Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 15 → 2023

„CULORILE TOAMNEI CA MIEREA LIMBII ROMÂNE” 

La Cenaclul literar „AL. FLORIN ŢENE”- medalionul literar„CULORILE TOAMNEI CA MIEREA LIMBII ROMÂNE”
SĂPTĂMÂNII PORŢILOR DESCHISE SUB SEMNUL MUZELOR ținut la Centrul de zi pentru Vârstnici nr.2-Cluj-Napoca

 Prima zi din cadrul SĂPTĂMÂNII PORŢILOR DESCHISE SUB SEMNUL MUZELORziua CALLIOPE, cea mai înțeleaptă dintre muze, muza genului epic și a elocvenței, ne-a bucurat prin desfășurarea celei de-a doua ședințe a cenaclu literar AL. FLORIN ŢENE, desfășurată după perioada pandemiei, sub simbolistica  CULORILE TOAMNEI CA MIEREA LIMBII ROMÂNE.

După vizitarea expoziției de pictură și reciclare a materialelor care cuprinde o mulțime de picturi în arta pouring cu acrilice și în alte tehnici mai ales în culorile toamnei, mandale-picturi punctate, flori, obiecte decorate prin tehnica șervețelului toate constituind mici opere de artă realizate cu multă fantezie de participante la cercul doamnei SZABO HAYNALKA, cenaclul literar a debutat prin cuvântul  președintelui național al Ligii Scriitorilor  AL. FLORIN ŢENE.

Aforismul cenaclului propus de scriitorul AL. FLORIN ŢENE, legat de Săptămâna Porților Deschise, este: „Când pe pământ se închide o poartă, în Cer se deschide o fereastră”.
Domnia sa a prezentat programul din cadrul Zilelor Clujului, ediție aniversară, a zecea, care va avea loc între 6-9 octombrie și unde se vor desfășura recitaluri de poezie, cântece, muzică clasică, festival gastronomic, parade, jocuri, ansambluri în Piața Unirii, Iulius Parc și în câteva cinematografe, invitând pe toți să participe pentru a degusta frumosul și armonia!
Apoi președinte național al Ligii Scriitorilor AL. FLORIN ŢENE a invitat participanții să își citească din creațiile lor, să-și expună ideile , domnul PUIU SFÂRLEA  având un cuvânt despre o temă istorică referitoare la istoria țării noastre iar doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU o expunere: memoria calendarului, oamenii de litere născuți în luna octombrie.

Tot dânsul a amintit că se află sub tipar “Gloria limbii române”. Din cei trei care au propus sărbătorirea zilei limbii române se află în viață doar Al- Florin Țene! Ceilalți doi fiind scriitorii Corneliu Leu și Ligia Diaconescu care au făcut o petiție către Parlamentul României în urma căreia s-a hotărât ziua de 31 august să fie sărbătorită ca ziua limbii române Doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU a ridicat problema elementelor de jargon care au corespondență în limba română, care sufocă și nu îmbogățesc limba. Dânsa a exemplificat cu următoarele cuvinte-„news” în loc de știre de senzație, noutăți, “OK” și „Yes” în loc de bine și da, „bouling” în loc de agresivitate, acestea nefiind catalogate ca și neologisme. Doamna director a Centrului de vârstnici nr. 2. LIGIA BOCŞE a completat și a susținut această idee adăugând alți termeni folosiți din engleză în locul celor din română cum ar fi-„delet” în loc de a șterge și a afirmat că acești termeni vor dispărea pe parcurs, aceasta fiind doar o modă de moment.

A urmat memoria calendarului despre care a vorbit doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU. In octombrie sunt peste 70 scriitori dintre care domnia sa s-a oprit asupra lui Dimitrie Cantemir cu o operă vastă care a dat literaturii române primul roman cu cifru. El rămâne important pentru „Descrierea Moldovei”, operă premiată de Academia din Berlin unde autorul imortalizează obiceiurile și tradițiile populare. A fost scos în evidență că Dimitrie Cantemir a fost trădător de țară. Alt scriitor important născut în octombrie este Eugen Jebeleanu cu „Surâsul Hiroșimei”. Tot în această lună trebuie amintit și Vasile Pârvan, eseist, istoric și filozof.

Profesorul PUIU SFÂRLEA, iubitor de istorie, a urmat la cuvânt vorbind despre daci și făcând legătura cu Dimitrie Cantemir.
Domnia sa a prezentat un document istoric cu regele Burebista, rege peste mai multe uniuni de triburi între anii 82 și 44 ÎH. În Ungaria s-a găsit o piatră cu numele lui Burebista scris cu litere grecești, elene. A adăugat și niște curiozități intelectuale  legate de această temă.
De o sensibilitate rară, doamna LUCIA ELENA LOCUSTEANU a recitat în final o poezie despre toamnă compusă de dânsa la 13 ani, îndrăgostită fiind.
Tot un poem deosebit, compus de dumnealui a recitat si domnul AL. FLORIN ŢENE , „Glorie limbii române”.
La cenaclu a participat și cel mai vârstnic dintre cei înscriși la acest centru, domnul EMIL TĂTAR în vârstă de peste 95 de ani  care a recitat și dânsul o poezie despre toamna vieții și altă poezie tot despre toamnă de George Coșbuc. Dar și Cristina Marian cu un deosebit har în a recita poezii ce a încântat publicul cu versurile sale. Iar doamna LIGIA BOCŞE ne-a îndemnat să ascultăm o poezie superbă inegalabilă a lui Ioan Alexandru, cântată de Tudor Gheorghe, Lumină lină.

„Lumina lina lini lumini
Răsar din codri mari de crini
Lumina lina cuib de ceara
Scorburi cu miere milenara
De dincolo de lumi venind
Si niciodată poposind
Un răsărit ce nu se mai termina
Lina lumina din lumina lina
Cine te așteaptă te iubește
Iubindu-te nădăjduiește
Ca într-o zi lumina lina
Vei răsări la noi deplina
Cine primește sa te creadă
Trei oameni vor veni sa-l vadă
Lumina lina lini lumini”.

Conform tradiției,ședințele se țin în prima miercuri din lună.Viitoarea ședință va avea loc în data de miercuri 2 noiembrie, ora 11.

Lilana DereviciAbonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Drept de autor © 2009-2023 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania