtășesc opțiunile politice. Într-o săptămână, însă, de la încălcarea indicațiilor din partid, pnțcd -ul a găsit și el modalitate de a vărsa tone de lături în cap. Și să mai observăm că actuala companie antibasarabeană, începînd cu miștoul ieftin pe care dl Cristoiu găsește oportun să-l facă referitor la accentul dnei Lari și terminând cu etichetare imaginilor porno din Ev.Z. drept ,,basarabeanca Tania”, se constituie într-o periculoasă tendința de tribalizare a României. Dna Larry vorbește ce-i drept ca un oarecare accent, dar vina pentru această nu o poartă domnia-sa, ci acei regi care, în 1940 și 1944, au cedat Basarabia, fără luptă sovieticilor, în speranța de a-și păstra tronul și privilegiile. A ne împărți acum, pe criterii regionale sau tribale, în români mai români și mai puțin români, nu servești însă, în niciun caz cauzei românești.

O asemenea dihotomie sau dihonie, servește poate însă celor de la care și ,,Evenimentul Zilei” și ,,România liberă” își primesc dispozițiile de manevră și ordine de luptă.

Victor NIȚESCU

 

 

 Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania