Revista Luceafărul
  • Caută pe sit


Colecţia revistei

Anul 1

Anul 2

Anul 3

Anul 4

Anul 5

Anul 6

Fondat 2009 • ISSN 2065 - 4200 Anul 16 → 2024

DAN BRÂNZEI, ALEXANDRU NEGRESCU – „PROBLEME DE PIVOTARE” (COLECŢIA ŞI EDITURA „RECREAŢII MATEMATICE”,

DAN BRÂNZEI, ALEXANDRU NEGRESCU – „PROBLEME DE PIVOTARE” (COLECŢIA ŞI EDITURA „RECREAŢII MATEMATICE”,IAŞI, 2011, COORDONATORUL COLECŢIEI – TEMISTOCLE BÎRSAN; REFERENŢI ŞTIINŢIFICI – ADRIAN CORDUNEANU ŞI TEMISTOCLE BÎRSAN)

Probleme-de-pivotare [800x600] Asociaţia „Recreaţii Matematice” a lansat, în 2011, la Iaşi, Colecţia „Recreaţii Matematice” cu volumul „Probleme de pivotare”, felicitându-i pe autori, prof. univ. dr. Dan Brânzei şi prof. Al. Negrescu „pentru claritatea ideilor şi pasiunea puse în fiecare pagină a cărţii. Cu anticipaţie, felicită şi pe cititorii care vor avea curiozitatea şi tenacitatea parcurgerii acestei frumoase cărţi şi vor extrage din corpul ei sevă hrănitoare pentru preocupările lor” (Cuvânt la început de drum, pag.3)
La rându-le, într-o notă de aparentă jovialitate, dar care seamănă mai degrabă cu un avertisment (pentru cine ştie să decripteze mesajul), în prefaţă, autorii spun cum „…a început această carte. Mai cu prelegeri pentru olimpici (mai copţi sau mai tineri), mai cu problemuţe de concursuri urmate de discuţii dojenitoare (…). Unii olimpici în devenire au lăsat problemuţa şi dojenile să se maturizeze undeva în adânc şi-apoi au asistat la încolţiri, înmuguriri, înfloriri şi fructificări personale. Când au ajuns la înţelegere, ne-am cam lămurit şi noi: tema pivotare este relativ simplă când ştii multă geometrie adevărată”.
Şi un ultim „detaliu” pentru cei care se vor încumeta să „descifreze” tainele cărţii: „Căutaţi singuri răspunsuri şi argumente! Nu aşteptaţi să vă fie servite! Nu găsitul este cel care vă îmbogăţeşte (spiritual), ci căutatul vă face maturi, puternici, conştienţi”.
Conţinutul cărţii este structurat în patru Părţi şi câteva Anexe (Indexuri, Rezumatul figurilor, Bibliografie). Prima Parte „Etalare” (exemple de teme „etalate”: Pivotare, Poziţia pivotului prin arce capabile, Pivotul pe cercuri Apollonius, Poziţii ale punctului pivot etc.), Partea a II-a „Explicaţii”, Partea a III-a „Soluţii” şi ultima parte „Probleme de concurs”.
O carte recomandată elevilor din clasele superioare, celor care frecventează Centrele de Excelenţă, studenţilor, dar şi profesorilor, matematicienilor. Tuturor celor care se pricep şi care cred cu adevărat în virtuţile înalte/ superioare ale geometriei…Abonare la articole via email

Introduceți adresa de email pentru a primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Alătură-te celorlalți 2.661 de abonați.

Lasă un comentariu

Drept de autor © 2009-2024 Revista Luceafărul. Toate drepturile rezervate.
Revista Luceafărul foloseşte cu mândrie platforma de publicare Wordpress.
Server virtual Romania